Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Οι λάθρο διακινούν (μεταξύ άλλων) και αρχαιότητες



Τρία αγαλματίδια από τη Μεσοποταμία, ηλικίας πολλών χιλιάδων ετών, βρέθηκαν εγκαταλειμμένα σε ένα κέντρο καταγραφής λαθρομεταναστών στη Σλοβενία, όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές αρχές της χώρας.

Τα αλαβάστρινα αγαλματίδια είχαν βρεθεί...
το φθινόπωρο, όμως οι αρχές δεν προέβησαν σε καμία ανακοίνωση νωρίτερα επειδή το τμήμα αρχαιοτήτων του Εθνικού Μουσείου της Σλοβενίας ήθελε πρώτα να τα εξετάσει.

Αφού διαπιστώθηκε ότι ήταν αυθεντικά, σύμφωνα πάντα με τους εμπειρογνώμονες του Μουσείου, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην αστυνομία που την αντιμετωπίζει ως λαθρεμπόριο πολιτιστικών αγαθών, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών, Μίραν Σαντλ.

Ένας ειδικός του Μουσείου, ο Πέτερ Τουρκ, εκτίμησε ότι τα αγαλματίδια είναι ηλικίας 5.000 ετών και προέρχονται πιθανότατα από κάποιον αρχαίο ναό στη Συρία ή το Ιράκ, όπου άκμασε ο σουμεριακός πολιτισμός. Πιθανολογεί επίσης ότι προέρχονται από παράνομη ανασκαφή.

Η Unesco είχε καταγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο τη λεηλασία αρχαιοτήτων «σε βιομηχανική κλίμακα» που διαπράττεται στη Συρία και το Ιράκ. Τα έσοδα από την παράνομη πώληση αρχαίων αντικειμένων προορίζονται κατά κύριο λόγο για τη χρηματοδότηση της τζιχάντ.

Τα αγαλματίδια βρέθηκαν στις 4 Νοεμβρίου σε μια σκηνή, στο κέντρο καταγραφής του Γκρούσκοβιε, στα σύνορα της Σλοβενίας με την Κροατία. Σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από τη Σλοβενία από τα μέσα Νοεμβρίου με σκοπό να φτάσουν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου