Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

GAME OVER ~ Σχέδιο για χρεωκοπία στις 22 Ιουνίου


*Der Spiegel: Σχέδιο ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών ώστε να θωρακιστούν έναντι του Grexit.

Οι στιγμές είναι ιστορικές, δραματικές και η Ελλάδα ή θα κερδίσει την 2μηνη ίσως και 3μηνη παράταση ή την Τρίτη 23 Ιουνίου θα βιώσουμε στιγμές σοκ, οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν και θα επιβάλλουν capital controls.
 
Στα άκρα φαίνεται πως οδηγούν τις διαπραγματεύσεις οι δανειστές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι ένα δεν υπάρξει νέα ελληνική πρόταση στο Eurogroup της Δευτέρας (δεν υπάρχει περίπτωση οι Συριζαίοι να κάνουνε πίσω τώρα), θα καταρτιστεί έκτακτο σχέδιο χρεωκοπίας της Ελλάδας.


Μιλώντας στο Reuters, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υποστηρίζουν ότι κατά τη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής των 28 Ευρωπαίων ηγετών, οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν τους τρόπους διαχείρισης της ελληνικής χρεοκοπίας, εάν ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν προσέλθει με νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλλει νέες προτάσεις, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα στο συνταξιοδοτικό και το ΦΠΑ.

Δίχως την ύπαρξη συμφωνίας, σημειώνουν εν συνεχεία, η Ελλάδα δεν θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση και θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών.

«Εάν δεν υπάρξουν νέες προτάσεις από την Ελλάδα, οι υπουργοί θα εξετάσουν τους τρόπους διαχείρισης της ελληνικής χρεοκοπίας» παραδέχονται οι ανώνυμοι αξιωματούχοι.

Σημειώνεται ότι βάσει των ίδιων πηγών, η επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων είναι αρκετά πιθανή, δεδομένου του ρυθμού εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.


Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 22 Ιουνίου την Δευτέρα το βράδυ, είναι η τελευταία ευκαιρία η ύστατη ευκαιρία να γεφυρωθεί το χάσμα και να βρεθεί μια πολιτική λύση για την Ελλάδα.

Το τακτικό Eurogroup χθες 18 Ιουνίου δεν κατέληξε σε συμφωνία, απόλυτα αναμενόμενο.

Όμως τα όσα διαδραματίστηκαν στο τακτικό Eurogroup επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει πλήρως απομονωθεί σε βαθμό που η απομόνωση σοκάρει.

H Lagarde η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι «στο δωμάτιο πρέπει να μείνουν οι ώριμοι» υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ο Βαρουφάκης είναι ανώριμος.

Ο Scilcuna ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας ανέφερε ότι ο Βαρουφάκης ο έλληνας υπουργός Οικονομικών,  παρουσίασε πρόταση την τελευταία στιγμή αλλά κανείς δεν ήθελε να τη συζητήσει.

Πρόκειται για μια απαξιωτική εξέλιξη.

Ο Dijsslebloem ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ανέφερε με σαφή τρόπο ότι «η Ελλάδα φαίνεται να επιλέγει τον δρόμο του Grexit, της εξόδου από το ευρώ».

Στο Eurogroup το κλίμα για την Ελλάδα δεν ήταν βαρύ ήταν τραγικό.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Η πιο σοκαριστική δήλωση έγινε από την ΕΚΤ στο Eurogroup «δεν ξέρουμε αν την Δευτέρα 22 Ιουνίου οι ελληνικές τράπεζες θα είναι ανοικτές».

Η δήλωση αυτή όταν γίνεται από την ΕΚΤ που εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα προκαλεί στην κυριολεξία σοκ.

Όμως το Eurogroup, αποφάσισε να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα, ζητάει να υποβάλλει νέα πρόταση ώστε να εξεταστεί μέσα στο σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουνίου για να μπορέσει η

Σύνοδος Κορυφής να λάβει απόφαση στις 22 Ιουνίου το βράδυ.

Με βάση πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει η εξής πρόταση.

Εφόσον η Ελλάδα υποβάλλει νέα πρόταση η Σύνοδος Κορυφής να συμφωνήσει σε 2μηνη ή 3μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης με τον ESM και τα 11,4 δισεκ. που διαθέτει από το ΤΧΣ να πληρώσει το ΔΝΤ 1,53 δισεκ. έως τις 20 Ιουνίου και την ΕΚΤ 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου 6,7 δισεκ. ευρώ.

Το σενάριο της δίμηνης ή τρίμηνης παράτασης έχει βάση αρκεί να υπάρξει άμεσα πρόοδος από την Ελλάδα.

Όμως αν δεν υπάρξει συμφωνία την Δευτέρα 22 Ιουνίου από την Σύνοδο Κορυφής, την Τρίτη 23 Ιουνίου οι ελληνικές τράπεζες θα κλείσουν.

Θα είναι τέτοιας κλίμακας η μαζική εκροή καταθέσεων όπου τίποτε δεν θα μείνει όρθιο και οι τράπεζες υποχρεωτικά θα ζητήσουν capital controls για να προστατευθούν.


www.bankingnews.gr



Αν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί την προσφορά τότε χρεωκοπία, λέει ο Τουσκ

Αποστέλλοντας ευθέως ένα σκληρό τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει ότι η Αθήνα πρέπει είτε να αποδεχθεί αυτό που κατά τοπν Ντόναλντ Τουσκ είναι μια καλή προσφορά ή να προχωρήσει στη χρεοκοπία.

«Στο τέλος της ημέρας θα πρόκειται για μία ελληνική απόφαση και ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο λίγες μέρες», επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Τουσκ, ο άνθρωπος που μετά το χθεσινό ναυάγιο στο Eurogroup αποφάσισε την έκτακτη σύγκληση της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα.

«Οι τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης δεν οδήγησαν πουθενά και το χθεσινό Eurogroup δεν βοήθησε στο αδιέξοδο. Το παιχνίδι ποιος θα κάνει πρώτος πίσω (σσ. chicken game είναι η ακριβής φράση του Πολωνού πολιτικού) πρέπει να τελειώσει και πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι των ευθυνών, γιατί αυτό δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι», τόνισε ο κ Τουσκ.

Συμπλήρωσε δε, ότι πρόκειται για την πραγματικότητα με πραγματικές επιπτώσεις κυρίως για τον ελληνικό λαό και για αυτό συγκάλεσε την Εκτακτη Συνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.
Ωστόσο, επισήμανε πως η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα και πρόσθεσε πως δε θα υπάρχει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση, καθώς αυτή είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί αυτό που πιστεύω ότι είναι μια καλή προσφορά ή να προχωρήσει στη χρεοκοπία.
«Στο τέλος της ημέρας θα πρόκειται για μία ελληνική απόφαση και ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο λίγες μέρες», ολοκλήρωσε ο κ. Τουσκ.








1 σχόλια:

macgyver είπε...

μαυτους τους ανεπροκοπους, το μονο σιγουρο ειναι συμφωνια, διοτι αν πουνε, λεμε τωρα δεν προκειται, να κανουνε ρηξη, την γ@μησαμε!!!!! αυτοι δεν εχουν ουτε PLAN A, λες ναχουνε PLAN B???

Δημοσίευση σχολίου