Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Νόμισμα 546.250 δολαρίων!


Ένα νόμισμα ελληνικής κοπής, ρωμαϊκής εποχής, πουλήθηκε σε δημοπρασία στην Καλιφόρνια αντί 546.250 δολαρίων.

Το ποσό είναι εξωφρενικά υψηλό και δικαιολογείται μόνο γιατί φέρει επάνω του χαραγμένο το διάσημο «Μαρτίου ειδοί», που σήμερα στους σινεφίλ θυμίζει την ταινία του Τζορτζ Κλούνεϊ «Αι ειδοί του Μαρτίου» και όχι τη δολοφονία του Καίσαρα από τον Βρούτο:





«Αι Μαρτίου ειδοί» υποδηλώνουν τα μέσα Μαρτίου και απηχούν ένα ιστορικό γεγονός. Ήταν 15 Μαρτίου του 44 π.Χ. όταν ο Βρούτος με τον Κάσσιο και άλλους συγκλητικούς δολοφόνησαν τον Ιούλιο Καίσαρα. Μάντης είχε προειδοποιήσει τον μεγάλο πολιτικό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας να προσέχει «τας Μαρτίου ειδούς» γιατί θα κινδυνεύσει η ζωή του. Ο Καίσαρας όμως αψήφησε την προειδοποίηση και μπαίνοντας στη Σύγκλητο είπε ειρωνικά στον μάντη: « Έφτασαν οι ειδοί», εννοώντας πως δεν έπαθα τίποτα. « Έφτασαν αλλά δεν πέρασαν», απάντησε ο μάντης. Σε λίγο o Καίσαρας θα δεχόταν 23 μαχαιριές. Πρόλαβε να δει τον δολοφόνο που ήταν ο προστατευόμενός του, ο Βρούτος, και του είπε το γνωστό «και συ τέκνον Βρούτε;».

Τι έγιναν όμως ο Βρούτος και ο Κάσσιος στη συνέχεια; Έφτασαν στην περιοχή των Φιλίππων και της Καβάλας. Τα περίπου δύο χρόνια που διήρκεσε η μάχη της Ρώμης εναντίον τους, ίδρυσαν ένα νομισματοκοπείο όπου κόπηκαν αρκετά νομίσματα. Σώθηκαν μόνο 72 σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα από αυτά, το καλύτερα σωζόμενο, είναι αυτό που πουλήθηκε στην Καλιφόρνια μισό εκατομμύριο δολάρια. Στη μία όψη του απεικονίζεται η κεφαλή του Βρούτου και στην άλλη ο σκούφος της Δημοκρατίας με δύο ξίφη. Είναι το μοναδικό νόμισμα στη Ρώμη κι ίσως σε όλο τον κόσμο που μνημονεύει μια πολιτική δολοφονία. Εξάλλου, λόγω αυτού του γεγονότος οι «Ειδοί του Μαρτίου» έμειναν στην Ιστορία.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου