Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Κατεβάστε ~ Βυζαντινῶν γεύσεις - Τι έτρωγαν οι Βυζαντινοί - Συνταγές


Ένθετο εφημερίδας που κυκλοφόρησε πριν 9 χρόνια. Περιέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη διατροφή στο Βυζάντιο, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, τις τιμές των προϊόντων, τα σκεύη και τέλος συνταγές για ένα βυζαντινό δείπνο, ώστε να φάτε Αυτοκρατορικά.
Όλα αυτά με παραπομπές σε κείμενα και έγχρωμες φωτογραφίες.

Δεν λείπουν και οι αναφορές στους κρασοπατέρες -τους μοναχούς δηλαδή που τιμούσαν δεόντως το κρασί :).  Ειδικά στα Γεωπονικά δίνονται οδηγίες για το πως να εξαφανίσεις τα συμπτώματα της οινοποσίας, μασώντας ραπάνια:

"Βάλε χυλό πό ραπάνια στό κρασί. πίσης άν πιες ξίδι καί φς τό ραπάνι μέ μέλι καί πίτες, συνέρχεσαι πό τή μέθη".

Αυτό όμως σημαίνει, ότι πέραν των μοναστικών και θρησκευτικών και απαξιωτικών οριοθετήσεων, η κράμβη και τα ραπανάκια βοηθούν στην υπερβολική οινοποσία και ανοίγουν την όρεξη για ακόμη περισσότερο κρασί.

Τα Γεωπονικά και πάλι λένε: όσοι θέλουν να πίνουν πολύ κρασί και να μη μεθούν, πρέπει...

 να τρων από πριν ωμό λάχανο.

Κατεβάστε το αρχείο σε μορφή pdf από εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου