Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Καταιγιστικές εξελίξεις ~ Με 152 βουλευτές το ΠΑΣΟΚ


Καταρρέει η κυβέρνηση -Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στις 18:00

Εύα Καϊλή:«Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας ή ανεξαρτητοποιούμαι»

Παραίτηση Παπανδρέου ζητούν έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά ζητεί ο Γ. Καρατζαφέρης

Ανεξάρτητη βουλευτής είναι στο εξής η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία αποφάσισε την αποχώρηση της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ:
 

Μετά την Μιλένα Αποστολάκη, πληροφορίες λένε ότι σχετική επιστολή ανεξαρτητοποίησης απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής και η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Φθιώτιδα Τόνια Αντωνίου, αφήνοντας την ΚΟ του κόμματος με 151 ψήφους.

Στο μεταξύ κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και μετά εκλογές ζητά η Βάσω Παπανδρέου, ενώ την πόρτα της εξόδου βλέπουν και άλλα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης με διαρροές να κάνουν λόγο ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να μην "αντέξει" μέχρι το βράδυ. Ήδη στελέχη από το Μαξίμου κάνουν λόγο για αποστασία.


Αναλυτικά η επιστολή της Μ. Αποστολάκη έχει ως εξής:

Η κρίση στο εσωτερικό της χώρας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλεί τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα μετά την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης τον Μάιο του 2010 και παρά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2011-2015, εσχάτως του εφαρμοστικού του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία καθώς και σειράς άλλων νόμων με τους οποίους οριζόντιες περικοπές οδήγησαν σε πρωτόγνωρη συρρίκνωση το εισόδημα εκατομμυρίων συμπολιτών μας, η διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας είναι ανεπιτυχής. Οι στόχοι του προγράμματος δεν επιτυγχάνονται. Η νομοθετική υπερπαραγωγή αδυνατεί να μετουσιωθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και η στόχευση των κυβερνητικών πολιτικών εξαντλείται στα συνήθη «υποζύγια» αδυνατώντας να θωρακίσει τα μέτρα που λαμβάνονται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Την ίδια στιγμή απουσιάζει μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πολιτική ανάπτυξης που θα απελευθερώσει δυνάμεις και θα μας σώσει από το τέρας της ύφεσης.

Η μέχρι σήμερα επιδίωξη της αναγκαίας για την αντιμετώπιση της κρίσης συναίνεσης δεν επετεύχθη και υπό τις παρούσες συνθήκες η ρητορική επίκλησή της αποτελεί κενό γράμμα.

Εκτός όμως από τις πολιτικές συμμαχίες που δεν μπορέσαμε να συνάψουμε αποτύχαμε να συνάψουμε και ένα minimum συμμαχιών με εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που κατανοώντας την κρισιμότητα των γεγονότων και την αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις και ανατροπές θα συμπορεύονταν μαζί μας και αυτή τους η συμπόρευση θα αποτελούσε την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιτυχία του πολιτικού μας εγχειρήματος.

Είναι κοινός τόπος ότι έχει βαθμιαία επέλθει απονομιμοποίηση της σημερινής πολιτικής τάξης.

Η τιτάνια προσπάθεια που απαιτείται για την έξοδο από την κρίση έχει ανάγκη από εθνική απήχηση και κοινωνική στήριξη.

Αντ’ αυτών όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός αποφασίστηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις αρχές του επόμενου έτους με αντικείμενο τη νέα δανειακή σύμβαση όπως αυτή θα διατυπωθεί με βάση τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου.

Όπως είχα την ευκαιρία να πω κατά τη συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής το δημοψήφισμα αποτελεί μια βαθειά διχαστική διαδικασία. Συμπυκνώνεται σε μονοσήμαντα ερωτήματα τα οποία απαντώνται με ένα ναι ή ένα όχι διαιρώντας το λαό. Στην ίδια συνεδρίαση είπα ότι είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλεία προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες.

Παραμένοντας συνεπής με τις απόψεις μου αυτές θέλω να εκφράσω την κατηγορηματική διαφωνία μου με αυτήν την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Ψήφισα σειρά νομοσχεδίων γνωρίζοντας ότι δεν εκφράζω τη βούληση των πολιτών που με εξέλεξαν αξιολογώντας ως πρώτιστο καθήκον μου την αποφυγή της χρεοκοπίας και της επακόλουθης στάσης πληρωμών.

Τούτη τη στιγμή εκπροσωπώντας ως βουλευτής σύμφωνα με το Σύνταγμα το Έθνος έχω χρέος να αντισταθώ σε αυτή τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή απειλεί τη βιωσιμότητα της χώρας

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι πολίτες έχουν ανάγκη να εκπροσωπούνται από βουλευτές που εξέλεξαν.

Για το λόγο αυτό δεν παραιτούμαι από την εντολή που μου έδωσαν οι συμπολίτες μου αλλά ανεξαρτητοποιούμαι αποχωρώντας από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.



Παραίτηση Παπανδρέου ζητούν έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ζητούν έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στενοί συνεργάτες του Κώστα Σημίτη στην περίοδο της πρωθυπουργίας του, τονίζοντας πως «η χώρα χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα».

Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη, που υπογράφουν κοινή επιστολή.

«Η παρούσα κυβέρνηση», αναφέρουν, «δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις. Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία. Η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας».


Διαφοροποιείται και ο Βενιζέλος - Λέει ότι δεν ήξερε για το δημοψήφισμα


Ο υπουργός των Οικονομικών και αντιπρόέδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει δημοψήφισμα. Ο κ. Βενιζέλος έμαθε την απόφαση του κ. Παπανδρέου μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς και τους άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Βενιζελος είχε λάβει γνώση μόνο για την απόφαση του κ. Παπανδρέου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Μετά την κοινοποίηση της απόφασης του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο υπουργός των Οικονομικών μετέφερε στον κ. Παπανδρέου την άποψη ότι προτού ανακοινωθεί επισήμως το δημοψήφισμα θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η τρόικα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να διασταυρωθεί την έκταση της διαφωνίας του κ. Βενιζέλου με τον κ. Παπανδρέου. Μετά την επισήμανση αυτή, ο υπουργός των Οικονομικών ανέλαβε να συντάξει κείμενο επιστολής το οποίο αποφασίστηκε να αποσταλεί προς τους ηγέτες της ευρωζώνης και τους επικεφαλής της τρόικας. Το πρωί της Τρίτης, από το νοσοκομείο όπου οσηλεύεται ο κ. Βενιζέλος συνομίλησε τηλεφωνικώς με τους κυρίους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ολι Ρεν, Πουλ Τόμσεν και Γιόζεφ Άκερμαν, σε μια προσπάθεια να "προστατεύσει" την ομαλή καταβολήτης 6ης δόσης.



Συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά ζητεί ο Γ. Καρατζαφέρης

Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά θα επιδιώξει ο Γιώργος Καρατζαφέρης, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Πρόθεση του προέδρου του ΛΑΟΣ είναι ο συντονισμός της αντιπολίτευσης με στόχο την προκήρυξη εκλογών ή τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι η χώρα οδηγείται σε πλήρη αποσύνθεση, ο κόσμος αγωνιά και οι θεσμοί παραπαίουν. Παρατήρησε ακόμη ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα βρίσκονται στον αστερισμό της παράνοιας και απηύθυνε δημόσια έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ή να μεθοδεύσει άμεσα τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή με σύμφωνη γνώμη αρχηγών να διεξαχθούν εκλογές το Νοέμβριο.

«Με κάθε τρόπο πρέπει να επαναφέρουμε την κοινωνική και πολιτική ομαλότητα για να αποφύγουμε τις τεράστιες δοκιμασίες και τον διεθνή διασυρμό, με τις ανυπολόγιστες συνέπειες που ήδη δρομολογούνται σε βάρος της Ελλάδος», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Εύα Καϊλή: Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με άλλον πρωθυπουργό



Το πλήρες κείμενο της επιστολής


Αγαπητέ Πρόεδρε,

στην συνεδρίαση της Κ.Ο. χθες, δεν μας δόθηκε ο λόγος, ετσι καταθέτω την παρακάτω επιστολή, για να εκφράσω την δική μου άποψη.

Η διακυβέρνηση μας χαρακτηρίστηκε από Ιστορικά διλήμματα, με κρισιμότερο εκείνο της προσφυγής μας στο ΔΝΤ

Εφόσον δεν ζητήθηκε τότε η συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών, και καθώς το ΠΑΣΟΚ ενσαρκώνει την Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να θέσουμε σε αμφισβήτηση αυτή την προοπτική μέσω δημοψηφίσματος ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, μετά τις τιτάνιες προσπάθειές σας τα τελευταία δυο χρόνια.

Το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ουσιαστικά ακυρώνει την συμφωνία της 26ης Οκτώβρη και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία.

Εδώ που έχουνε φτάσει τα πράγματα, είναι απαραίτητο να ληφθεί πρωτοβουλία από εσας, για μια νέα κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και Συνεργασίας, με Πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, για την διασφάλιση αυτής της Συμφωνίας.

Θεωρώ αυτονόητο αγαπητέ Πρόεδρε, οτι τα σχέδια περι Δημοψηφίσματος θα εγκαταλειφθούν άμεσα και ρητά, και θα προταχθεί το Εθνικό Συμφέρον της Ελλάδας.

Η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει σε καμία περίπτωση να προτάξω το κομματικό ή το προσωπικό μου συμφέρον, από το Εθνικό.

Ουτως ή άλλως και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το Εθνος, καλούμαστε όλοι να αναλαβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο θα πράξω.


Με εκτίμηση
Εύα Καϊλή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου