Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Νόμιμη η "φιλοξενία" του Indymedia στο Πολυτεχνείο


Αθώοι κρίθηκαν από το δικαστήριο ο πρύτανης και δύο αντιπρυτάνεις του ΕΜΠ την περίοδο 2006-2010, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος, επειδή ο δικτυακός τόπος Indymedia Athens φιλοξενούνταν σε διακομιστή του Πολυτεχνείου. Οι τρεις πανεπιστημιακοί επισήμαναν ότι δεν είχαν τη δικαιοδοσία να μπλοκάρουν το Indymedia και χαιρέτισαν την απόφαση ως νίκη για την ελευθερία του λόγου του ακροαριστερού φασισμού.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν
 ο τέως πρύτανης Κώστας Μουτζούρης και οι αντιπρυτάνεις Ι.Πολύζος και Γ.Σπαθής.

Δήλωσαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ότι δεν είχαν την τεχνική ή νομική υποχρέωση να σταματήσουν τη φιλοξενία δικτύου εναλλακτικής ενημέρωσης, παρόλο που οι ίδιοι προσωπικά καταδικάζουν πολλά από δημοσιεύματά του.

Επισήμαναν δε ότι αρμόδιοι για την εν λόγω διαδικασία ήταν η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και οι αρμόδιοι εισαγγελείς.

Μάλιστα χαρακτήρισαν «πολιτική» τη δίωξή τους για παράβασης καθήκοντος με σκοπό το «παράνομο ηθικό όφελος».

Απαλλακτική για τους καθηγητές ήταν και η εισαγγελική πρόταση.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο νυν πρύτανης του ΕΜΠ κ.

Σιμόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ανέφερε στο δικαστήριο πως «ο χώρος της ακαδημαϊκής ελευθερίας πρέπει να επεκτείνεται στα ακραία όρια, γιατί μόνο τότε είναι ελευθερία».

Συμφώνησε με τη θέση ότι οι πρυτανικές αρχές δεν είχαν δυνατότητα να επέμβουν.

Μετά την έκδοση της απόφασης, οι τρεις πανεπιστημιακοί δήλωσαν ότι «με την απόφαση, η έννοια της ελευθερίας του λόγου και του πανεπιστημιακού ασύλου γίνονται πιο δυνατές».

2 σχόλια:

εργδημεργ είπε...

Και ποιος είναι τελικα υπεύθυνος για το ξήλωμα των αλητων απ' τους servers του ΕΜΠ; Η Μαρία η Πενταγιώτισσα;

Κρασοπατήρ είπε...

Θα βαρεθουν οι ίδιοι στο τέλος και θα ρίξουν μολότωφ στον εαυτό τους.

Δημοσίευση σχολίου