Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Κεράσια φέτος γιοκ ~ Σε υψηλές τιμές η πώληση ελέω χαλαζιού σε Πέλλα και Ημαθία



Είδος πολυτελείας φαίνεται πως θα αποτελέσει φέτος το… κεράσι, καθώς χαλαζόπτωση και ακαρπία πλήττουν σημαντικά την παραγωγή κερασιών. Η φετινή παραγωγή κερασιών υπολογίζεται πως θα είναι κάτω από 40.000 τόνους.

Πάνω από 50.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας και συγκεκριμένα στα 14 ορεινά κερασο-χώρια του νομού έχουν πληγεί σημαντικά, σε σημείο ολικής καταστροφής, από τη χαλαζόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε ο...
 παραγωγός Τρύφωνας Πεύκος. Μάλιστα, οι παλιοί της περιοχής, χαρακτηρίζουν πρωτοφανή τον όγκο του χαλαζιού που έπεσε στα χωράφια τους και όπως μας λέει ο κ. Πεύκος, τα συνεργεία του ΕΛΓΑ έκαναν ήδη την επιτόπια εκτίμηση και κάλεσαν τους παραγωγούς να ξεκινήσουν την κατάθεση δηλώσεων στον οργανισμό, προκειμένου να πάρουν αποζημιώσεις.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η φετινή κατάσταση που προβληματίζει τους παραγωγούς, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με τα χρωστούμενα από παλαιότερες ζημιές που υπέστη η καλλιέργειά τους και για τις οποίες ακόμα δεν έχουν λάβει, όπως λένε, τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. "Η κατάσταση είναι τραγική και η χαλαζόπτωση ήρθε να μας αποτελειώσει", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πεύκος, προσθέτοντας: "Δεν φτάνει μόνο που χρωστάμε σε ΟΓΑ και τράπεζες, τώρα με την καταστροφή της καλλιέργειάς μας και την επιβολή του 4% υπέρ του ΕΛΓΑ, είμαστε κατεστραμμένοι και απελπισμένοι".

Αναφορικά με τη συγκομιδή, που εδώ και χρόνια γίνεται κυρίως από αλλοδαπούς εργάτες, επειδή, όπως λέει ο κ. Πεύκος, "οι Έλληνες δεν πάνε να δουλέψουν στα χωράφια", φέτος δεν αποκλείεται να δούμε και "ελληνικά χέρια" στους αγρούς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τον κ. Πεύκο, οι "γείτονες" κερασο-εργάτες έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία στο κόψιμο του κερασιού, διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη επιδεξιότητα, για να μην τραυματιστούν τα επόμενα καρποφόρα "μάτια" και στην οποία δεν δείχνουν ιδιαίτερη επιμέλεια οι ντόπιοι εποχικοί εργάτες. Σημειώνεται ότι τα μεροκάματα των ξένων κερασο-εργατών κυμαίνονται στα 25-30 ευρώ και παρέχονται επίσης διαμονή και φαγητό.

Ο μεγάλος "βραχνάς" των κερασοπαραγωγών στο νομό Ημαθίας είναι η ακαρπία και, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, κερασο-παραγωγός και ο ίδιος, η φετινή παραγωγή θα είναι η μικρότερη των τελευταίων χρόνων. Διατηρώντας ωστόσο την αισιοδοξία του, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει ότι, μπορεί φέτος "να φάμε λιγότερα κεράσια, αλλά τα επόμενα χρόνια η παραγωγή θα καταγράφεται και πάλι αυξημένη, λόγω των ολοένα και περισσότερων ενδιαφερόμενων να ασχοληθούν με την καλλιέργεια αυτή".


Σε Ημαθία και Πέλλα το 70% της συνολικής παραγωγής κερασιών

Σε 42.000 με 62.000 τόνους ανέρχεται η μέση ετήσια παραγωγή κερασιών στην Ελλάδα, με το 80% αυτής να αποτελεί "υπόθεση" της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Μάλιστα, το 70% προέρχεται από τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, σύμφωνα με το γεωπόνο τεχνολόγο, Κωνσταντίνο Καζαντζή, αρμόδιο για θέματα κερασιού στο Ινστιτούτο Φυλλοβολών Δέντρων του ΕΘΙΑΓΕ.




Σύμφωνα με τον κ. Καζαντζή, κερασιές φυτεύονται σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στα νησιά και μάλιστα, όπως μας διευκρίνισε, η τάση ένταξης νέων αγροτών στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, καταγράφεται ολοένα και πιο αυξημένη. Ο ίδιος υπολογίζει μάλιστα ότι στην Ελλάδα φυτεύονται πάνω από 100.000 στρέμματα με κεράσια, ενώ σημειώνει ότι η μέση απόδοση ανά στρέμμα κυμαίνεται από 400 έως και 650 κιλά. Η μέση ετήσια σταθμισμένη τιμή παραγωγού υπολογίζεται στα 1,5 ευρώ/κιλό, ενώ η μέση τιμή πώλησης των ελληνικών φθάνει στα 1,83 ευρώ/κιλό και των εισαγόμενων στα 2,49 ευρώ/κιλό.

Βάσει στοιχείων του 2007, τα πιο πρόσφατα που έχει στη διάθεση του ο κ. Καζαντζής, οι εισαγωγές κερασιού στη χώρα μας έφθαναν τους 225 τόνους, 16 τόνους από Τουρκία, 12 τόνους από Ολλανδία, 5 τόνους από Ιταλία, 3 τόνους από Ρωσία και από έναν τόνο από Βουλγαρία και Κύπρο. Η Ελλάδα δαπάνησε 560.880 ευρώ για την εισαγωγή των συγκεκριμένων ποσοτήτων κερασιών, ενώ από τις εξαγωγές που κάναμε ως χώρα, εισέρευσε συνάλλαγμα ύψους 11,779.335 ευρώ. Συνολικά, το 2007 η Ελλάδα εξήγαγε 1.253 τόνους κεράσια σε Γερμανία, 2.815 τόνους σε Ολλανδία και 313 τόνους στην Μ. Βρετανία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καζαντζής επισημαίνει ότι, εάν υπήρχε μια εθνική στρατηγική για τη διαχείριση κερασιών στη χώρα μας, τότε "όχι μόνο δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να εισάγουμε, αλλά θα μπορούσαμε να εξάγουμε και σε μεγαλύτερες ποσότητες".

Στο μεταξύ, δεδομένης της εντεινόμενης τάσης για ενασχόληση νέων με την παραγωγή των κερασιών, το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δέντρων του ΕΘΙΑΓΕ, πρόκειται να εκπονήσει έναν οδηγό, για τα "βήματα" που πρέπει να ακολουθήσει ο υποψήφιος προκειμένου να πετύχει την καλύτερη δυνατή απόδοση αλλά και τους κινδύνους που ενέχει η καλλιέργεια, με στόχο την αποφυγή τους.


Η ιστορία των κερασιών και οι ευεργετικές ιδιότητές τους

Τα κεράσια έχουν ως πιθανό τόπο καταγωγής, μια μικρή πόλη της Μικράς Ασίας, την Κερασούντα, από όπου πιστεύεται ότι πήραν και το όνομά τους. Στη συνέχεια, έφτασαν στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας και στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας κατέχει την 10η θέση στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών, με 43.000 τόνους το χρόνο. Η Τουρκία λέγεται ότι είναι η πρώτη σε παραγωγή κερασιών και ακολουθούν οι ΗΠΑ, Ιράν, Ουκρανία και η Γερμανία.

Η κερασιά ανήκει στο γένος προύνος, στην οικογένεια ροδίδες, στην τάξη ροδώδη και είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό. Έχει πολλές ποικιλίες, με τις πιο γνωστές να είναι η κερασιά Ρουπκόβου, η πετροκερασιά, η Ναπολέων και η κερασιά βοδενών, οι οποίες προέρχονται από την αγριοκερασιά. Το κεράσι περιέχει αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Ένα κεράσι αποδίδει 4 θερμίδες.


Οφέλη για την υγεία

Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που ανήκουν στην ομάδα των στερολών και αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών. Είναι ουσίες που δεν αποδίδουν ενέργεια, βάσει ερευνών δίνουν στον οργανισμό ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ικανών να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του,

στην πρόληψη και άλλοτε θεραπεία πολλών νοσημάτων και εκφυλιστικών παθήσεων. Η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων φυτοστερολών οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό συμβαίνει είτε με τη μείωση της εντερικής απορρόφησης της χοληστερόλης που προσλαμβάνεται από την τροφή, είτε με αλλαγές στον μεταβολισμό της χοληστερόλης στα εντερικά κύτταρα.

Η κατανάλωση κερασιών οδηγούν σε αύξηση της φυσικής άμυνας του οργανισμού προς τις ασθένειες, ενώ τα φρούτα αυτά λέγεται ότι διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις.

Έρευνα σχετικά με τη θεραπευτική αξία των κερασιών υποστηρίζει ότι ο χυμός τους αποτελεί ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι ο χυμός κερασιών καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων που οδηγούν στο σχηματισμό πλάκας, δηλαδή, το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας.

Άλλη μια σημαντική δράση των κερασιών είναι ότι μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου υπάρχουν σε αφθονία. Αντίστοιχη δράση έχουν και στη σωματική κόπωση, κυρίως λόγω της τέφρας των μεταλλικών αλάτων που περίεχουν, αυξάνοντας τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού.

Τα κεράσια ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, καθώς προάγουν την αιμοποίηση. Επίσης, είναι πολύτιμα και σε αυτούς που παρακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.

Ταυτόχρονα, δρουν αποτοξινωτικά για το ήπαρ, τη χολή, τους αδένες και γενικότερα τον οργανισμό, ενώ ευνοούν και την καλή λειτουργικότητα του εντέρου. Παράλληλα, τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάποιες φυτικές χημικές

ουσίες, που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες τους δίνουν και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Μια πρώτη δράση των ανθοκυανίδων είναι η εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.


Γλυκά και ποτά, με άρωμα ... κεράσι

Τα κεράσια τρώγονται κυρίως ως φρέσκα φρούτα. Υπάρχουν και κονσερβοποιημένα και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκών, ενώ συνδυάζονται ωραία σε γλυκά τύπου τούρτας και τάρτας. Χρησιμοποιούνται επίσης ως γλυκά του κουταλιού, τα οποία γίνονται από όλες τις ποικιλίες. Τα κουκούτσια χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο μπράντυ. Τέλος, από τα μαύρα πικρά κεράσια απολαμβάνουμε το Kirsch, το Cherry Brandy, και διάφορα άλλα ποτά.




3 σχόλια:

Summertime Blues είπε...

τι να γίνει; θα το ρίξουμε στο τσέρυ! ορίστε και συνταγή ωραιότατη ADONIS 2/3 τσερι,1/3 βερμούτ γλυκό,1 σταγ. Οραντζ μπιτερ Old fashioned.
Για σπιτικό κερασό, άλλη φορά!

Κρασοπατήρ είπε...

Ωραία πράματα :)

Summertime Blues είπε...

με τούτο το κάπως χοτ κλιπάκια θα πειστούμε για ένα πράγμα
http://www.youtube.com/watch?v=aNNp5GyzlKc
ΚΕΡΑΣΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!
χι χι καλημέρα.

Δημοσίευση σχολίου