Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Τί συμφωνήθηκε χθες για το Λαθρομεταναστευτικό


*Στο άρθρο αναφέρονται λανθασμένα οι εισβολείς λαθρομετανάστες ως πρόσφυγες κλπ.

Σε συμφωνία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία για το λαθρομεταναστευτικό στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου, λαθρομετανάστες οι οποίοι εισέρχονται παράνομα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος πιθανότατα από τις 4 Απριλίου.


Η πρόταση διαμορφώθηκε μετά από σκληρό παζάρι στην τετραμερή που είχαν νωρίτερα  Νταβούτογλου, Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο προδρεύων της ΕΕ Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Αυτή είναι η συμφωνία με την Τουρκία - Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργασίες της Συνόδου ξεκίνησαν με μία ώρα καθυστέρηση στις δύο και μισή τοπική ώρα. Το σχέδιο Τουσκ κατατέθηκε στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του γεύματος και ενώ ο Νταβούτογλου είχε αποχωρήσει για να επιστρέψει στη συνέχεια για την επικύρωση.

Στο σχέδιο Τουσκ συμφώνησε και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης,  καθώς η Τουρκία παίρνει το άνοιγμα του 33 κεφαλαίου (προϋπολογισμός) πριν τον Ιούνιο, αλλά δεν υπαρχει αναφορά στα πέντε κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία.

Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων, με αντάλλαγμα ότι η ΕΕ θα δέχεται μερικούς σύρους πρόσφυγες και θα ανταμείψει την Τουρκία με χρήματα, πρόωρη άρση της υποχρέωσης των τούρκων πολιτών να έχουν θεώρηση εισόδου όταν εισέρχονται στην ΕΕ και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Αυτή είναι η συμφωνία με την Τουρκία - Τι σημαίνει για την Ελλάδα


Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σήμερα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκαν με τον Τούρκο ομόλογό τους. Ήταν η τρίτη συνάντηση από το Νοέμβριο 2015 για την εμβάθυνση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, καθώς και την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασαν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στον λαό της Τουρκίας μετά τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, την Κυριακή. Καταδίκασαν έντονα αυτή την αποτρόπαιη πράξη και επανέλαβαν την αδιάλειπτη υποστήριξή τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις
μορφές της.

Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση του κοινού σχεδίου δράσης, που ενεργοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2015. Σημαντική πρόοδος έχει ήδη επιτευχθεί, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος της αγοράς εργασίας της Τουρκίας σε Σύριους υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας, την εισαγωγή των νέων απαιτήσεων θεώρησης για τους Σύριους και άλλες εθνικότητες, το γεγονός ότι εντείνονται οι προσπάθειές ασφάλειας από την τουρκική ακτοφυλακή, την αστυνομία και την ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει την καταβολή των 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τη διευκόλυνση των προσφύγων για συγκεκριμένα έργα, ενώ έργο έχει επιτευχθεί στην απελευθέρωση του καθεστώτος visa και στις ενταξιακές συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος του κεφαλαίου 17 του περασμένου Δεκεμβρίου. Στις 7 Μαρτίου του 2016, η Τουρκία επιπλέον συμφώνησε να αποδεχθεί την ταχεία επιστροφή όλων των μεταναστών που δεν χρήζουν την ανάγκη διεθνούς προστασία που περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα και να δεχθεί πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες, που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα. Η Τουρκία και η ΕΕ συμφώνησαν επίσης να επιταχύνουν την λήψη μέτρων κατά των διακινητών των μεταναστών και χαιρετίζουν την έναρξη των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία και η ΕΕ αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω, άμεσες και αποφασιστικές προσπάθειες.

Προκειμένου να σπάσει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και να δοθεί η δυνατότητα στους μετανάστες για μια εναλλακτική λύση, από το να θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο, η ΕΕ και η Τουρκία σήμερα αποφάσισαν να τερματίσουν την παράτυπη μετανάστευση από την Τουρκία προς την ΕΕ.


Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, συμφώνησαν στα ακόλουθα σημεία δράσης:

1) Όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που περνάνε από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά, θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτό θα γίνει με πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, αποκλείοντας οποιαδήποτε μορφή μαζικής απέλασης. Όλοι οι μετανάστες θα προστατεύονται με βάση τα σχετικά διεθνή κριτήρια και με βάση την αρχή της μη επαναπροώθησης. Θα είναι ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο το οποίο είναι αναγκαίο για να τερματιστεί ο ανθρώπινος πόνος και για να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. Οι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα καταγράφονται πλήρως και κάθε αίτηση για άσυλο θα ελέγχεται ξεχωριστά από τις ελληνικές αρχές σε συμφωνία με την Οδηγία για τις Διαδικασίες Ασύλου, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οι μετανάστες που δεν υποβάλουν αίτηση για άσυλο ή που η αίτηση τους κρίθηκε αστήρικτη ή μη αποδεκτή με βάση την παραπάνω οδηγία, θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την βοήθεια των θεσμών και υπηρεσιών της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα βήματα και θα συμφωνήσουν στις αναγκαίες διμερείς ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου του 2016, για την διασφάλιση της συνεργασίας και διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό της ομαλής λειτουργίας των ρυθμίσεων αυτών.

2) Για κάθε Σύριο που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύριος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια ευπάθειας του ΟΗΕ. Ο μηχανισμός που θα συγκροτηθεί, με την βοήθεια της Κομισιόν, των υπηρεσιών της ΕΕ και άλλων κρατών μελών, καθώς και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για να διασφαλιστεί ότι η αρχή αυτή θα εφαρμοστεί από την πρώτη ημέρα που θα ξεκινήσουν οι επιστροφές. Θα δοθεί προτεραιότητα στους μετανάστες που δεν έχουν ξαναμπεί ή δεν έχουν ξαναπροσπαθήσει να μπουν στην ΕΕ παράτυπα. Από την πλευρά της ΕΕ, η επανεγκατάσταση θα προχωρήσει, κατά πρώτο λόγο, με την τήρηση των δεσμεύσεων των κρατών μελών στα συμπεράσματα της συνάντησης των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών στο Συμβούλιο στις 22 Ιουλίου του 2015, από όπου παραμένουν ανοικτές 18.000 θέσεις για επανεγκατάσταση. Οποιεσδήποτε περαιτέρω ανάγκες για επανεγκατάσταση θα καλυφθούν μέσω μιας παρόμοιας εθελοντικής ρύθμισης με ανώτατο όριο 54.000 προσώπων. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσορίζουν την πρόθεση της Κομισιόν να προτείνει την τροποποίηση στην απόφαση μετεγκατάστασης της 22ης Σεπτεμβρίου του 2015 για να επιτρέψει οποιαδήποτε δέσμευση επανεγκατάστασης να γίνει στο πλαίσιο της ρύθμισης αυτής να αντισταθμιστεί από μη κατανεμημένες θέσεις υπό την απόφαση αυτή. Αν οι ρυθμίσεις αυτές δεν επιτύχουν το στόχο να βάλουν τέλος στην παράτυπη μετανάστευση και ο αριθμός των επιστροφών φτάσει κοντά στα νούμερα που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο μηχανισμός αυτός θα επανεξεταστεί. Αν ο αριθμός των επιστροφών υπερβεί τα παραπάνω νούμερα, ο μηχανισμός αυτός θα διακοπεί.

3) Η Τουρκία θα λάβει οποιαδήποτε αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει να ανοίξουν νέα μονοπάτια παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την ΕΕ ,από την θάλασσα ή την στεριά και θα συνεργαστεί με γειτονικά κράτη καθώς και με την ΕΕ για τον στόχο αυτό.

4) Μόλις σταματήσουν οι παράτυπες ροές ανάμεσα στην Τουρκία και στην ΕΕ ή τουλάχιστον μειωθούν ουσιαστικά, ένα Εθελοντικό Σύστημα Ανθρωπιστικής Εισαγωγής θα ενεργοποιηθεί. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συνεισφέρουν σε εθελοντική βάση στο σύστημα αυτό.

5) Η εκπλήρωση του οδικού χάρτη της απελευθέρωσης της visa θα επιταχυνθεί από όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη με στόχο την άρση των απαιτήσεων για θεωρήσεις σε Τούρκους πολίτες το αργότερο ως το τέλος του Ιουνίου του 2016, εφόσον έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα. Για τον σκοπό αυτό η Τουρκία θα κάνει όλα τα απαιτούμενα βήματα για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που απομένουν ώστε να επιτρέψει στην Κομισιόν να υποβάλλει, μετά από την απαιτούμενη αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τα προαπαιτούμενα, μια κατάλληλη πρόταση ως το τέλος Απριλίου επί την βάση της οποίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πάρουν την τελική απόφαση.

6) Η ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει περαιτέρω την εκταμίευση των αρχικών 3 δισ. ευρώ προς τον Μηχανισμό για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει την χρηματοδότηση επιπρόσθετων έργων για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία, τα οποία θα οριστούν με νέα στοιχεία που θα στείλει η Τουρκία πριν από τον Μάρτιο. Μια πρώτη λίστα συγκεκριμένων έργων για πρόσφυγες, ιδίως στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, των υποδομών, του φαγητού και άλλων βασικών αγαθών διαβίωσης, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν γρήγορα από τον Μηχανισμό, θα οριστούν από κοινού εντός μιας εβδομάδας. Μόλις οι πόροι αυτοί θα έχουν χρησιμοποιηθεί και δεδομένου ότι οι παραπάνω δεσμεύσεις θα έχουν εκπληρωθεί, η ΕΕ θα κινητοποιήσει επιπλέον χρηματοδότηση προς τον Μηχανισμό ύψους ως και 3 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2018.

7) Η ΕΕ και η Τουρκία καλωσορίζουν την συνεχή δουλειά για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.

8) Η ΕΕ και η Τουρκία επαναβεβαίωσαν την δέσμευση για την επανενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης όπως διατυπώθηκε στην κοινή τους ανακοίνωση στις 29 Νοεμβρίου του 2015. Καλωσόρισαν το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 στις 14 Δεκεμβρίου του 2015 και αποφάσισαν, ως επόμενο βήμα, να ανοίξουν το Κεφάλαιο 33 κατά την διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας. Καλωσόρισαν το ότι η Κομισιόν θα καταθέσει πρόταση για τον σκοπό αυτό τον Απρίλιο. Θα συνεχιστούν με ταχύτερο ρυθμό οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων, χωρίς προκατάληψη για τις θέσεις των κρατών μελών με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς.

9) Η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα εργαστούν με την Τουρκία σε μια κοινή προσπάθεια να βελτιωθούν οι ανθρωπιστικές συνθήκες εντός της Συρίας, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα που θα επιτρέψει στον τοπικό πληθυσμό και σε πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που θα είναι πιο ασφαλείς.

Όλα αυτά τα στοιχεία θα προχωρήσουν παράλληλα και θα εποπτεύονται από κοινού σε μηνιαία βάση.

Η ΕΕ και η Τουρκία αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά όπως είναι απαραίτητο σε συμφωνία με την κοινή ανακοίνωση της 29ης Νοεμβρίου του 2015.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου