Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Μία λύση αφού δεν θέλουν να κάνουν απολύσεις


Δεν κρύβω την απογοήτευση και την έκπληξή μου για την πρόθεση της νέας Κυβέρνησης να μην προβεί σε καμία απόλυση στον Δημόσιο τομέα. Ιδιαίτερα έχοντας υπόψη το γεγονός πως υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες δημόσιοι οργανισμοί που δεν έχουν αντικείμενο (πχ. ο οργανισμός για την αποξήρανση της αποξηραμένης εδώ και 3 γενιές λίμνης Κωπαϊδος) αλλά όμως είναι ακόμη εδώ και τους πληρώνουμε.

Αφού δεν τους απολύουν, πιστεύω πως μία λύση για την αξιοποίηση των 150.000 υπεράριθμων δημοσίων υπαλλήλων θα ήταν η εξής:


Το ΙΚΑ ισχυρίζεται πως δεν έχει προσωπικό για να ελέγξει τις εταιρίες που εισφοροδιαφεύγουν.

Το ίδιο και οι πολεοδομίες, το ίδιο και το ΣΔΟΕ κλπ.

Για το μεν ΙΚΑ, τις πολεοδομίες κλπ. δεν χρειάζεται καμία υπερεπιστημονική γνώση για να καταλάβει κάποιος αν η Χ επιχείρηση δεν έχει ασφαλίσει το προσωπικό της ή αν το Ψ κτίριο έχει κλείσει την πιλοτή και την έκανε διαμέρισμα προς ενοικίαση.

Αν υπάρχει πολιτική βούληση θα μπορούσε το Κράτος να καταργήσει εκατοντάδες φορείς – διαδικασίες που απασχολούν καλομαθημένους υπαλλήλους που δεν προσφέρουν τίποτα παρά σφραγίδες ταλαιπωρίας στο κοινωνικό σύνολο και να τους βγάλουν έξω να ελέγχουν.

Αν μόνο για το ΙΚΑ και τις πολεοδομίες έδιναν 50.000 από τους υπεράριθμους υπαλλήλους να είστε σίγουρος πως θα επαρκούσαν για να γίνεται σπιθαμή προς σπιθαμή έλεγχος της γης και των επιχειρήσεων που θα έβλεπαν διαφορετικούς ελεγκτές του ΙΚΑ 3-4 φορές την εβδομάδα.

Με ένα σοβαρό κίνητρο για ασφάλιση των εργαζομένων (χαμηλότερα ένσημα για τους καλοπληρωτές – εργόσημο για την ευκαιριακή απασχόληση) σε λίγο καιρό όλοι θα έσπευδαν να πληρώνουν το ΙΚΑ, παρά να κινδυνεύσει η επιχείρηση τους να ελεγχθεί 20 φορές τον μήνα και να πληρώσει τα πρόστιμα που της αναλογούν.

Έτσι θα τελείωναν και τα φαινόμενα που συνωστίζονται «άνεργοι» στον ΟΑΕΔ νωρίς το πρωί γιατί θέλουν να προλάβουν να σφραγίσουν την κάρτα ανεργίας και να πάνε στη δουλειά τους και φυσικά το ασφαλιστικό σύστημα θα μάζευε εισφορές...

Είναι τόσο το προσωπικό που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί που μέχρι και τις οικιακές βοηθούς στα σπίτια θα επαρκούσαν για να ελέγξουν.

Όσον αφορά τον φορολογικό έλεγχο που θέλει μεγαλύτερη εξειδίκευση, αν γίνει ένας εσωτερικός διαγωνισμός για να βρουν μέσα από τις δυνάμεις του δημοσίου ικανά στελέχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής, είμαι σίγουρος τουλάχιστον 20.000 νέοι με όρεξη για δουλειά υπάλληλοι θα κάνουν αίτηση για να στελεχώσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για την αστυνομία όπου τις γραφειοκρατικές θέσεις θα τις έπαιρναν υπάλληλοι και θα περίσσευαν αστυνομικοί για την αστυνόμευση...

Έτσι μέχρι οι 150.000 να βγουν στη σύνταξη θα είχε το δημόσιο κάποια χρόνια που θα έλεγχε μέχρι να αποκτήσουν οι πολίτες πλήρη συνείδηση για την εφαρμογή του Νόμου.

Με εκτίμηση Γ.Π.


ΥΓ. Όλα τα παραπάνω έρχονται σε σύγκρουση με την ισχύουσα αντίληψη και νοοτροπία και αμφιβάλλω αν υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια διάθεση.

Θα αναφέρω σαν παράδειγμα ένα Νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος όπου σταμάτησε να λειτουργεί η Νοσοκομειακή Σχολή.

Όταν μετά από μήνες απραξίας (τσουγκράνας - γκασμά κλπ) ζητήθηκε από το προσωπικό να δουλέψει για το νοσοκομείο, οι σκληρά εργαζόμενοι καθηγητές της Σχολής διαμαρτυρήθηκαν για αυτό.

Το επιχείρημα μάλιστα ενός ήταν «αφού σύμφωνα με το ΦΕΚ ανήκουμε στη σχολή γιατί μας βάζετε να γυρίσουμε στο νοσοκομείο»;

Με την ίδια λογική χωρίς πολιτική βούληση δεν υπάρχει περίπτωση ένας που βάζει σφραγίδες να βγει στο δρόμο και να ελέγχει τις επιχειρήσεις…


*Επιστολή αναγνώστη στο capital.gr


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

με ή χωρίς πολιτική βούληση όποιος έχει μαθει μια ζωή χαρτοπόντικας μόλις τον βγάλεις στον δρόμο θα βρει καφετέρια να λουφάρει.Θα χρειαζόμαστε ελεγκτες για τους ελεκτες!!!

Δημοσίευση σχολίου