Χρειάστηκαν 24 ώρες προκειμένου η τουρκική διπλωματία να... αποκωδικοποιήσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και να τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ των Σκοπίων.
"Το Διεθνές Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία. Αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση την εν λόγω απόφαση με την ελπίδα ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες της "Μακεδονίας" για...
την ενοποίησή της με την Ευρώπη και τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς και θα εξασφαλίσει υποστήριξη σε νομική βάση", αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
"Η Τουρκία θα συνεχίσει να εξασφαλίζει την απαιτούμενη υποστήριξη έτσι ώστε η Μακεδονία να ολοκληρώσει το χρονοδιάγραμμα ενοποίησης με την Ευρώπη και τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς χωρίς καθυστέρηση", επισημαίνεται στην ανακοίνωση που συνέταξαν οι Τούρκοι διπλωμάτες. Αν μη τι άλλο, με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα παραδέχεται ότι κάνει λόμπινγκ υπέρ των Σκοπίων. Το ερώτημα είναι τι παιγνίδι είναι έτοιμοι να παίξουν και πάλι οι Τούρκοι, από την στιγμή που το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι οι αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της FYROM στην Ατλαντική Συμμαχία δεν έχουν αλλάξει.
"Η απόφαση της Χάγης δεν αλλάζει την απόφαση που έλαβαν οι Σύμμαχοι στη σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και υπογράμμισε ότι "η FYROM θα λάβει πρόσκληση ένταξης μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας".
Παρά την ξεκάθαρη δήλωση του κ. Ράσμουσεν, οι Τούρκοι προαναγγέλουν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ενταχθούν τα Σκόπια στους ευρωατλαντικούς θεσμούς χωρίς καθυστέρηση. Ενδεχομένως οι Τούρκοι διπλωμάτες επιχειρήσουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Η Άγκυρα, στην ανακοίνωσή της, κρίνει σκόπιμο να επαναλάβει πόσο πολύ στηρίζει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. "Η Τουρκία η οποία αναγνώρισε την Μακεδονία με την συνταγματική της ονομασία και την εθνική της ταυτότητα, και ήταν μια από τις πρώτες χώρες που άνοιξε πρεσβεία στα Σκόπια, πιστεύει ότι η πολυεθνική, πολυπολιτισμική και δημοκρατική Μακεδονία φέρει μεγάλη σημασία από πλευράς ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια".
Και να σκεφτεί κανείς ότι την Τρίτη, ημέρα που εκδόθηκε η ανακοίνωση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου είχε συνάντηση με το Σταύρο Δήμα στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ που διεξήχθη στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Π.Θ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου