Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Στην περίπτωση που δεν καταλάβατε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες...


Μία άνευ προηγουμένου κλοπή από μία επαίσχυντη συμμορία.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως το πρωτοφανές, ανεπανάληπτο στην ιστορία ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών, το οποίο επιβάρυνε το δημόσιο χρέος με πάνω από 40 δις €, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με τα 140 δις € των κρατικών εγγυήσεων, οφειλόταν σε σκοπιμότητα της κυβέρνησης - αλλά στην απόλυτη ανοησία ανθρώπων που έχουν χάσει εντελώς τον έλεγχο των οικονομικών της χώρας, μετατρέποντας την σε ξέφραγο αμπέλι.

Διαφορετικά είναι αδύνατον να εξηγηθεί το γεγονός ότι, πωλήθηκαν...
με εκτίμηση της τάξης των 770 εκ. € τράπεζες που έχουν στην ιδιοκτησία τους περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων (ενεργητικό στον ισολογισμό τους), αξίας 345 δις € ή 215 δις € σταθμισμένα - εάν ισχύει η ενημέρωσή μας.

Νομίζουμε δε, πως οι Έλληνες δεν πρέπει να ασχολούνται με τίποτα άλλο, παρά μόνο με το συγκεκριμένο σκάνδαλο, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του πλανήτη - με μία άνευ προηγουμένου κλοπή από μία επαίσχυντη συμμορία, η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο.

Φυσικά τα ΜΜΕ αποφεύγουν συνεχώς να αναφερθούν στο θέμα, λόγω του ότι οι τράπεζες είναι ένας από τους βασικότερους διαφημιστικούς πελάτες τους - οπότε επικεντρώνονται σκόπιμα στην αποτυχία των εσωτερικών εκλογών της ΝΔ, η οποία ασφαλώς δεν αφορά κανέναν Έλληνα, ούτε φυσικά έχει τη σημασία που της αποδίδεται.

Όλοι εμείς όμως δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κανέναν να μας αποπροσανατολίζει από το γεγονός ότι, ξεπουλήθηκαν όλα μας τα περιουσιακά στοιχεία σε ξένους - καταδικάζοντας την πατρίδα μας, καθώς επίσης τα παιδιά μας, σε σκλάβους χρέους, στο διηνεκές.

Οφείλουμε δε κάποια στιγμή, να ξυπνήσουμε, αποδίδοντας τις ευθύνες της καταστροφής μας, σε αυτούς που την προκάλεσαν - σε εκείνους τους πολιτικούς, που θυσιάζουν για τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα την πατρίδα τους, χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό.

Σε ανθρώπους που δεν έχουν ίχνος συνείδησης, προτιμώντας να υπηρετούν όλους τους άλλους, εκτός από την πατρίδα τους - καθώς επίσης εκτός από τους ανόητους που τους εξέλεξαν.


Εξευτελιστικό ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών στα διεθνή funds – Το μεγαλύτερο δωρεάν deal στην ιστορία, χαρίστηκαν 58 δισ

Οι ξένοι επενδυτές που απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο των ελληνικών τραπεζών έκλεισαν ίσως το ευνοϊκότερο deal στην ιστορία της ελεύθερης οικονομίας.

Επένδυσαν 9 δισεκ. χωρίς το ΤΧΣ και για την επένδυση αυτή χαρίστηκαν τα 18 δισεκ. κεφάλαια που διαθέτουν οι τράπεζες προ της ανακεφαλαιοποίησης.
Ταυτόχρονα χαρίστηκαν και τα 40 δισεκ. που επένδυσε το 2013 στις ελληνικές τράπεζες το ΤΧΣ 25 δισεκ. σε κεφάλαιο και 15 δισεκ. σε funding gap δηλαδή συνολικά ΤΧΣ και κεφάλαια τραπεζών 58 δισεκ.


 
Το bankingnews.gr στα θέματα αγοράς, φιλελεύθερης προσέγγισης και ιδιωτικοποιήσεων δεν επέλεξε τον δρόμο του λαϊκισμού, αλλά δεν μπορούμε να μην καταγράψουμε την αλήθεια.
Πίσω από αυτή την επιτυχία των τραπεζών – που υπό μια έννοια είναι επιτυχία – κρύβεται το εξευτελιστικό ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο συνέβησαν τα εξής απίστευτα πράγματα με στοιχεία και όχι εικασίες ή υποθέσεις:

1)Μηδενίστηκαν οι αξίες των ελληνικών τραπεζών.
Να αναλογιστείτε ότι στο χρηματιστήριο οι τράπεζες αξίζουν 2,8 δισεκ. ευρώ και η προσφορές που υπέβαλλαν οι ξένοι στα βιβλία προσφορών αποτίμησαν τις ελληνικές τράπεζες στα 750-800 εκατ.
Δηλαδή αποτίμησαν οι ξένοι επενδυτές  345 δισεκ. ενεργητικό ή 215 δισεκ. σταθμισμένο ενεργητικό με… 750 εκατ ευρώ.
Υπάρχουν και χειρότερα.

2)Οι τράπεζες διαθέτουν ήδη 18 δισεκ. κεφάλαια και θα αποκτήσουν με το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης άλλα 14 δισεκ. συνολικά 32-33 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Οι ξένοι με τις προσφορές που υπέβαλλαν στα βιβλία προσφορών ουσιαστικά τους χαρίστηκαν τα 18 δισεκ. κεφάλαια των τραπεζών.
Υπάρχουν και χειρότερα.

3)Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι η Πειραιώς με 86 δισεκ. ενεργητικό αποτιμήθηκε με όρους προσφορών στο book building στην τιμή των 18 εκατ απίστευτο αλλά αληθινό ή η Eurobank 183 εκατ.
Υπάρχουν και χειρότερα.

4)Οι έλληνες επενδυτές καταστράφηκαν στην κυριολεξία τα έχασαν όλα, οι έλληνες μέτοχοι μηδενίστηκαν, οι παλαιοί παραδοσιακοί μέτοχοι μηδενίστηκαν.
Οι ελληνικές τράπεζες άλλαξαν στην κυριολεξία χέρια και ξεπουλήθηκαν σε διεθνείς επενδυτές.
Αυτός είναι διασυρμός.
Υπάρχουν και χειρότερα.

5)Οι ξένοι επενδυτές δεν πήραν μόνο 18 δισεκ. δωρεάν κεφάλαια απαίτησαν μέσω των εξευτελιστικών τιμών στα βιβλία προσφορών να κερδίσουν όλο το discount μεταξύ της τιμής στο βιβλίο προσφορών και στην τιμή στο χρηματιστήριο.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Η τιμή της Eurobank στο βιβλίο προσφορών είναι περίπου 0,0125 ευρώ και η τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου 0,024 ευρώ.
Αυτό ξέρετε τι σημαίνει ότι οι ξένοι κερδίζουν και την διαφορά τιμής στο βιβλίο με τιμής στο χρηματιστήριο.
Υπάρχουν και χειρότερα

6)Ο καπιταλισμός δεν είναι για τους μικρούς και η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι στηρίζει τα διεθνή funds – δήθεν δίνει αγώνα για την πρώτη κατοικία – αλλά ισοπεδώνει και περιθωριοποιεί τον μικρομέτοχο.
Με εξαίρεση την Εθνική που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και για μικρομετόχους ουσιαστικά το σύστημα απέκλεισε το διαχρονικό στήριγμα του ελληνικού banking.
Το 2006-2007 στις ελληνικές τράπεζες που είχαν κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 68-72 δισεκ. ευρώ οι ιδιώτες κατείχαν το 44% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.
Υπάρχουν και χειρότερα

7)Όλοι κόπτονται για τον έλληνα φορολογούμενο πολίτη.
Ανοησίες τον έχουν για το καλάθι των αχρήστων.
Οι έλληνες φορολογούμενοι πολίτες δανείστηκαν 40 δισεκ. το 2013 για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες ποια είναι η σημερινή αξία αυτών των 40 δισεκ. του ΤΧΣ;
Η πραγματική αξία είναι περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ στο καλύτερο σενάριο.
Άρα ούτε ο στόχος του ΔΝΤ ότι θα ανακτηθούν 15-16 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίησης επιτεύχθηκε και το ακόμη χειρότερο τα κεφάλαια αυτά χάθηκαν στην κυριολεξία.
Συνολικά 40 δισεκ. του 2013 χάθηκαν.... χάθηκαν στην κυριολεξία. 

Δεν υποτιμούμε σε καμία περίπτωση την υπερπροσπάθεια των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών αλλά η ανακεφαλαιοποίηση ήταν μείζον εθνικό θέμα.
Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτή η ανακεφαλαιοποίηση είναι ότι πιο προσβλητικό και εξευτελιστικό έχει συμβεί.
Οι πάντες έχασαν ή για να είμαστε ακριβείς έχασαν οι πάντες πλην των διεθνών funds.
Βέβαια θα πείτε και ορθά υπέστησαν τεράστιες πραγματικές και λογιστικές υποαξίες καθώς είχαν τοποθετήσει 8,3 δισεκ. το 2014 και αυτά σχεδόν έχουν μηδενίσει, άρα και οι ξένοι έχασαν. 
Ναι αλλά η κυβέρνηση μερίμνησε ώστε να δοθεί μια τεράστια ευκαιρία στον επενδυτή των 8,3 δισεκ. του 2014 να ανακτήσει ότι έχασε και αναφερόμαστε στα διεθνή funds.
Τον έλληνα φορολογούμενο πολίτη του φορτώσαμε πρόβλημα 40 δισεκ. που αξίζει μηδέν και κατά τα άλλα η αριστερή διακυβέρνηση δίνει αγώνα για τον φορολογούμενο πολίτη.
Πραγματική και αξιοθρήνητη τραγωδία.

bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου