Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ο Κασιδιάρης μας... βγάζει στις αγορές (& εκλογές;)


Η Ελλάδα σχεδιάζει τον Απρίλιο την έκδοση 5ετούς ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δυο πηγές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην έκδοση θα «εμπλακούν» (lead banks) οι Deutsche Bank, Bank of America, Merrill Lynch, JP Morgan και Goldman Sachs.  

Τo υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συζητήσεις με τραπεζίτες από την προηγούμενη εβδομάδα δρομολογώντας την επιστροφή της χώρας στις αγορές δύο χρόνια μετά το PSI, αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Πρόκειται για την πιο σημαντική συμφωνία που θα κάνει η Ελλάδα», δήλωσε τραπεζίτης.
Ο ακριβής χρόνος δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και είναι πιθανόν να αλλάξει η τελική λίστα των αναδόχων, δήλωσαν και οι δύο πηγές που επικαλείται το Reuters.

Νωρίτερα οι Financial Times ανέφεραν πως οι Morgan Stanley και Citi περιλαμβάνονται στις τράπεζες που μετέχουν στις συνομιλίες για έκδοση 5ετούς ομολόγου 2-3 δισ. ευρώ κάτι που η βρετανική εφημερίδα προσδιορίζει για τις επόμενες εβδομάδες.


Οι πολιτικές εξελίξεις επισπεύδουν την έξοδο;

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, η επίσπευση εξόδου της Ελλάδας στις αγορές αναμένεται να συζητηθεί επισταμένως σε συνάντηση, περίπου στις 8:00 μ.μ., στο Μέγαρο Μαξίμου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που βαρύνουν σημαντικά το πολιτικό κλίμα, ορισμένοι δεν αποκλείουν η διαδικασία να επιταχυνθεί, με κάποιους να μιλούν για άνοιγμα του βιβλίου προσφορών αύριο, Παρασκευή.
Η υπόθεση Μπαλτάκου θα επισκιαστεί από την επερχόμενη έκδοση ομολόγου, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος το Μάιο και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, σημείωνε σχετικά -μεταξύ άλλων- η Ιαπωνική Nomura.


Η αγορά διψά για υψηλές αποδόσεις

Εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν πως με δεδομένα τα επίπεδα όπου κινούνται τα κόστη δανεισμού άλλων περιφερειακών κρατών η Ελλάδα θα μπορούσε στην πενταετία να πληρώσει επιτόκιο 4,5%. Πάντως, οι περισσότεροι ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού θα κινηθεί στο 5%-5,5%.

«Με τα επιτόκια στις ΗΠΑ κοντά στο μηδέν και στην ευρωζώνη στο 0,25%, η αναζήτηση αποδόσεων είναι δεδομένη. Καθώς η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η αγορά φαίνεται πλέον διατεθειμένη να αγοράσει... ελληνικό ρίσκο χρέους» αναφέρουν στελέχη του City του Λονδίνου.

«Εξάλλου αποδόσεις στην περιοχή του 5% δεν μπορείς να βρεις εύκολα σήμερα, ενώ το ρίσκο της επένδυσης για εκδόσεις τριετούς ή και πενταετούς ακόμη διάρκειας περιορίζεται, αφού πλέον η Ελλάδα παράγει πρωτογενές πλεόνασμα, τη στιγμή που οι λήξεις του υπέρογκου χρέους της μετατίθενται σε βάθος πολύ μεγαλύτερου χρόνου» παρατηρούν από την πλευρά τους αναλυτές ξένων οίκων.

Η έκδοση θα είναι δοκιμαστική και θα προετοιμάσει το έδαφος για μεγαλύτερες και περισσότερες εκδόσεις από το 2015, ενώ θα έχει επίσης ως στόχο την τιμολόγηση του κινδύνου στις βραχυχρόνιες διάρκειες από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα αλλά και την εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων μεταξύ των 10ετών και των 30ετών ομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters την Τετάρτη ότι η πλήρης επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει το 2016. Αυτό που χρειαζόμαστε πρώτα είναι να εξομαλύνουμε την καμπύλη των αποδόσεων και κατά δεύτερον, νομίζω ότι είναι η ώρα, να δούμε πως αντιδρούν οι αγορές καθώς κάποια στιγμή στο μέλλον θα πρέπει να βγούμε πλήρως και να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο των αναγκών μας, ανέφερε.


Σε χαμηλό τετραετίας η απόδοση του 10ετούς

Το  κόστος δανεισμού της Ελλάδας στο 10ετές ομόλογο διολίσθησε σε χαμηλό 4 ετών, ελάχιστα επάνω από το 6%, βελτιώνοντας τις προοπτικές επιτυχούς επιστροφής στις αγορές ομολόγων.

H απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ήταν στις 12 το μεσημέρι στο 6,21%, ενώ το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς στις 458 μονάδες βάσης. Πρέπει να σημειωθεί πως η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου τον Απρίλιο του 2013 ήταν στο 11,58%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η άνοδος της τιμής των δεκαετών ομολόγων διευκολύνει την προετοιμαζόμενη από την κυβέρνηση έξοδο στις αγορές με την έκδοση 5ετών ομολόγων. Σημειώνεται πως μετά το PSI η Ελλάδα δεν διαθέτει 5ετή ομόλογα, γεγονός που επηρεάζει τις αποδόσεις των λοιπών ομολόγων (10ετών, 20ετών κ.λ.π) καθώς η τιμολόγηση του χρέους ξεκινά από την 10ετία.

Η προσπάθεια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εστιάζει στην αναδημιουργία της καμπύλης επιτοκίων με 3ετή, 5ετή και 7ετή ομόλογα και ειδικά στην έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Μελέτη που έχει διενεργηθεί για λογαριασμό του ΟΔΔΗΧ τεκμηριώνει πως η κατάτμηση της διάρκειας του ελληνικού χρέους ανά 5ετίες, δηλαδή η δημιουργία χρονικών σκαλοπατιών θα μπορούσε να μειώσει το ονομαστικό επιτόκιο του χρέους έως και 1%.

Αγγελιοφόρος 




Βόμβα Γρηγοράκου για τριπλή κάλπη τον Μάιο
 
Δήλωση που προκαλεί συζητήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης. Έσπευσε να τη «μαζέψει» λίγο αργότερα




Picture 0 for Βόμβα Γρηγοράκου για τριπλή κάλπη τον Μάιο
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, δεν αποκλείει τη διεξαγωγή και εθνικών εκλογών τον Μάιο, μετά τις εξελίξεις από την υπόθεση Μπαλτάκου.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω να έχουμε τριπλές εκλογές μετά τις τελευταίες εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο που καθορίζει τον τρόπο των ευρωεκλογών.
Ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε ότι θα γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση μετα και το σχετικό αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και εκέι «να δούμε εάν η κυβέρνηση αντέχει να πάει σε εκλογές».
Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος προσπάθησε να μαζέψει την παραπάνω δήλωσή του κάνοντας λόγο για παρεξήγηση.
«Το θέμα των εκλογών είναι του πρωθυπουργού και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει όλους τους κάβους. Δεν τίθεται θέμα εκλογών», τόνισε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου