Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Τσίπρας ο αγαπημένος της Τουρκίας ~ Ας μαζέψει κάποιος τον άχρηστο πριν χάσουμε τη μισή Ελλάδα


Δελεαστικές(!!!) χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις προτάσεις της Τουρκίας για το λαθρομεταναστευτικό, οι οποίες, όπως είπε, ξάφνιασαν τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως τα ανταλλάγματα που ζητούσε η Τουρκία δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν γιατί κάποια ήταν υπερβολικά και για κάποια πολλές χώρες δεν ήταν προετοιμασμένες.


Όπως τόνισε η συζήτηση πλέον είναι στη σωστή βάση καθώς εστιάστηκε στον περιορισμό των προσφυγικών ροών από την Τουρκία. «Η συζήτηση δεν τελείωσε σήμερα αλλά θα συνεχιστεί και την Τρίτη στη Σμύρνη, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών», ανέφερε.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις χώρες που έκλεισαν τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Σύνοδος Κορυφής ανέδειξε άλλη μια φορά το διχασμό που υπάρχει στην ΕΕ, με κάποιες δυνάμεις που «δε σέβονται την αξία του διαμερισμού της ευθύνης  και των βαρών», δεν αναγνωρίζουν τον κανόνα της αλληλεγγύης και θεωρούν ότι οτιδήποτε δεν τους αφορά είναι υπόθεση άλλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "οι δυνάμεις αυτές σήμερα εκτέθηκαν, διότι σήμερα υπήρξε μια συζήτηση για την ουσιαστική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, πέρα από τους δικούς τους σχεδιασμού. Σε αυτή τη Σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αντιθέτως απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα" και πρόσθεσε: "Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη".

Μάλιστα, εκτίμησε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί «αυτή η αντιπαράθεση και σύγκρουση ιδεών μαίνεται».
Εξέφρασε, επιπλέον, την πεποίθηση ότι αρχίζει να αναδεικνύεται ότι η μόνη λύση για να πάει η Ευρώπη παραπέρα είναι ο καθένας να σεβαστεί τις ανάγκες του άλλου.


Τι θέλει η Τουρκία από την Ευρώπη 

Σύμφωνα με την τουρκική πρόταση, η Άγκυρα αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση «να εκκενώσει πλήρως τα ελληνικά νησιά από πρόσφυγες και να εφαρμόσει επανεισδοχή μόνο σε όσους πέρασαν στα νησιά έπειτα από τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης», καθώς και η ΕΕ να καλύψει το κόστος της επανεισδοχής.

Παράλληλα, ζητά την απελευθέρωση των θεωρήσεων εξόδου (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες, νωρίτερα από την προηγούμενη συμφωνία, μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016, συνδέοντας την πρόοδο που κάνει η ΕΕ στις θεωρήσεις με την πρόοδο της επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία.

Στη συνέχεια η Τουρκία ζητά να τηρήσει η ΕΕ τη μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων σύμφωνα με τη φόρμουλα που προτείνει η Τουρκία (ένας προς έναν) και συνεργασία για από κοινού δημιουργία «ανθρωπιστικών ζωνών ασφαλείας» εντός τουρκικού εδάφους.

Τέλος, η Τουρκία ζητάει την απελευθέρωση νέων ενταξιακών κεφαλαίων, τρία επιπλέον δισεκατομμύρια σε βοήθεια έως το 2018 και την καταγραφή προόδου σε μηνιαία βάση.

Τα αιτήματα της Άγκυρας επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μετά την ολοκλήρωση του γεύματος εργασίας και πριν ξεκινήσει η σύσκεψη των «28».


Τα νέα αιτήματα της Άγκυρας

Οι απαιτήσεις που προέβαλε από χθες το βράδυ, στο μυστικό δείπνο με τη Μέρκελ, ο Νταβούτογλου, ως αντάλλαγμα τη συμφωνία σήμερα στη Σύνοδο, αποκαλύπτει ο ανταποκριτής του Politico, Matthew Karnitschnig

1) Περισσότερα χρήματα από τα 3 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί να δοθούν στην Τουρκία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων για τους πρόσφυγες. Η Κομισιόν δεν έχει τον προϋπολογισμό να προφέρει στην Τουρκία περισσότερα χρήματα, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε χρηματοδότηση πέραν των 3 δισ. θα πρέπει να έρθει απευθείας από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

2) Πλήρη απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Αγκυρα και Βρυξέλλες βρίσκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης ενός οδικού χάρτη για την απελευθέρωση της βίζας, όμως η Τουρκία απαιτεί πλήρη απελευθέρωση της βίζας για όλους τους Τούρκους και όχι μόνο για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδας- όπως επιθυμεί και προωθεί η ΕΕ.

3) Η Τουρκία θέλει επιτάχυνση των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ. Η ενταξιακή διαδικασία έχει κολλήσει εδώ και χρόνια και ο Νταβούτογλου φαίνεται πρόθυμος να αδράξει την ευκαιρία για να επιταχύνει τις διαδικασίες.

4) Η Τουρκία θέλει να επαναληφθούν οι συνομιλίες για την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Η Αγκυρα είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους όρους επανεισδοχής που έχουν οριστεί εδώ και ημέρες (που επιτρέπει στην ΕΕ να στείλει πίσω στην Τουρκία μετανάστες), αλλά θέλει επίσης νέα συμφωνία για την επανεγκατάσταση, ώστε οι Τούρκοι να μπορούν να στέλνουν πίσω στην ΕΕ πρόσφυγες. Το θέμα της επανεγκατάστασης είχε φύγει από το τραπέζι της συζήτησης με την ΕΕ πριν από λίγο καιρό, ο Νταβούτογλου, όμως, θέλει να επανέλθει τώρα.


Το προσχέδιο της Ε.Ε

Έτοιμη να ικανοποιήσει το τουρκικό αίτημα για επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους τριών δισ. φέρεται να είναι η ΕΕ, σύμφωνα με προσχέδιο κοινής δήλωσης των 28 που επικαλείται το Reuters.

Στο προσχέδιο της δήλωσης αναφέρονται οι δράσεις στις οποίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν και οι δύο πλευρές για να μπει ένα τέλος στην προσφυγική κρίση.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η πρόταση η Τουρκία να παραλάβει όλους τους παράτυπους μετανάστες από τα ελληνικά νησιά, ενώ η ΕΕ θα αποδεχθεί να υποδέχεται απευθείας από την Τουρκία έναν σύρο πρόσφυγα για κάθε σύρο που επαναπροωθείται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο, η ΕΕ θα προσφέρει επιπλέον 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 για να βοηθήσει την Τουρκία στην φιλοξενία των προσφύγων, διπλασιάζοντας ουσιαστικά το ποσό που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Νοέμβριο. Την ίδια στιγμή, θα αποδεχθεί χαλάρωση των όρων της βίζας για τους τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη από το τέλος Ιουίου, νωρίτερα από ότι προβλεπόταν, ενώ θα προετοιμαστεί για την απόφαση να ανοίξουν νέα κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.


Σύμφωνα με το προσχέδιο η Τουρκία δεσμεύεται να:

1. Να δεχθεί αμέσως όλους τους παράτυπους μετανάστες που θα περνούν στα Ελληνικά νησιά από τις ακτές της. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους.

2. Σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση να ορίσει αξιωματούχους της (σύνδεσμοι) στα Hotspot στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και τη Κω, οι οποίοι θα εργάζονται για να διευκολυνθεί η διαδικασία επανεισδοχής.

3. Να εφαρμόσει όλα τα διοικητικά και νομικά μέτρα για να εξυπηρετήσει τους προηγούμενους σκοπούς, συμπεριλαμβάνομένων και των διμερών συμφωνιών με την Ελληνική κυβέρνηση.

4. Να συνεργαστεί αποτελεσματικά με την Ε.Ε. και την Υπατη Αρμοστεία Προσφύγων για να εξασφαλίσει την επανεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων με χρήση της φόρμουλας «για κάθε Σύρο που θα δέχεται πίσω η Τουρκία από τα Ελληνικά νησιά, ένας Σύρος θα εγκαθίσταται από την Τουρκία σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε.

5. Να εφαρμόσει αποτελεσματικά τα προγράμματα και να συνεργαστεί με την Ε.Ε. για την δημιουργία ασφαλών περιοχών για τους πρόσφυγες εντός του Συριακού εδάφους.


Η Ευρώπη δεσμεύεται:

1) Να απομακρύνει πλήρως τους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά και να αποδεχθεί μόνο όσους πέρασαν στα νησιά μετά από μία συγκεκριμένη ημερομηνία που θα καθοριστεί.

2) Να καλύψει το υφιστάμενο κόστος

3) Αναφορικά με το σημείο 5 του ανακοινωθέντος της 29ης Νοεμβρίου 2015, αντί για τον Οκτώβριο, να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για πραγματοποίηση της άρσης των όρων της βίζας για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη του Σένγκεν, στο τέλος Ιουνίου του 2016, στη βάση ενός οδικού χάρτη.

4) Να προχωρήσει στην αποτελεσματική μετεγκατάσταση των Σύρων από την Τουρκία, στη βάση της φόρμουλας που αναφέρεται στο άρθρο 4 και να συνεργαστεί με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την δημιουργία ασφαλών ζωνών μέσα στη Συρία.

5) Να προετοιμαστεί για την απόφαση που αφορά άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

6) Να επισπεύσει και να διευκολύνει τη μεταφορά και την εκταμίευση της πίστωσης για τους σύρους πρόσφυγες και θα αποφασίσει για περαιτέρω χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.

7) Να αξιολογεί την πρόοδο από κοινού με την Τουρκία σε μηνιαία βάση και σε κοινά συμφωνημένες και αρμόζουσες τοποθεσίες.




Στη Σμύρνη ο Τσίπρας μετά τις τουρκικές απαιτήσεις στις Βρυξέλλες

Λίγες μόνο ώρες μετά τις δραματικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, με επίκεντρο το προσφυγικό και τα ανταλλάγματα που θα λάβει η γειτονική χώρα για τη διαχείριση του προβλήματος και τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Σμύρνη για να συμμετάσχει στο συμβούλιο ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Η παρουσία του στο συμβούλιο σε αυτή την κρίσιμη καμπή, καθώς και οι νέες συζητήσεις που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, σημαίνουν οτι η διαπραγμάτευση των δυο πλευρών θα συνεχιστεί, ιδίως ενόψει της νέας κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία της Άγκυρας με την Ευρώπη για το θέμα.



1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το τσόλι που το παίζει πρωθυπουργός, αυτός ο ρουφιάνος, θα πάει απο χέρι έλληνα με μια σφαίρα στο κεφάλι...να το θυμηθείτε...

Δημοσίευση σχολίου