Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Βρέθηκαν 5 αρχαίοι τάφοι στο κέντρο της Πέλλας +pics


Πέντε τάφους ανασκάπτουν οι αρχαιολόγοι μέσα στο σύγχρονο οικισμό της Πέλλας. 

Τα έργα κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής «σκάλωσαν» πάνω στα ευρήματα και οι αρχαιολόγοι πήραν τα ηνία στα χέρια τους.  Αφαιρούν χώματα ενώ εκτιμάται ότι οι τάφοι  ανήκουν στο Ανατολικό νεκροταφείο της πόλης.  Η αρχαιολογική έρευνα βρίσκεται στο...
πρώτο στάδιο και το ανασκαφικό  έργο των επιστημόνων είναι σε εξέλιξη.

Οι τάφοι ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών του Δήμου Πέλλας.

Τα πρώτα ευρήματα εντοπίστηκαν περίπου μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους

. Οι τάφοι απέχουν περίπου 700 μέτρα από το ανάκτορο της Πέλλας που είναι κτισμένο στα βόρεια της πόλης, σε  έκταση 60 στρεμμάτων.
















Παράλληλα η εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας συντηρεί την περίοδο αυτή  τον λαξευτό πολυθάλαμο τάφο προκειμένου από το Σεπτέμβριο να καταστεί επισκέψιμος.

Αποτελείται από μία κεντρική αίθουσα στις 3 πλευρές της οποίας ανοίγονται επτά συνολικά λαξευτοί θάλαμοι με θολωτή οροφή και επιχρισμένους τοίχους. Στην κεντρική αίθουσα οδηγούσε μακρύς υπόγειος διάδρομος, ένα τμήμα του οποίου ήταν κλιμακωτό. Ο διάδρομος διευκόλυνε την ταφή περισσοτέρων ατόμων αυτής της οικογένειας, η οποία έθαπτε τα μέλη της από το τέλος του 4ου ως τις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ.

Παρά τη σύληση του μνημείου, ήδη από την αρχαιότητα, δεκάδες πήλινα αγγεία και ειδώλια βρέθηκαν σπασμένα στα δάπεδά του και στα διαλυμένα κτιστά βάθρα πάνω στα οποία πρέπει να τοποθετούνταν νεκρικές κλίνες ή κιβωτίδια.

http://www.pellanet.gr/index.php?com=news&id=10373

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου