Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Εξωφρενική απαίτηση της Αλβανίας για τους άταφους πεσόντες του '40


Σχετικά με τις θέσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, ότι για να προχωρήσουν οι εργασίες για τον ενταφιασμό των πεσόντων κατά το Έπος 1940 - 41, στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια Κλεισούρας και Βουλιαρατών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μεταλλικής ταυτότητας ως αποδεικτικού στοιχείου ότι ήταν πράγματι Έλληνες μαχητές, ο Γ. Σούρλας με την ιδιότητα του επιτίμου προέδρου της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων δήλωσε:


«Πρόκειται για μια προκλητική εξωφρενική προϋπόθεση - απαίτηση, όταν μάλιστα αυτή δεν προβλέπεται στη Συμφωνία που υπεγράφη στις 29.2.2009 και κυρώθηκε από τα δύο Κοινοβούλια το 2010, αλλά ούτε στον Κανονισμό που εκπόνησε η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδος - Αλβανίας, η οποία συνήλθε μόνο μία φορά στις 23.4.2012- ενώ προβλέπεται να συνέρχεται δύο φορές τον χρόνο.

» Μετά από επτά χρόνια και αφού υπέγραψαν τη Συμφωνία με την οποία αναγνώρισαν ''την ανθρωπιστική διάσταση και ηθική σημασία του ευπρεπούς και τιμητικού ενταφιασμού των Ελλήνων Στρατιωτών, οι οποίοι έπεσαν κατά το Έπος 1940 – 41'', τώρα σοφίστηκαν ένα ακόμη πρόσχημα, το οποίο προσβάλλει κάθε έννοια στοιχειώδους νοημοσύνης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

» Πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους η Αλβανία ότι η ασυνέπεια και η έλλειψη σεβασμού σε ένα ανθρωπιστικής σημασίας θέμα, όπως αυτό των άταφων πεσόντων, έχουν και τα όριά τους. Να κατανοήσει ότι όσο εξακολουθούν να παραμένουν άταφοι σε ομαδικούς τάφους οι πεσόντες, δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου