Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Σημεία των Καιρών: Οι τράπεζες κρατάνε προμήθεια στα 500ευρα & τα 200ευρα


«Πατέντα» για να αυξήσουν τα έσοδα και τις καταθέσεις τους βρήκαν οι εμπορικές τράπεζες.

Εκμεταλλευόμενες όλα τα πιθανά ή απίθανα μέτρα, στα οποία καταφεύγει το υπουργείο Οικονομικών για να «εξαφανίσει» τα μετρητά, οι τράπεζες προσφέρουν ειδικές υπηρεσίες για όσους θέλουν να «χαλάσουν» χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας, τα οποία έκρυβαν ενδεχομένως στο στρώμα του σπιτιού τους.


Για το λόγο αυτό, όποιος θέλει να «χαλάσει» πλέον χαρτονόμισμα των 500 ή 200 ευρώ, δεν μπορεί να το κάνει δωρεάν σε τράπεζες. Ανάλογα με την πολιτική που άρχισε να εφαρμόζει η κάθε μία, τον αναγκάζουν να πληρώσει ή να καταθέσει τα χρήματα σε λογαριασμό.

Οι πρακτικές αυτές όμως αποκαλύπτουν και το πώς το ελληνικό κράτος έχει «θεοποιήσει» τις συναλλαγές μέσω τραπεζών, θεωρώντας σαν «μαύρο χρήμα» τα μετρητά, καταργώντας στην ουσία ή ευτελίζοντας το χρήμα στη φυσική του μορφή.

Συγκεκριμένα, αν κάποιος θέλει να χαλάσει σήμερα ένα 500ευρω:

- Σε μία τράπεζα θα του κρατήσουν προμήθεια 1%-1,5% και κατ’ ελάχιστον 5 ευρώ! Αν δηλαδή δώσει 500 ευρώ, ο υπάλληλος στο γκισέ θα του επιστρέψει 495 ευρώ! Ακόμα χειρότερα, αν δώσει 200, θα πάρει 195 ευρώ στο χέρι!

- Σε άλλη τράπεζα θα τον υποχρεώσουν να τα βάλει σε κατάθεση, σε λογαριασμό του. Αν δεν έχει, πρέπει να ανοίξει έναν. Από την στιγμή που θα τα βάλει, άλλες τράπεζες θα του δώσουν πίσω τα 420 ευρώ (όσο το όριο ανάληψης λόγω capital controls) και τα υπόλοιπα 80 θα μείνουν για τουλάχιστον μία εβδομάδα κατατεθειμένα στην τράπεζα. Άλλες όμως του δίνουν και τα 500 ευρώ σαν ανάληψη, παρότι αυτό θεωρητικά... απαγορεύεται!

Και όλα αυτά γίνονται στο όνομα της καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, αφού και για να «χαλάσεις» με προμήθεια 5 ευρώ, η τράπεζα θα «φακελώσει» τον άνθρωπο που φέρει τα χαρτονομίσματα των 500 ή των 200 ευρώ ως ύποπτο.

Όπως έχει αποκαλύψει το «Πρώτο ΘΕΜΑ», εδώ και δύο χρόνια η εφορία αμφισβητεί σαν «μαύρο χρήμα» κάθε κατάθεση μετρητών, στους ελέγχους που διεξάγει. Αν π.χ. κάποιος θέλει να καταθέσει 10.000 ευρώ, ακόμα και αν τα έχει σηκώσει από τράπεζα πριν λίγα λεπτά για τα καταθέσει αυθημερόν σε άλλη, ο έλεγχος της εφορίας αμφισβητεί αν είναι τα «ίδια χρήματα» αυτά που καταθέτει, με αυτά που έκανε ανάληψη.

Θεωρώντας κάθε μεμονωμένη κατάθεση μετρητών σαν «μαύρο χρήμα», δεν έχει σημασία αν το φορολογητέο εισόδημα του ελεγχόμενου υπερκαλύπτει την τραπεζική κίνηση, αφού και ένα εκατ. ευρώ π.χ. να δήλωνε και να τα είχε ήδη στην τράπεζα, οι ελεγκτές λένε: «Δεν ξέρουμε αν τα λεφτά που σήκωσες πριν τα έφαγες στα μπουζούκια και τα λεφτά που φέρνεις είναι άλλα που δεν έχουν δηλωθεί» και έτσι επιβάλλουν φόρο για... αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου