Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

«Γκάζι» στις έρευνες για πετρέλαιο & αέριο στην Ελλάδα


Γκάζι... στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο πατάει η κυβέρνηση σκοπεύοντας μέσα στο 2012 να προχωρήσει σε διεθνή γύρο παραχωρήσεων με 10 – 15 «οικόπεδα» στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης.

Ήδη εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρίες για τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Αυτά ανακοίνωσε ο...
 υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Μανιάτης τονίζοντας ότι «μετά από 15 χρόνια τέλματος και ακινησίας θέσαμε ξανά σε κίνηση το ζήτημα της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων», περιέγραψε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης: «Ήδη απευθύναμε διεθνή πρόσκληση για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης, με στόχο μέσα στο 2012 να προχωρήσουμε σε διεθνή Γύρο Παραχωρήσεων, με περίπου 10-15 οικόπεδα (blocks)». Ο υφυπουργός έκανε γνωστό και για την επίσημη δημοσίευση της πρόσκλησης διενέργειας σεισμικών ερευνών:

«Ο χάρτης που δημοσιεύσαμε στο ΦΕΚ στις 05.9.2011 και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πριν λίγες μέρες, στις 03.12.2011, περιλαμβάνει για την περιοχή έρευνας, τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.), έτσι όπως αυτά προσδιορίζονται με βάση την εθνική διαπραγματευτική θέση και τις αρχές του διεθνούς δικαίου», είπε και εξήγησε τη σημασία της θέσπισης των ορίων της ΑΟΖ: «Τονίζω ιδιαίτερα ότι στο άρθρο 156 του Ν.4001/2011, για πρώτη φορά στην έννομη τάξη της χώρας, η διαπραγματευτική μας θέση απέκτησε ισχυρή νομική υπόσταση και υποχρεωτικότητα. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι: «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (αφ'ής κηρυχθεί), είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης». Η διατύπωση αυτή αναμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε και στην προκήρυξη των διαγωνισμών για έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο: «Προωθούμε επίσης με την μέθοδο του Open Door την προκήρυξη τριών διεθνών διαγωνισμών εκμετάλλευσης και εξόρυξης Υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο. Έχουμε δώσει τη δυνατότητα με τον Ν.4001/2011 να υπάρξει και τρίτη εναλλακτική λύση, ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε είδους δυνατότητα και πιθανότητα να υπάρχουν πληροφορίες που δεν βρίσκονται στη διάθεση του ελληνικού δημοσίου.

Έτσι, οποιαδήποτε αξιόπιστη διεθνής εταιρία εξόρυξης πετρελαίου ή φυσικού αερίου διαθέτει στοιχεία ή ενδείξεις για ύπαρξη οικονομικά αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων Υ/Α σε περιοχές της Ελλάδας, μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της με επίσημο αίτημα προς το Υπουργείο. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου στη συνέχεια, εφόσον η πρόταση είναι τεκμηριωμένη, την κάνουν αποδεκτή και εκδίδουν διακήρυξη που αποστέλλεται για δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».

Μίλησε για τα βεβαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου: «Αξιόπιστοι επιστήμονες εκτιμούν ως ρεαλιστικό ένα σενάριο κάλυψης ποσοστού 20 – 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού πετρελαίου, έσοδα του δημοσίου, αύξηση θέσεων εργασίας και τεχνογνωσία.

Αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα δίνει κάθε χρόνο για εισαγωγές κάθε είδους πετρελαιοειδών γύρω στα 10 έως 12 δισ. Ευρώ. Είναι λοιπόν προφανές το όφελος από την ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής. Όπως επίσης είναι απολύτως σαφές ότι μιλάμε για νέες πηγές εσόδων του κράτους.

Με όλες τις αβεβαιότητες που έχουμε, μπορούμε να κάνουμε μια ρεαλιστική υπόθεση εργασίας. Μόνο στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και με βάση τα στοιχεία που γνωρίζουμε σήμερα, χωρίς να συνυπολογίσουμε πιθανά νέα μεγέθη που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες, μπορεί κανείς να αναμένει 3-4 «Πρίνους». Αυτό σημαίνει 300-500 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Αν θεωρήσουμε μια μέση τιμή βαρελιού 80-100 δολ. ανά βαρέλι για τα επόμενα 20-25 χρόνια, μπορούμε να αναμένουμε για το ελληνικό Δημόσιο έσοδα της τάξης των 15-20 δισ. δολ.

Για να το πω και διαφορετικά, από το Ιόνιο Πέλαγος, με βάση τουλάχιστον τα μέχρι σήμερα γνωστά κοιτάσματα (περιλαμβανομένων του «Αχιλλέα» και τον «Πύρρου», κοιτασμάτων που βρίσκονται ανοιχτά της Κέρκυρας), μπορούμε να περιμένουμε έσοδα για το Δημόσιο έως και 1,5 δισ. δολ. κάθε χρόνο και για τα επόμενα 20-25 χρόνια».

Ο υφυπουργός μίλησε με νόημα και για το ενδιαφέρον έρευνας νότια της Κρήτης: «Σημειώνω επίσης ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρουσα κινητικότητα διεθνών εταιριών εξόρυξης πετρελαίου σε περιοχές νότια της Κρήτης».



Χρ. Κολώνας ~ imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου