Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Κατεβάστε ~ Το άστρο των Χριστουγέννων



Κομήτης, διάττων αστέρας, σουπερνόβα ή απλά θαύμα; Το άστρο της Βηθλεέμ αποτελεί, δύο χιλιετίες μετά την εμφάνισή του στους μάγους, ένα από τα πλέον συναρπαστικά επιστημονικά μυστήρια.

Όλες οι θεωρίες που έχουν διατυπωθεί, και οι πιθανές εξηγήσεις, καταγράφονται στην παράσταση «Το Αστρο των Χριστουγέννων» η οποία παρουσιάζεται στο ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου την περίοδο των γιορτών.






Το μόνο βέβαιο είναι ότι επιστημονικά άρτια απάντηση είναι αδύνατο να δοθεί. Αυτό το επιβεβαιώνει και ο διευθυντής του Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, ο οποίος σημειώνει ότι «μέχρι τώρα καμιά από τις επεξηγήσεις που έχουν προταθεί δεν μπορεί να μας ικανοποιήσει πλήρως. Γιατί είναι μάλλον δύσκολο να αποδείξουμε όλα τα επιμέρους στοιχεία που απαιτεί μια πλήρης και τεκμηριωμένη απόδειξη».

Μια θεωρία που διατυπώθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. λέει ότι το άστρο της Βηθλεέμ ήταν κομήτης, αλλά ο κ. Σιμόπουλος θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό το αποδίδει αφενός στο γεγονός ότι η ουρά ενός κομήτη μπορεί να καλύψει τον ουρανό, και συνεπώς να είναι ορατή από όλους και όχι μόνο από τους μάγους, και αφετέρου στην αντίληψη της εποχής ότι οι κομήτες συνδέονταν συνήθως με ιδιαίτερα δυσάρεστα γεγονότα.

Αντίστοιχα απίθανη φαίνεται και η πιθανότητα ενός διάττοντος αστέρα. Η απλή εξήγηση για αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, είναι ότι «δεν είναι δυνατό να θεωρήσουμε ότι οι μάγοι θα μπορούσαν να την ακολουθήσουν στη Βηθλεέμ, γιατί η ζωή αυτών των αντικειμένων διαρκεί μερικά μόλις δευτερόλεπτα. Επιπλέον τα αντικείμενα αυτά δεν είναι καθόλου σπάνια φαινόμενα, και δεν είναι δυνατόν να προκάλεσαν τόση αναστάτωση στους μάγους και να τους έκαναν να ξεκινήσουν για το μακρινό ταξίδι τους προς τη Βηθλεέμ». Επιπλέον, η θεωρία της σουπερνόβα, ενός άστρου που εκπέμπει τεράστια ακτινοβολία την ώρα που διαλύεται, φαίνεται αρκετά πιθανή, αλλά προσκρούει στο γεγονός ότι θα είχε καταγραφεί από τους αστρονόμους της εποχής, κάτι που δεν έχει συμβεί.


Ο κ. Σιμόπουλος καταλήγει λέγοντας ότι τελικά η περίπτωση του άστρου που οδήγησε τους μάγους στη Βηθλεέμ μπορεί να μην είναι κάποιο αστρονομικό σώμα ή φαινόμενο, αλλά απλώς να συμβολίζει τον ερχομό του Μεσσία.


Πρόκειται για τον οδηγό της ψηφιακής παράστασης στο πλανητάριο του ιδρύματος Ευγενίδου και είναι γραμμένο από τον διευθυντή του, Διονύση Σιμόπουλο.

Το αρχείο προσφέρεται δωρεάν από την επίσημη ιστοσελίδα του ιδρύματος.

Κατεβάστε το αρχείο από εδώ.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου