Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Αφιερωμένο στους μ@λάκες έλληνες φορολογούμενους: ΔΕΠΕΝΕ ~ Ακόμη μια ΔΕΚΟ για τον Turkish Stream που δε θα γίνει!


Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή ΔΕΚΟ της βουλής προκειμένου να περάσει από ακρόαση για διορισμό τη διοίκηση της εταιρείας ΔΕΠΕΝΕ που πρότεινε ο αρμόδιος ΥΠΕΝ Π. Σκουρλέτης. Όπως αναφέρεται ειδικότερα στο site της βουλής από ακρόαση θα περάσουν για τη θέση του προέδρου ο κ. Αντώνης Γεωργόπουλος, της αντιπροέδρου η κ. Ελένη Ζαφειροπούλου και για τη θέση του διευθύνοντος Συμβούλου ο κ. Αργύριος Αργυρίου.


Η ΔΕΠΕΝΕ (Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ) δημιουργήθηκε με τροπολογία που κατέθεσε ο πρώην υπουργός ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης στο νομοσχέδιο για τον κώδικα ελληνικής ιθαγένειας τον περασμένο Ιούνιο. Συγκεκριμένα η  τροπολογία προέβλεπε ότι η ΔΕΠΕΝΕ θα διαθέτει επταμελές ΔΣ, το οποίο θα ορίζεται εξολοκλήρου με πρόταση του αρμόδιου υπουργού και μόνο για τον πρόεδρο τον αντιπρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο θα γνωμοδοτεί η Επιτροπή ΔΕΚΟ. Επίσης προβλέπεται ότι η εταιρεία δεν υπάγεται στο καθεστώς των εταιρειών του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν ισχύει το πλαφόν για τις απολαβές καθώς ενώ οι αποφάσεις της διοίκησής της εξαιρούνται της υποχρέωσης δημοσίευσης στη Διαύγεια.

Για ποιο λόγο υπάρχει η ανάγκη για τη δημιουργία μιας τέτοιας εταιρείας; Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία σκοπός της ΔΕΠΕΝΕ είναι να εκπροσωπεί το ελληνικό κράτος σε επενδύσεις κατασκευής και διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου και άλλων αναπτυξιακών υποδομών και η συμμετοχή σε εταιρείες με συναφές αντικείμενο. Στην ίδια ρύθμιση ορίζεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΕΝΕ είναι 1 εκ. ευρώ χρήματα που καταβάλλονται εξολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπείται στην εταιρεία από τον επισπεύδοντα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πράγματι, η ΔΕΠΕΝΕ είχε δημιουργηθεί από τον πρώην υπουργό ενέργειας Π. Λαφαζάνη ως το σχήμα μέσω του οποίου η Ελλάδα θα συμμετείχε στην ανάπτυξη και κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Ήταν η εποχή που ο τότε υπουργός ένθερμος υποστηρικτής του έργου, δήλωνε ότι ο ρωσικός αγωγός θα φέρει τζίρο 2 δις και θα δημιουργήσει 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Βεβαίως σήμερα Turkish Stream δεν υπάρχει, ωστόσο η κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει τις διαδικασίες της εταιρείας, προφανώς για να είναι έτοιμη η ελληνική πλευρά σε περίπτωση που το έργο του αγωγού βγει από τον πάγο.

Πάντως εκτός από την υπόθεση του Turkish Stream, η ΔΕΠΕΝΕ αναμένεται σε επόμενο στάδιο να αποκτήσει ελεγκτικό και ερευνητικό ρόλο στην υπόθεση των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Πρόκειται για τη δεύτερη εταιρεία που δημιουργείται με αυτό το αντικείμενο (ήδη υπάρχει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ) με τη διαφορά ότι είναι ότι η ΔΕΠΕΝΕ θα μπορεί να συμμετέχει ως μέτοχος σε επενδύσεις έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τώρα το κατά πόσο το ελληνικό κράτος είναι σε θέση να συμμετέχει ως μέτοχος σε επενδυτικές δραστηριότητες εντάσεως κεφαλαίου και υψηλού ρίσκου και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που οι δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής συρρικνώνονται παγκοσμίως εξαιτίας των τιμών του πετρελαίου, είναι ένα ερώτημα που απομένει να απαντηθεί στην πράξη. Το βέβαιο είναι ότι οι διαγωνισμοί παραχώρησης που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη δεν μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να αποκτήσει ρόλο η νέα εταιρεία.

Τέλος ως προς τους προταθέντες από τον Π. Σκουλέτη για τη διοίκηση της νέας εταιρείας, αν και τα βιογραφικά τους δεν έχουν δημοσιοποιηθεί από το site της βουλής ή το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας από τους τρεις υπήρξε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και στο παρελθόν υποψήφιος πολιτευτής, ενώ ένας ακόμη υποψήφιος είναι μέλος της γραμματείας του τμήματος ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.


Tου Χάρη Φλουδόπουλου / capital.gr

1 σχόλια:

Heliotypon είπε...

Ντροπή στα καθάρματα του σύριζα που φτιάχνουν ή διατηρούν εταιρίες-φαντάσματα για να βολεύουν ημετέρους! ΝΤΡΟΠΗ!

Δημοσίευση σχολίου