Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ


Τέσσερα ευρώ καπέλο, το πρώτο “δώρο” της ΔΕΗ


Εντός της επόμενης εβδομάδας θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2012.

Το ακριβές ποσοστό της αύξησης δεν είναι γνωστό, καθώς...
 ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν άνοιξε τα χαρτιά του στο περιθώριο του συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Αυτό που άφησε να εννοηθεί είναι ότι θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την εισήγησή του για την αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος.
Πάντως, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ζητήσει αυξήσεις στα τιμολόγια τουλάχιστον 15%, προκειμένου να μην επιδεινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης.


Τέσσερα ευρώ καπέλο, το πρώτο “δώρο” της ΔΕΗ

Το πρώτο “δώρο” που φέρνει για το 2012 η ΔΕΗ στους πολίτες είναι η αύξηση του τέλους ΑΠΕ, δηλαδή του ποσού που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος και μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι παραγωγή ηλεκτρισμού από “πράσινη” ενέργεια.


Γράφαμε χτες ότι το συνολικό πακέτο των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα προσεγγίσει ίσως το 10% με τη νέα χρονιά καθώς και ότι οι αποφάσεις για τις αυξήσεις θα ληφθούν Τετάρτη – Πέμπτη. Επίσης υπολογίζαμε ότι, με βάση τις εισηγήσεις της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), η επιβάρυνση ανά λογαριασμό της τάξης των 1.000 κιλοβατωρών περίπου τρία ευρώ από το τέλος των ΑΠΕ.

H εισήγηση, λοιπόν, της ΡΑΕ που είδε το φως της δημοσιότητας επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του protothema.gr και, μάλιστα, προς τα …πάνω αφού η Αρχή προτείνει το τέλος ανά 1000 κιλοβατώρες – δηλαδή ανά μικρομεσαίο λογαριασμό – να αυξηθεί από τα 1,95 ευρώ στα 5,99 ευρώ, δηλαδή κατά 4 ευρώ περίπου.

Βεβαίως, αυτή η αύξηση σε μια 4μελή οικογένεια με κατανάλωση περί τις 1.400 κιλοβατώρες στο 4μηνο, είναι της τάξης των 5,5 ευρώ, αφού η χρέωση από τα 2,7 ευρώ πάει στα 8,4 ευρώ.

Επιπλέον, η ΡΑΕ εισηγείται αναπροσαρμογές του τέλους ΑΠΕ και στις άλλες κατηγορίες καταναλωτών:

-Στην υψηλή τάση (βαριά βιομηχανία): από 1,04 ευρώ σε 2,96 ευρώ /MWh (μεγαβατώρα)

-Στην μέση τάση (αγροτικής χρήσης): από 0,74 σε 2,29 ευρώ /MWh

-Στη μέση τάση λοιπές χρήσεις: από 1,69 σε 5,35 ευρώ/MWh

-Στις αγροτικές χρήσεις χαμηλής τάσης: από 0,9 σε 2,96 ευρώ/MWh

-Στις λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης: από 2,49 σε 7,39 ευρώ/MWh

Η αύξηση κρίνεται ως αναγκαία γιατί ο λογαριασμός του ΔΕΣΜΗΕ, από τον οποίο πληρώνονται οι ηλεκτροπαραγωγοί που χρησιμοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι φέτος ελλειμματικός σχεδόν κατά 200 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΜΗΕ είχε εισηγηθεί να αυξηθεί η μέση χρέωση του τέλους ΑΠΕ σε επίπεδα πάνω από τα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), αλλά η ΡΑΕ εισηγείται προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μία μέση χρέωση στα 5,43 ευρώ ανά μεγαβάτώρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου