Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Κάμερα που θα «κολυμπάει» μέσα στο σώμα


Πρόκειται για μια μικροσκοπική κάψουλα η οποία θα εξερευνά τον ανθρώπινο οργανισμό

Για μια ακόμη φορά η τεχνολογία συναντά την επιστημονική φαντασία. Ταινίες όπως το «Φανταστικό Ταξίδι» και η «Φανταστική Καταδίωξη» είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού παρουσιάζοντας μικροσκοπικές μηχανές που εισέρχονταν στον ανθρώπινο οργανισμό και τον εξερευνούσαν.:
 
 
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ κατασκεύασαν μια προηγμένη κάψουλα η οποία μπορεί να εισάγεται στο ανθρώπινο σώμα και να «κολυμπά» μέσα του εντοπίζοντας περιοχές ή όργανα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Και όχι μόνο αυτό: η συσκευή έχει την ικανότητα να φωτογραφίζει τις «πληγείσες» περιοχές και να παρέχει επιτόπου φαρμακευτική αγωγή.Hi-tech «γιατρός»

Η κάψουλα των ειδικών από το Τελ Αβίβ φέρει μια ασύρματη κάμερα η οποία έχει σχεδιαστεί ώστε να αποτελεί έναν hi-tech «γιατρό» του οργανισμού που ελέγχεται μαγνητικά με χρήση σημάτων τα οποία παράγουν ιατρικές συσκευές μαγνητικού συντονισμού (MRI). Σύμφωνα με τους ειδικούς που βρίσκονται πίσω από τη νέα mini-κάμερα, αυτή θα μπορεί να προσφέρει στους γιατρούς εικόνα του οργανισμού ενός ασθενούς ενώ θα μπορεί να μεταφέρει και φάρμακα τα οποία θα χορηγούνται άμεσα και στοχευμένα στους ιστούς που εμφανίζουν πρόβλημα.

«Οι συσκευές MRI έχουν πολύ σταθερό μαγνητικό πεδίο. Για την ακρίβεια δημιουργούν μαγνητικό πεδίο που επιτρέπει στην κάψουλα να κινείται όπως ένα ιστιοφόρο σκίζει τα νερά με οδηγό του τον άνεμο» αναφέρει ο καθηγητής Γκαμπόρ Κόζα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η κάψουλα διαθέτει μια ουρά από έλικες χαλκού και εύκαμπτα πολυμερή ενώ η κίνηση της παραπέμπει περισσότερο σε κολύμβηση παρά σε πλεύση. Σε πρώτη φάση η κάψουλα προορίζεται για χρήση στο πεπτικό σύστημα επειδή είναι πιο εύκολη η είσοδος και έξοδος της από εκεί. Η έρευνα παρουσιάζεται στο επιστημονικό περιοδικό «Biomedical Microdevices».


Θοδωρής Λαΐνας ~ tovima.gr / dailymail

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου