Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Υπόνοιες ότι 11 βουλευτές έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό


Μαύρες τρύπες, από τις οποίες προκύπτουν ενδείξεις για προσπάθεια «κουκουλώματος», αποκαλύφθηκαν χθες από τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων πόθεν έσχες του 2010 των πολιτικών για την οικονομική χρήση του 2009.

Όπως φάνηκε, παρά τη σχεδόν τετράμηνη καθυστέρηση δημοσιοποίησης των δηλώσεων και παρά τις δυνατότητες που δίνονται στην αρμόδια επιτροπή από τον νόμο για την εις βάθος διερεύνηση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών, μέσα μάλιστα σε κλίμα έντονης δυσπιστίας για το πολιτικό σύστημα και κοινωνικής έντασης, οι αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί φορείς «φρόντισαν» να δώσουν...
 μισές απαντήσεις και "κατά τη συνήθη πρακτική" να παραπέμψουν σε έρευνες στο άμεσο (;) μέλλον.


Αποκορύφωμα η στατιστική (!) όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιτροπής Ευ. Αργύρης διαπίστωση από τους ορκωτούς λογιστές ότι σε 15 βουλευτές παρατηρήθηκαν σοβαρές μειώσεις στις καταθέσεις τους το 2009, που κυμαίνονται από 100.000 έως και 400.000 ευρώ. Κι ενώ για τους τέσσερις από αυτούς ελέγχθηκαν και δικαιολογήθηκαν οι συγκεκριμένες εκροές καταθέσεων, μέσω αγορών διαφόρων ακινήτων, για τους υπόλοιπους έντεκα δεν υπήρξαν στοιχεία που να δικαιολογούν αυτές τις μειώσεις των καταθέσεων, οπότε και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο τα χρήματα αυτά να «έφυγαν» προς το εξωτερικό.

Παρά τις έντονες πιέσεις για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, η επιτροπή αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία, με τον Ευ. Αργύρη να υποστηρίζει πως «πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος», και αν αυτό γίνει και δεν δικαιολογούνται οι κινήσεις, στη συνέχεια πρόκειται να προχωρήσουν σε άρση του τραπεζικού απορρήτου. «Αν βρεθεί κάποιος να έχει έστω και 100 ευρώ σε ελβετική τράπεζα και δεν το έχει δηλώσει, έχει παρανομήσει» δήλωσε ο κ. Αργύρης, υπογραμμίζοντας ότι από τις δηλώσεις των βουλευτών δεν προκύπτει καμία κατάθεση στην Ελβετία. Ο πρόεδρος της επιτροπής έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας να ενημερωθεί η επιτροπή για το εάν υπάρχουν εμβάσματα στην Ελβετία Ελλήνων πολιτικών από το 2009 και μετά.

Την ίδια ώρα, «πληγή» για την αξιοπιστία της συγκεκριμένης διαδικασίας των πόθεν έσχες είναι τα περίφημα συγκριτικά στοιχεία και οι παρατηρηθείσες μεταβολές δηλώσεων των πολιτικών προσώπων, όχι μόνο σε σχέση με την προηγούμενη από τη δηλωθείσα χρονιά, αλλά μέχρι κι από τότε που μπήκαν στη Βουλή. Και σε αυτό το σημείο δεν έγινε ούτε ένα βήμα προόδου, με αποτέλεσμα όλα να περιορίζονται μέσα στο στενό πλαίσιο της ειλικρίνειας ή μη των υπόχρεων να προσκομίσουν τη δήλωση του πόθεν έσχες, χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα κάποιος να μπορεί να δει τι απέκτησε ο καθένας και πότε. Το μόνο βήμα που έγινε ήταν η δημοσιοποίηση των δηλώσεων στην ιστοσελίδα της Βουλής, η οποία κατά δήλωση των υπευθύνων είχε δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις.

Πολλά και διάφορα προκύπτουν από την ανάλυση των δηλώσεων. Μεταξύ άλλων, ο Γ. Καρατζαφέρης αύξησε κατά περίπου 150.000 ευρώ το εισόδημά του σε σχέση με το 2008, αφού κατά δήλωσή του πούλησε τα δικαιώματα της εκπομπής του σε κυπριακό κανάλι. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος δεν εμφανίζει στους λογαριασμούς καταθέσεών του τα εισοδήματα (περίπου 435.000 ευρώ) από την εκποίηση τεσσάρων ακινήτων σε Σαρωνίδα και Εύβοια. Ο Κ. Καραμανλής το 2009 επένδυσε περίπου 300.000 ευρώ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αφού είχε εισπράξει περίπου 600.000 ευρώ από ομόλογα της ΕΤΒΑ που έληξαν.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου