Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Να τροποποιηθεί το «Δουβλίνο ΙΙ» για τους λαθρομετανάστες


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ζώνης Σένγκεν αλλά και της ελάφρυνσης του βάρους που επωμίζονται τα κράτη μέλη που λόγω γεωγραφικής θέσης υποδέχονται τις μεγάλες μάζες της λαθρομετανάστευσης.

«Η Ελλάδα θεωρεί ότι η ελεύθερη κυκλοφορία εντός του ενιαίου χώρου Schengen, θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως...
 κόρη οφθαλμού γιατί αποτελεί το βασικότερο πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία θα ενισχύουν τις προσπάθειες των Κρατών - Μελών για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα κατατείνουν στην καλύτερη αστυνόμευσή τους με σκοπό την αποτροπή των παράνομων εισόδων», είπε ο κ.Παπουτσής.


«Θα πρέπει επίσης να μειωθεί το βάρος που επωμίζονται τα Κράτη - Μέλη στα εξωτερικά σύνορα λόγω των αυξημένων λαθρομεταναστευτικών πιέσεων με εφαρμογή του μέτρου της ανακατανομής παράνομων μεταναστών σε Κράτη-Μέλη, ανάλογα με πληθυσμιακά ή γεωγραφικά κριτήρια. Τέλος, θα πρέπει να τροποποιηθεί το περιεχόμενο του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, ο οποίος, στην παρούσα του μορφή, επιβαρύνει υπέρμετρα και δυσανάλογα κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, τα οποία ως εκ της γεωγραφικής τους θέσεως καλούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνόλου» προσέθεσε ο υπουργός.

Εκανε επίσης λόγο για «επαναφορά μηχανισμών που παραπέμπουν στο παρελθόν και στην προ-ευρωπαϊκής ένωσης εποχή», σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην ΕΕ (όπως την κόντρα Γαλλίας - Ιταλίας για την ελεύθερη μετακίνηση μεταναστών από τη Λιβύη, που πήραν χαρτιά από τις ιταλικές Αρχές).

«Σε μία δυσχερή συγκυρία, όπως η παρούσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ... θα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης και να ενισχύει αντί να αποδυναμώνει τα κράτη-μέλη που στα εξωτερικά τους σύνορα επωμίζονται και διαχειρίζονται το τεράστιο βάρος της λαθρομεταναστευτικής πίεσης» κατέληξε.

Για το θέμα αυτό εξάλλου είναι προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο, την Τρίτη στις 17.00, υπό την προεδρία του υπουργού και με συμμετοχή της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, της Ε.Υ.Π., καθώς και των αρμόδιων επιτελών και εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου