Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Μαζί οι δύο κλεμμένοι

 
Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται το υπουργείο Πολιτισμού με το Μουσείο Γκετί προκειμένου να μας δοθεί προς έκθεση ο νεαρός αθλητής Fano, ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα του 300-100 π.Χ. που διεκδίκησαν δικαστικά οι Ιταλοί ως προϊόν αρχαιοκαπηλίας αλλά τα δικαστήρια δεν τους δικαίωσαν.

Ήδη, ταξιδεύει προς ΗΠΑ η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη προκειμένου να κλείσει τη σχετική συμφωνία με το αμερικανικό μουσείο και να λάβει το «πράσινο φως» ώστε ο χάλκινος αθλητής να εκτεθεί μαζί με τον «δίδυμό» του, έφηβο του Ζααρμπρίκεν, προϊόν αρχαιοκαπηλίας και αυτός (επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία). 

Τα δύο αγάλματα θα παρουσιασθούν πλάι-πλάι στη μεγάλη έκθεση «Οι Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», που διοργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού- Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το καναδικό Μουσείο Πολιτισμού στην Οτάβα- Gatineau μαζί με άλλα 500 αρχαία έργα, από 22 δημόσια ελληνικά μουσεία. 

Έτσι, δίνεται συγχωροχάρτι στο Μουσείο Γκετί για τα αναρίθμητα γκρίζας προέλευσης αρχαία εκθέματά του και ένα αντίδωρο για τη μεγάλη ελληνική έκθεση βυζαντινών «Ουρανός και Γη: βυζαντινή τέχνη από ελληνικές συλλογές» («Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections»), που πρόκειται να μεταφερθεί από την Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον σε αυτό το μουσείο στο Λος Αντζελες.


Ν. Κοντράρου-Ρασσιά / enet.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου