Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Κομμουνιστικός Παράδεισος Επ.3 ~ Ρουμανία (Βίντεο)



Το τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς παρουσιάζει την κομμουνιστική Ρουμανία, όπου ο Νικολάε και η Έλενα Τσαουσέσκου υπήρξαν οι δικτάτορες της χώρας για σχεδόν 25 χρόνια.....25 χρόνια στο σκοτάδι που βύθισε τη χώρα ένας παρανοϊκός ηγέτης.

Στην Ρουμανία η ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος έγινε με τη βία.

Στα τέλη Δεκεμβρίου στην Τιμισοάρα και λίγο αργότερα στο Βουκουρέστι οι πολίτες κατέβηκαν στον δρόμο για να διαδηλώσουν κατά...
 του ηγέτη της χώρας Νικολάε Τσαουσέσκου. Αρχικά ο στρατός χρησιμοποίησε βία κατά των διαδηλωτών. Τελικά όμως αρνήθηκε να πυροβολήσει άοπλους πολίτες και στράφηκε κατά του Νικολάε Τσαουσέσκου. Η εκτέλεση του στις 25 Δεκεμβρίου του 1989 σηματοδοτεί το τέλος του κομμουνισμού στην Ρουμανία.

To 1989 ήταν η σημαντικότερη χρονιά στην ιστορία της Ευρώπης μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης ανακτούσαν την ελευθερία τους μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων. Πολωνία, Ουγγαρία, Ανατολική Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Βουλγαρία και Ρουμανία θα διαμόρφωναν από εδώ και στο εξής το μέλλον τους ανεξάρτητα από την Σοβιετική Ένωση.

*Δυστυχώς το βίντεο που είχα ανεβάσει με ελληνικούς υπότιτλους δεν το βρίσκω στο αρχείο μου πλέον μετά την κατάργηση του λογαριασμού μου στο Dailymotion.






Ακόμη:
Κομμουνιστικός Παράδεισος Επ.1 ~ Ανατολική Γερμανία
Κομμουνιστικός Παράδεισος Επ.2 ~ Τσεχοσλοβακία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου