Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί ο καιρός χαλάει συχνότερα κατά τις εργάσιμες μέρες


Ο καιρός χαλάει συχνότερα κατά τις εργάσιμες μέρες της εβδομάδας, παρά τα Σαββατοκύριακα και τις άλλες αργίες του χρόνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα διαπιστώνει για πρώτη φορά μια τέτοιου είδους συσχέτιση ανάμεσα στις ανθρώπινες δραστηριότητες και στον καιρό.:


Οι ερευνητές του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και του ινστιτούτου γεωεπιστημών του εβραϊκού πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής τους Τόμας Μπελ και Ντανιέλ Ρόζενφελντ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα περιστατικά επιδείνωσης του καιρού με καταιγίδες, θύελλες, χαλάζι κλπ., είναι συχνότερα κατά την διάρκεια της εβδομάδας παρά τα Σαββατοκύριακα, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, υπάρχουν κατά μέσο όρο 20% περισσότερα περιστατικά κακοκαιρίας κατά τις εργάσιμες μέρες και 20% λιγότερα τα Σαββατοκύριακα. Το φαινόμενο αποδίδεται στις επιπτώσεις που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες και οι σχετικές απελευθερώσεις χημικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, όταν οι άνθρωποι δουλεύουν. Αντίθετα, κατά τις αργίες χαλάει σπανιότερα ο καιρός καθώς μειώνονται αισθητά οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων και άλλων αερομεταφερόμενων σωματιδίων όπως από τις εξατμίσεις των οχημάτων.

Η έρευνα δείχνει ότι το φαινόμενο δεν εμφανίζεται εξίσου σε όλες τις περιοχές (π.χ. είναι αισθητό στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, αλλά όχι στη δυτική) και οι Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι το πρόβλημα της κακοκαιρίας εντείνεται στο βαθμό που οι τοπικές κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της απελευθέρωσης των αερίων και σωματιδίων που «γεννούν» οι άνθρωποι κατά τις μέρες που εργάζονται. Όμως η νέα μελέτη έρχεται σε αντίθεση με μια παλαιότερη γερμανική, του 2007, η οποία είχε καταλήξει στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Τότε οι επιστήμονες του ινστιτούτου μετεωρολογίας και κλιματικής έρευνας της Καρλσρούης είχαν συμπεράνει ότι τα Σαββατοκύριακα είναι γενικά πιο βροχερά, λόγω μεγαλύτερης υγρασίας σε σχέση με τις εργάσιμες μέρες της εβδομάδας.

Στατιστικά είχαν διαπιστώσει ότι στις αργίες του έτους μαζεύονται συχνότερα τα σύννεφα και βρέχει περισσότερο, ενώ ο καιρός τείνει να βελτιώνεται από τη Δευτέρα, όταν ο κόσμος επιστρέφει στις δουλειές του. Αναλύοντας 14 έτη μετεωρολογικών δεδομένων, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», είχαν συμπεράνει ότι τα Σαββατοκύριακα ο καιρός είναι πιο κρύος, υγρός και με λιγότερα διαστήματα ηλιοφάνειας. Είχαν ακόμα βρει ότι η Δευτέρα και η Τρίτη είναι οι πιο ηλιόλουστες μέρες, ενώ το Σάββατο η πιο υγρή και συννεφιασμένη. Επίσης είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα Σαββατοκύριακα η μέση θερμοκρασία είναι κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από ό,τι μεσοβδόμαδα, ενώ τα Σαββατοκύριακα υπάρχουν κατά μέσο όρο 15 λιγότερα λεπτά ηλιοφάνειας σε σχέση με τις εργάσιμες μέρες.

Οι Γερμανοί επιστήμονες είχαν ανακαλύψει με στατιστική ανάλυση ότι το φαινόμενο ισχύει κυρίως στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες περιοχές και το είχαν αποδώσει και αυτοί, όπως πιο πρόσφατα οι Αμερικανοί ερευνητές της NASA, στην ανθρωπογενή εκπομπή στην ατμόσφαιρα των αερίων και των σωματιδίων από τις βιομηχανίες, τα οχήματα κλπ. Η διαφορά με τις αμερικανικές εκτιμήσεις ήταν ότι, κατά τους Γερμανούς, τα σωματίδια αυξάνονται σταδιακά κατά τις εργάσιμες μέρες και μέσα στο Σαββατοκύριακο φθάνουν στο αποκορύφωμά τους, διευκολύνοντας τότε τη δημιουργία νεφών και την επιδείνωση του καιρού.

Έτσι, οι δύο έρευνες με απόσταση τεσσάρων ετών, συμφωνούν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν τον καιρό και μάλιστα το αποδίδουν στην ίδια αιτία (εκπομπή σωματιδίων στην ατμόσφαιρα και αύξηση της υγρασίας και των νεφών). Διαφωνούν όμως σχετικά με ποιες μέρες την εβδομάδα φθάνει η συγκέντρωση των ανθρωπογενών σωματιδίων στο υψηλότερο επίπεδο και άρα ποιες μέρες, τις εργάσιμες ή τις αργίες, χαλάει ευκολότερα ο καιρός.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου