Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Παραίτηση-βόμβα των δυο οικονομικών εισαγγελέων



Παραίτηση βόμβα υπέβαλαν πριν από λίγη ώρα οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς της χώρας, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έπρατταν το καθήκον τους στο νευραλγικότερο πόστο της Εισαγγελίας Εφετών σε συνθήκες ασφυκτικής οικονομικής κρίσης οι οποίες θέτουν σε πρώτο πλάνο την είσπραξη εσόδων μέσω της δικαιοσύνης.:


Οι δυο εισαγγελείς με επιστολή τους στον εποπτεύοντα του έργου τους αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, του γνωστοποιούν ότι υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και ζητούν την αντικατάστασή τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Η παραίτηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι από την έως τώρα αντιμετώπισή τους, καθώς δεν τους έχουν παρασχεθεί οι αναγκαίες υποδομές για την άσκηση των καθηκόντων τους.



«Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ΄ υπαγόρευση», φέρονται να υποστηρίζουν στην επιστολή τους και συνεχίζουν: " πολλώ μάλλον δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».



Το σχέδιο νόμου και τα «συμφέροντα»



Νομικές πηγές πάντως εκτιμούν πώς ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλεψη σε τροπολογία του νέου νομοσχεδίου για τη Δικαιοσύνη που αναθέτει το ρόλο τους σε ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς και απλώς να "πρόλαβαν" να παραιτηθούν. Οι ίδιοι αποδέχονται την ύπαρξη σχετικής τροπολογίας και αναφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πως ήδη τους κοινοποιήθηκε και σε αυτό «όλως προφασιστικά και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας". Αναφέρουν δε πως "ουδέποτε διεκδίκησαν θέσεις και αξιώματα ως αυτοσκοπό".



Στην επιστολή τους οι δύο εισαγγελείς τονίζουν ότι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, «παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του Εν Ελλάδει οικονομικού εγκλήματος». Όπως τονίζουν "αποδεχτήκαμε ασθμένως τον διορισμό μας εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφορά και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας. Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί ούτε να εξασφαλίσουμε τις ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα πάντα την νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».



Πολιτικές Αιχμές



Η κίνηση των δύο εισαγγελέων έχει σαφείς πολιτικές διαστάσεις καθώς στην επιστολή κατά πληροφορίες αφήνουν σαφείς αιχμές για συμφέροντα με τα οποία συγκρούστηκαν. Να θυμίσουμε πως εξέταζαν τις υποθέσεις των CDS , την ΕΛΣΤΑΤ, τις καταγγελίες Κουσελά για τη λίστα των φοροφυγάδων κλπ. Επίσης το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν χειριστεί μεγάλες υποθέσεις, όσον αφορά στο οικονομικό έγκλημα και είχαν πρωταγωνιστήσει στη σύλληψη οικονομικών παραγόντων για χρέη στο Δημόσιο, ενώ διέταξαν την διερεύνηση των όρων δανειοδότησης από τράπεζες των δύο κομμάτων εξουσίας, της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Επίσης, τις τελευταίες ημέρες, οι δύο εισαγγελείς ανέμεναν να τους μεταβιβαστεί ολοκληρωμένη δικογραφία που αφορά πρωταγωνιστή στο μείζον οικονομικό σκάνδαλο των υποβρυχίων. Προ ημερών εκλήθη να καταθέσει ως ύποπτος ο γ.γ. του Υπουργείου Οικονομικών Κ. Καπελέρης σχετικά με καταγγελλόμενη κωλυσιεργία στην επιβολή προστίμων σε εταιρείες καυσίμων κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά. Η συγκεκριμένη έρευνα διατάχτηκε μετά από καταγγελίες του πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη. Ο ίδιος μέρες αργότερα σε δημόσια καταγγελία του, κατά τη διάρκεια ημερίδας για τη φοροδιαφυγή, αποκάλυψε πως εξακολουθεί να ισχύει η διαφθορά στις εφορίες και πως το σύστημα «λαδώματος» των εφοριακών είναι της τάξεως του 4-4-2. Δηλαδή 40% στον φορολογούμενο που πηγαίνει στις εφορίες, το 40% στον ιδιώτη φορολογούμενο και μόλις το 20% στο κράτος. Κατόπιν τούτου, διετάχθη νέα δικαστική έρευνα σχετική με τις καταγγελίες του ειδικού γραμματέα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου