Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Αρχαιοελληνική συνταγή ~ Ἀθερίνη τηγανιστῆ μετά εὐοδῶν ἀνθῶν λαχάνων (Αθερίνα τηγανητή με μυρωδικά φυτά)


Δωρίων δ’ ἐν τῷ περί ἰχθύων κωβίτην τινά ἐψητόν
Λέγει καί τόν ἐξ ἀθερίνης• ἰχθυδίου δέ ὄνομα ἀθερίνη

««... ο Δωρίων στο έργο του περι ιχθύων κάνει λόγο για έναν κωβίτη (είδος αφύας, αντσούγιας) βραστό, που γίνεται από αθερίνα. Αθερίνα είναι το όνομα ενος μικρού ψαριού ...»
(Δειπνοσοφιστές Ζ 285,22)

Η θάλασσα πρόσφερε στους αρχαίους μας προγόνους θησαυρούς που είναι αδύνατο να φανταστούμε σήμερα, όχι μόνο σε ποσότητα και ποιότητα, αλλά και σε είδη που ίσως σήμερα δεν υπάρχουν. Επικρατούσε μάλιστα και η φήμη συγκεκριμένης περιοχής για κάποιο εξαιρετικό αλίευμα, όπως οι αφύες (αντζούγιες) του Φαλήρου, κατά τον Αρχέστρατο, ο γαλέος Ρόδου, τα χέλια της Κωπαΐδας και...
 του Στρυμόνα και η παλαμίδα του Βοσπόρου.

Σημαντική θέση στη διατροφή του κάθε σπιτιού της εποχής εκείνης είχαν οι ελιές και το ελαιόλαδο.

Λόγοι φαρμακευτικοί και ιατρικοί οδήγησαν τους πρώτους εμπειρικούς παρατηρητές στη συλλογή βοτάνων, ώστε να καταλήξουν πολλά απ' αυτά να γίνουν εκτός από θεραπευτικά αφεψήματα και καρυκεύματα ή αρτύματα φαγητών και γλυκισμάτων.

Το κρασί, ένα γνήσιο προϊόν, ήταν κι αυτό στην ημερήσια διάταξη και μαζί με το ξίδι χρησίμευαν σαν άριστα αρτύματα για κάθε φαγητό.


Υλικά:

■ 500 γρ. αθερίνα

■ 1 1/2 κούπα αλεύρι σταρένιο

■ 1 κούπα άσπρο κρασί

■ 1 1/2 κούπα νερό

■ 1 κουταλάκι ρίγανη

■ 1 κουταλάκι θυμάρι

■ 1 κουταλάκι κάρδαμο

■ 1 κουταλάκι γλυκάνισο ακοπάνιστο

■ αλάτι, πιπέρι

■ ελαιόλαδο για τηγάνισμα


Εκτέλεση:

1. Πλύντε καλά την αθερίνα κι αλατίστε την.

2. Διαλύστε το αλεύρι λίγο λίγο στο νερο προσεχτικά ώστε να μη σβολιάσει και ρίξτε λίγο λίγο το κρασί.

3. Προσθέστε τα μυρωδικά, το ένα μετά το αλλο. αλάτι και πιπέρι.

4. Βάλτε το ελαιόλαδο στο τηγάνι να κάψει.

5. Βουτήξτε τις αθερίνες στο χυλό και τηγανιστέ τις.

Εχουμε να προτείνουμε δυο τρόπους: Ενώστε τα ψαράκια τρία τρία, βουτήξτε τα στο χυλό και βάλτε τα στο τηγάνι ή ανακατέψτε όλα τα ψαράκια με το χυλο και τηγανίστε τα μαζί σαν μια μεγάλη πίτα.

Θα μπορούσατε να τα τηγανίσετε ένα ένα, όμως είναι πολύ μικρά και ώσπου να μπουν όλα στο τηγάνι, τα πρώτα θα φρυγανιστούν.



*Η συνταγή μέσα από το πολύ καλό "Γεύσεις Ελλήνων"

Ακόμη:
Καρχαρίας ή τόνος από την Τορώνη
Χοιρινό στη γάστρα με δαμάσκηνα
Τηγανίτες με μέλι & κανέλα