Δείτε παρακάτω τη μελλοντική του εικόνα :)
Νερό που είχε περισυλλέγει από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταΐτσι ήπιε ιάπωνας βουλευτής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατόπιν προκλήσεως που δέχτηκε από τους δημοσιογράφους για να αποδείξει εμπράκτως τον ισχυρισμό του ότι «το συγκεκριμένο νερό είναι ασφαλές».
Ο Γιασουχίρο Σονόντα εμφανίστηκε νευρικός και τα χέρια του έτρεμαν καθώς έπινε το νερό που προερχόταν από λιμνούλες οι οποίες βρίσκονταν κάτω από δύο κτίρια που στέγαζαν τους αντιδραστήρες που επλήγησαν από τον μεγάλο σεισμό του Μαρτίου. Το νερό υποβάλλεται σε επεξεργασία καθαρισμού του ώστε να χρησιμοποιηθεί στην άρδευση καλλιεργειών - διαδικασία την αποτελεσματικότητα της οποίας αμφισβητεί έντονα η κοινή γνώμη.
«Απλώς με το να πιω καθαρισμένο νερό δεν σημαίνει ότι η ασφάλεια του είναι εγγυημένη. Ο καλύτερος τρόπος για να πειστεί η κοινή γνώμη είναι με την παρουσίαση σχετικών στοιχείων», δήλωσε μετά τη «δοκιμή» ο κ.Σονόντα, ο οποίος είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.
Μια άλλη ένδειξη ότι η ιαπωνική κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο σίγουρη για την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου αποτελεί το γεγονός ότι στις 12 Νοεμβρίου θα επιτραπεί στους δημοσιογράφους η πρόσβαση σε αυτό. Θα είναι η πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι θα μπορέσουν να πλησιάσουν την περιοχή μετά τον πολύνεκρο σεισμό της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που ακολούθησε και προκάλεσε μερική τήξη τριών αντιδραστήρων.
Γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα συνεχίζει να υπάρχει ζώνη αποκλεισμού σε περίμετρο 20 χιλιομέτρων, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή εγκαταλείποντας τις εστίες τους.
Στόχος της ιαπωνικής κυβέρνησης είναι να θέσει εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο μέχρι το τέλος του χρόνου, όταν οι αντιδραστήρες θα έχουν σταθεροποιηθεί και δεν θα βράζει πλέον το νερό που βρίσκεται μέσα τους.
Παρόλα αυτά, προκαταρκτική έκθεση από μια ομάδα πυρηνικών επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «για την πλήρη αποσυναρμολόγηση του εργοστασίου και την εξάλειψη του πυρηνικού κινδύνου θα χρειαστούν έως και 30 χρόνια».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου