Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Λύσεις για φούσκωμα, καούρες, δυσπεψία & ναυτία


Δυσπεψία, καούρες, φούσκωμα, ναυτία. Οι λέξεις αυτές -πόσο μάλλον τα συμπτώματα- δεν θα σας είναι άγνωστα, αφού ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Πέρα, όμως, από τις επιλογές που σας προσφέρει η κλασική ιατρική, υπάρχουν και άλλες, που μπορεί να κρύβονται στα ντουλάπια της κουζίνας σας ή που προτείνουν η ομοιοπαθητική και η ρεφλεξολογία. Με τη βοήθεια των ειδικών σάς παρουσιάζουμε ορισμένες από αυτές.


Πρόβλημα 1: Δυσπεψία


Μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών (π.χ. αγκινάρες, μπρόκολο), στην πρόσληψη μεγάλης ποσότητας τροφής ή στην κατανάλωσή της σε μικρό χρονικό διάστημα. Μπορεί, επίσης, να προκληθεί από την ύπαρξη έντονων συναισθημάτων (π.χ. άγχος). Αν το πρόβλημα δεν είναι περιστασιακό, ενδέχεται να κρύβει παθολογικά αίτια (π.χ. έλκη, χολολίθους) και πρέπει να διερευνηθεί.

Λύση Α: Από το φλιτζάνι
* Λουίζα, για τη δυσπεψία και την αποσυμφόρηση της κοιλιακής χώρας. Ρίξτε 1 κουταλάκι βότανο σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, περιμένετε 10΄, σουρώστε και απολαύστε. Συστήνεται να πίνετε 1 φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα.
* Χαμομήλι, για τη χώνεψη και την ανακούφιση από φλεγμονές. Ρίξτε 1 κουταλάκι άνθη χαμομηλιού σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, αφήστε το για 5-7΄, σουρώστε και πιείτε.

Λύση Β: Το ελληνικό γιατρικό
Η μαστίχα είναι ένα αποτελεσματικό γιατρικό της ελληνικής φύσης. Το μάσημα μαστίχας προκαλεί έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού, διευκολύνοντας έτσι την πέψη. Στην αγορά μπορείτε να τη βρείτε, πέρα από «δάκρυα», σε μορφή σκόνης, αναβραζόντων δισκίων και καψουλών.

Λύση Γ: Από τον ομοιοπαθητικό
* Carbo vegetabilis: Απευθύνεται συνήθως σε όσους εμφανίζουν έντονη δυσπεψία (μπορεί να προκληθεί μετά από αυξημένη κατανάλωση τροφής ή λιπαρού γεύματος) με συχνές ερυγές (ρέψιμο), που ανακουφίζουν το στομάχι. Ακόμη, ο ασθενής έχει συνεχή ανάγκη για αέρα και μπορεί ακόμα και να λιποθυμήσει.
* Lycopodium: Είναι κατάλληλο για περιπτώσεις δυσπεψίας η οποία συνοδεύεται από αυξημένους εντερικούς ήχους με έντονο φούσκωμα και ο ασθενής ανακουφίζεται για μικρό χρονικό διάστημα με ερυγές και αέρια. Αν και υπάρχει μεγάλη όρεξη για φαγητό, ωστόσο λίγες μπουκιές προκαλούν κορεσμό. Τέλος, το άγχος είναι μια κατάσταση που πυροδοτεί τη συμπτωματολογία.



 

Πρόβλημα 2:  Καούρες

Η βασική αιτία τους είναι η δυσλειτουργία του κατώτερου σφιγκτήρα του οισοφάγου, που μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού, την παχυσαρκία, την εγκυμοσύνη, τη δυσκοιλιότητα, με άλλα λόγια καταστάσεις που αυξάνουν την πίεση στο στομάχι. Επίσης, σε συνθήκες στρες ή αϋπνίας, αυξάνεται η παραγωγή οξέων του στομάχου, που οδηγούν σε πρόκληση του συγκεκριμένου συμπτώματος.

Λύση Α: Από το φλιτζάνι
* Μέντα, για ανακούφιση από τις καούρες και τον τυμπανισμό. Ρίξτε 1 κουταλάκι αποξηραμένη μέντα σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, περιμένετε 10΄, σουρώστε και πιείτε το έγχυμα μετά το φαγητό σας.
* Γλυκόριζα, για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες. Ρίξτε 1 κουταλάκι σκόνης σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, περιμένετε 10΄ και σουρώστε. Πιείτε πριν ή μετά το φαγητό (να αποφεύγεται από όσους έχουν υπέρταση).

Λύση Β: Υπερτροφές που κάνουν καλό στο στομάχι
Υπάρχουν τροφές, όπως η κινόα και το κεχρί, των οποίων η κατανάλωση βοηθάει την πέψη και ανακουφίζει από τις καούρες. Επίσης, φρούτα όπως η παπάγια και ο ανανάς διαθέτουν ένζυμα (παπαΐνη και βρομελίνη αντίστοιχα) που έχουν κατευναστική δράση όσον αφορά στην οξύτητα των υγρών του στομάχου.

Λύση Γ: Από τον ομοιοπαθητικό
* Nux vomica: Ενδείκνυται για άτομα ανταγωνιστικά, με πολλά νεύρα και αϋπνία λόγω εργασίας. Την κατάστασή τους ανακουφίζουν τα ζεστά ροφήματα και την επιδεινώνουν τα κρύα. Επίσης, μπορεί να συνυπάρχει δυσκοιλιότητα.
* Pulsatilla: Για όσους εμφανίζουν καούρες μετά από λιπαρά ή πλούσια γεύματα, που συνοδεύονται με τυμπανισμό και έλλειψη δίψας. Επίσης, συνυπάρχουν αέρια και ο ασθενής θέλει κρύο φαγητό. Τέλος, αφορά άτομα που κλαίνε εύκολα και θέλουν παρηγοριά.


Πρόβλημα 3: Φούσκωμα


Προκαλείται από τη διαταραχή της φυσιολογικής κινητικότητας του εντέρου με αποτέλεσμα την αύξηση των αερίων. Η αιτία μπορεί να είναι διατροφική (π.χ. μπορεί να φταίνε τα όσπρια που φάγατε το μεσημέρι), αλλά μπορεί να οφείλεται και στην κατάποση αέρα σε καταστάσεις άγχους, στη δυσκοιλιότητα, στο ευερέθιστο έντερο ή στην έμμηνο ρύση.

Λύση Α: Από το φλιτζάνι
* Γλυκάνισο, για τη σπασμολυτική και ήπια καθαρτική του δράση. Μπορείτε είτε να μασήσετε 5-6 σπόρους μετά το φαγητό είτε να φτιάξετε έγχυμα (βάζετε 1 κουταλάκι σπόρους σε μισό ποτήρι βραστό νερό), το οποίο πίνετε πριν το φαγητό.

Λύση Β: Μασήστε τον
* Μάραθος, για ανακούφιση από τους γαστρεντερικούς σπασμούς. Μπορείτε να τον μασήσετε, αλλά και να τον προσθέσετε στον χυμό ή στο φαγητό σας. Μπορείτε, φυσικά, να φτιάξετε και έγχυμα, το οποίο θα πίνετε πριν από το γεύμα (προσθέστε 1-2 κουταλάκια ελαφρά σπασμένους σπόρους μάραθου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, περιμένετε 10΄ και σουρώστε).

Λύση Γ: Από τον ομοιοπαθητικό
* Argentum nitricum: Ενδείκνυται για περιπτώσεις όπου τα φουσκώματα συνοδεύονται από συχνές και ηχηρές ερυγές, που δεν ανακουφίζουν πάντα τον ασθενή. Επιβαρυντικά δρα το άγχος προσμονής κάποιου γεγονότος (π.χ. εξετάσεις).
* Ratanhia: Μαζί με το φούσκωμα συνυπάρχουν δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες με έντονους πόνους μετά την κένωση, που μπορεί να κρατήσουν από λεπτά έως ώρες.



Πρόβλημα 4: Ναυτία

Η ναυτία τις περισσότερες φορές συνοδεύεται και από εμετό και ένας από του συνηθέστερους υπόπτους είναι τα ταξίδια (ναυτία ταξιδιού). Μπορεί όμως να προκληθεί και από τροφική δηλητηρίαση.

Λύση Α: Από το φλιτζάνι
* Τζίντζερ, για την καταπολέμηση της ναυτίας του ταξιδιού: Μπορείτε 1 ώρα πριν από το ταξίδι να καταναλώσετε 1/2 κουταλάκι σκόνη τζίντζερ με λίγο μέλι ή να μασήσετε μια μικρή ποσότητα φρέσκιας ρίζας.
* Πατσουλί, με ηρεμιστική και αντιεμετική δράση. Φτιάξτε αφέψημα βράζοντας 1 κουταλάκι αποξηραμένο βότανο για 10΄ και πιείτε το πριν το ταξίδι.

Λύση Β: Μυρίστε το
Πριν φύγετε από το σπίτι, μπορείτε να κάνετε μασάζ στο στομάχι και το στέρνο σας με ένα μείγμα από 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τζίντζερ, 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας, 1 σταγόνα αιθέριου ελαίου μελισσόχορτου και 1 κουταλάκι αμυγδαλέλαιο. Αν, πάλι, περιμένετε την τελευταία στιγμή, βάλτε σε ένα μαντίλι 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τζίντζερ και πάρτε μερικές εισπνοές.

Λύση Γ: Από τον ομοιοπαθητικό
* Ipecacuanha: Για τη ναυτία με εμετό (που δεν ανακουφίζει) και σιελόρροια. Ο ασθενής έχει πρόσωπο ωχρό, αισθάνεται το στομάχι χαλαρό (σαν να κρέμεται) και η γλώσσα του είναι καθαρή (χωρίς στίγματα).
* Cocculus indicus: Συνυπάρχει ίλιγγος, που δίνει την αίσθηση ότι ο κόσμος γυρίζει και προκαλεί την τάση στον ασθενή να πέσει.

Έχετε υπόψη σας!
Αν οι ενοχλήσεις δεν υποχωρήσουν, απευθυνθείτε στον γιατρό σας, γιατί μπορεί να έχετε κάποια σοβαρότερη παθολογική κατάσταση. Καλό είναι, επίσης, να μην υπερβαίνετε τα
3 ροφήματα την ημέρα και οι ευαίσθητες ομάδες (π.χ. έγκυες γυναίκες, θηλάζουσες, παιδιά)
να συμβουλεύονται πρώτα τον γιατρό τους.

Ασκήστε πίεση
Η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών και μάλιστα με σχετικά εύκολο τρόπο. Έτσι, για παράδειγμα, στο αριστερό αντιβράχιο υπάρχουν αντανακλαστικά σημεία, τα οποία μπορείτε να «δουλέψετε» με το δεξί σας χέρι ασκώντας πιέσεις στην περιοχή που βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του πήχη προς τον αγκώνα (βλ. φωτογραφία). Οι πιέσεις αυτές πρέπει να είναι σχετικά δυνατές, χωρίς όμως να υπερβάλλετε, και δεν χρειάζεται να ξεπερνούν τα 3-4΄. Μόλις ολοκληρώσετε με τη μία πλευρά, μπορείτε να «δουλέψετε» την ίδια περιοχή στο δεξί χέρι.

Τεχνικές χαλάρωσης και αποβολής του άγχους και της υπερέντασης, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, το τάι τσι, βοηθούν στην αντιμετώπιση των στομαχικών διαταραχών. Εξίσου ευεργετική δράση φαίνεται να έχει και ο βελονισμός.


Μην ξεχνάτε
Η κλασική ομοιοπαθητική αποτελεί και ιατρική πράξη, που πρέπει να εκτελείται από εκπαιδευμένους γιατρούς.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΧΕΛΟ, ολιστικό γιατρό, τον κ. ΝΙΚΟ ΒΑΣΜΟΥΛΑΚΗ, ρεφλεξολόγο, και τον κ. ΣΠΥΡΟ ΚΥΒΕΛΛΟ, ομοιοπαθητικό.
vita.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου