Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Σβήνει ο λέβητας, ανάβει το air condition


Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας που έφτασαν στα νοικοκυριά οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος λόγω του περίφημου έκτακτου τέλους στα ακίνητα.

Τι πιο λογικό λοιπόν από το να προσπαθήσουν οι καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος, αφού κλήθηκαν τον ίδιο μήνα να καταβάλουν σημαντικά ποσά εκτός «οικογενειακού προϋπολογισμού». Και όμως αυτό δε συνέβη.:
Το αντίθετο μάλιστα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για την κατανάλωση στο δίκτυο διανομής τον περασμένο μήνα, η ζήτηση ρεύματος χτύπησε «κόκκινο». Για πρώτη φορά μετά από μήνες διαρκούς πτώσης, καταγράφηκε αύξηση 9,31% συγκριτικά με πέρυσι. Έτσι οι πελάτες του δικτύου διανομής (κυρίως νοικοκυριά και ΜμΕ) κατανάλωσαν συνολικά 3.502.608 MWh όταν πέρυσι το Νοέμβριο η κατανάλωση ήταν 3.204.152MWh ενώ φέτος τον Οκτώβριο ήταν 3,173,922MWh.


Πως μεταφράζεται η αύξηση αυτή;

Από μόνη της είναι δύσκολο να ερμηνευτεί. Σύμφωνα ωστόσο με πηγές του κλάδου καυσίμων, την ίδια ακριβώς περίοδο, καταγράφεται κατακόρυφη μείωση στη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης. Αιτία, σύμφωνα με τον κλάδο οι εξαιρετικά υψηλές τιμές λόγω της αυξημένης φορολογίας που έχουν καταστήσει για ένα μέσο νοικοκυριό το πετρέλαιο θέρμανσης... «είδος πολυτελείας». Αυτή τη στιγμή είναι μάλλον αδύνατο να υπάρξει ακριβής εκτίμηση για το ποσοστό της μείωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ (που επεξεργάζεται τις καταναλώσεις) δημοσιεύονται με αρκετούς μήνες καθυστέρηση (αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία μέχρι τον... Αύγουστο). Παρά ταύτα, οι εκτιμήσεις τόσο από την πλευρά των εταιρειών εμπορίας όσο και από την πλευρά των βενζινοπωλών συγκλίνουν στο ότι καταγράφεται σημαντική μείωση στη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Τα κλιματιστικά λοιπόν «έπιασαν» δουλειά» αντικαθιστώντας τον καυστήρα στις πολυκατοικίες, οδηγώντας σε αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος και μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα του ΔΕΣΜΗΕ, είναι ότι οι καταναλωτές φέτος το Νοέμβριο κατανάλωσαν περισσότερο ρεύμα από ό,τι τον... Ιούνιο (3.362.370MWh), μήνα που παραδοσιακά υπάρχει μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης ευρείας χρήσης των κλιματιστικών.

Τα κλιματιστικά δεν αποτελούν τη μοναδική διέξοδο των καταναλωτών για φθηνότερη θέρμανση. Στην αγορά καταγράφεται σημαντική αύξηση στις πωλήσεις και άλλων συσκευών θέρμανσης, που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έντονο ενδιαφέρον προκύπτει και για άλλες εναλλακτικές θέρμανσης όπως οι καυστήρες βιομάζας, για τους οποίους πρόσφατα ήρθη η σχετική απαγόρευση. Και βέβαια μεγάλη είναι ζήτηση στις αποθήκες πώλησης καυσόξυλων, καθώς τα τζάκια στα σπίτια έχουν πάψει από πολλού να αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο και έχουν επανακτήσει την αρχική τους χρήση, δηλαδή καλύπτουν καθημερινές ανάγκες θέρμανσης.
 
Του Χάρη Φλουδόπουλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου