Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Επιδοτήσεις έως και 42.000 ευρώ για νέους αγρότες ~ Όροι & προϋποθέσεις


Επιδοτήσεις έως και 42.000 ευρώ για την επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Πρόκειται για ένα διπλό «πακέτο» για 16.000 «νέους αγρότες» ηλικίας έως 40 ετών με στόχο την επιστροφή, αλλά και την παραμονή τους στην περιφέρεια.



Συγκεκριμένα, θα στηριχθούν επενδυτικά σχέδια πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ, καθώς και σχέδια εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με ενίσχυση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, οι νέοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης και αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης, επιπλέον 20 ποσοστιαίες μονάδες ενίσχυσης από τους άλλους γεωργούς για την υλοποίηση επενδύσεων σε μέτρα όπως εγκατάσταση νέων γεωργών, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση, προγράμματα leader κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που η ενίσχυση για κάποιο πρόγραμμα ανέρχεται στο 40%, οι νέοι έως 40 ετών θα λαμβάνουν ποσοστό ενίσχυσης 60%. Επίσης, οι νέοι γεωργοί που εντάσσονται στο ΠΑΑ αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων με «μπόνους» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων για μια πενταετία.
Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μελετά τα στοιχεία εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και τις αδικίες που υπάρχουν σχετικά με την αντιμετώπιση των νεοεισερχόμενων αγροτών, έτσι ώστε στην ενδιάμεση αναθεώρηση του 2017 να αρθούν οι αδικίες αυτές.

Η προκήρυξη για το πρόγραμμα νέων αγροτών, που παρουσιάζει αποκλειστικά ο «Αγροτικός Τύπος», αναμένεται να βγει στον αέρα μέχρι τον Ιούνιο του 2016 και προβλέπει τα εξής:

Οι ενισχύσεις για τη σύσταση επιχείρησης από νέους γεωργούς αφορούν στην παροχή κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης για την είσοδο νέων έως και 40 ετών στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Εκτός της ηλικιακής ανανέωσης, βασικός στόχος είναι η δημιουργία επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.


Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι όσοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πληρούν τα εξής κριτήρια:

1) Φυσικά πρόσωπα που πληρούν τον ορισμό του νέου γεωργού δηλαδή είναι ηλικίας από 18-40 ετών με επαρκή επαγγελματικά προσόντα και εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί σε γεωργική εκμετάλλευση

2) Νομικά πρόσωπα όπου τουλάχιστον ένα από τα φυσικά πρόσωπα που μετέχει στο κεφάλαιο και τη διαχείριση είναι νέος γεωργός και ασκεί μακροχρόνιο και αποτελεσματικό έλεγχο επί του νομικού προσώπου, είτε αποκλειστικά, είτε από κοινού με άλλους γεωργούς.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου