Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ενεργειακό λίφτινγκ σε 100.000 σπίτια


Το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αφορά 3 κατηγορίες ιδιοκτητών (ανάλογα με το εισόδημα) και θα έχει προϋπολογισμό εργασιών που δεν θα ξεπερνά τα 15.000 ευρώ για κάθε κατοικία.

Σε 10 με 15 μέρες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες κατοικιών με άδεια οικοδομής πριν από το 1980 μπορούν να ενισχυθούν, προκειμένου να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες με σκοπό να πετύχουν εξοικονόμηση ενέργειας. Εκτιμάται ότι θα «χωρέσουν» σε αυτό περί τους 100.000 πολίτες. 

Οι μορφές ενίσχυσης είναι χαμηλότοκα, άτοκα δάνεια κι επιδοτήσεις ανάλογα με το εισόδημα του ενδιαφερόμενου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη, έχουν επιλεχθεί τέσσερις τράπεζες οι οποίες προσέφεραν επιτόκιο 7,4% και με τη χρηματοδότησή του από το ΤΕΜΠΜΕ θα κατέβει κάτω από το 5%.
Ο προϋπολογισμός των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε σπιτιού δεν μπορεί να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

Βασικές κατηγορίες προς επιδότηση είναι:...


1. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
2. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιριακού κελύφους συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Το πρόγραμμα αφορά στις κύριες κατοικίες (όχι στα εξοχικά ή καταστήματα/ γραφεία εντός κτιρίου) που έχουν οικοδομική άδεια πριν από την 1-1-1980 και εφόσον βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης μικρότερη από 1.500 ευρώ το τ.μ.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες οι οποίοι, εισοδηματικά, εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες, και τα κίνητρα ανά κατηγορία είναι:
Κατηγορία Α: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ ή τις 25.000 ευρώ αντίστοιχα.
Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση άτοκου δανείου, και επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) του 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.
Δηλαδή ένας πολίτης που θα λάβει δάνειο 10.000 ευρώ θα αποπληρώσει 7.000 ευρώ άτοκα.
Κατηγορία Β: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογε νειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων βρίσκεται μεταξύ 15.000 και 30.000 ευρώ ή 25.000 και 50.000 ευρώ αντίστοιχα.
Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση χαμηλότοκου δανείου και επιπλέον επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) για το 15% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.
Κατηγορία Γ: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων υπερβαίνει τα παραπάνω όρια και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 45.000 ευρώ ή οικογενειακού εισοδήματος 65.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτή, το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου.
Στην περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας, ως ενιαίου κτιρίου, δίνεται η δυνατότητα ένταξης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων και της κατηγορίας «Β» στην κατηγορία κινήτρων «Α», εφόσον το 50% του συνόλου των ιδιοκτητών επιλέξιμων κατοικιών ανήκει στην κατηγορία «Α».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ  


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου