Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Πώς θα «ξεψαχνίσει» τις καταθέσεις η Εφορία


Τι ισχύει για τους κατόχους μετοχών και τα μερίσματα. Τι θα ελέγχεται σε τόκους δανείων και ασφαλιστήρια. 

Μην αθροίζετε τις χρεώσεις και τις πιστώσεις των καταθετικών λογαριασμών για να διαπιστώσετε αν ένας φορολογούμενος υπερβαίνει το όριο των 100.000 ευρώ.

 
Την οδηγία αυτή δίνει η ΓΓΔΕ στις τράπεζες μετά τα μπλεξίματα που διαπιστώθηκαν για αρκετούς φορολογούμενους οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο για έλεγχο προσαύξησης περιουσίας, καθώς ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα έκαναν πρόσθεση στην κίνηση λογαριασμών και όχι στις καταθέσεις ή τις αναλήψεις, όπως θα έπρεπε.
 
Προβλήματα διαπιστώθηκαν και στην περίπτωση συνδικαιούχων λογαριασμών όπου κάθε ένας εξ αυτών εμφανιζόταν να είναι δικαιούχος του συνολικού ποσού, με αποτέλεσμα να προκύπτει λανθασμένη εικόνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από λογιστές δεν έχουν λείψει και περιπτώσεις όπου η ανανέωση προθεσμιακής κατάθεσης εμφανιζόταν σαν νέα κατάθεση με αποτέλεσμα την υπέρβαση του ορίου των 100.000 ευρώ για πολλούς φορολογούμενους.
 
Μετά από αυτά τα παρατράγουδα, η ΓΓΔΕ με νεότερες οδηγίες της δίνει συγκεκριμένες οδηγίες στις τράπεζες για τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να της αποστέλλουν ηλεκτρονικά, οι οποίες αποκαλύπτουν πως ακριβώς γίνεται το ηλεκτρονικό «φακέλωμα».
 
Για τις τραπεζικές καταθέσεις, το όριο είναι στα 100.000 ευρώ. Όποιος φορολογούμενος έχει καταθέσεις πάνω από αυτό το όριο, μπαίνει στη λίστα. Πως αθροίζονται όμως τα 100.000 ευρώ;
 
Σύμφωνα με τις οδηγίες τα πιστωτικά ιδρύματα, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη ΓΓΔΕ καταστάσεις σε ηλεκτρονικό αρχείο, με στοιχεία που αφορούν σε δεδομένα καταθετικών λογαριασμών ή/και λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν, είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης (αναλήψεις) είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης (καταθέσεις) μεγαλύτερη των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. 
 
Η παροχή των στοιχείων των καταθετικών λογαριασμών ή/και λογαριασμών πληρωμών, καθώς και των στοιχείων πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos, αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα που είναι είτε φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είτε φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, για τους οποίους όμως έχει εκδοθεί Α.Φ.Μ. στην Ελλάδα, και όχι στις επιχειρήσεις.
 
Η παροχή των στοιχείων αναφέρεται αποκλειστικά σε καταθετικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, όψεως και προθεσμίας, που λειτουργούν στην Ελλάδα και ο καθένας από τους οποίους εμφανίζει είτε ετήσιο σύνολο καθαρών χρεώσεων είτε ετήσιο σύνολο καθαρών πιστώσεων μεγαλύτερο των 100.000 ευρώ.
 
Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι δεν θα αθροίζεται το ποσό των χρεώσεων και των πιστώσεων μαζί προκειμένου κάποιος λογαριασμός που υπερβαίνει κατά αυτόν τον τρόπο το όριο των 100.000 ευρώ να είναι επιλέξιμος για αποστολή των παραπάνω στοιχείων, αλλά θα πρέπει ένα από τα δύο ως άνω αναφερόμενα ποσά (χρεώσεις, πιστώσεις) να ξεπερνά το ανωτέρω όριο.
 

Τι μετράει


Για τον υπολογισμό των ετήσιων συνολικών καθαρών πιστώσεων ή χρεώσεων ενός πελάτη λαμβάνονται υπόψη:


• Τα εμβάσματα από (προς) άλλες τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών και τα ΕΛΤΑ,


• Οι καταθέσεις/ αναλήψεις ποσών με μετρητά ή καταθέσεις/ αναλήψεις μέσω τραπεζικών/ ιδιωτικών επιταγών, καθώς και


• οι μεταφορές από άλλα, πλην των δικαιούχων του λογαριασμού, πρόσωπα εντός του ίδιου οργανισμού (πιστωτικό ίδρυμα, ίδρυμα πληρωμών και ΕΛΤΑ).
 
Σε περίπτωση λογαριασμών με περισσότερους του ενός δικαιούχους, τα στοιχεία που αφορούν τα συνολικά ποσά χρέωσης και πίστωσης, το ποσό της μεγαλύτερης χρεωστικής ή πιστωτικής συναλλαγής κάθε λογαριασμού, καθώς και τα ποσά με τα υπόλοιπα της 31/12 κάθε χρήσης (του έτους αναφοράς και του αμέσως προηγούμενου) των παραπάνω λογαριασμών θα καταχωρούνται σε μία εγγραφή, στην οποία όμως θα αναφέρονται τα ονόματα όλων των δικαιούχων του λογαριασμού. Δεν είναι αναγκαία η επανάληψη της εγγραφής των ίδιων στοιχείων τόσες φορές όσες και οι δικαιούχοι κάθε λογαριασμού.
 

Τι ισχύει για τις μετοχές


Τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, η Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (ΕΧΑΕ), οι Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών και οι Ανώνυμες Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ και ΑΕΠΕΥ), οι Ανώνυμες Εταιρίες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ), καθώς και οι Ανώνυμες Εταιρίες Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΑΕΔΟΕΕ), υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, στη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε., καταστάσεις σε ηλεκτρονικό αρχείο, με στοιχεία χαρτοφυλακίων φυσικών προσώπων που αφορούν σε κινητές αξίες, με ημερομηνία 31/12 τόσο έκαστου ημερολογιακού έτους αναφοράς όσο και του αμέσως προηγούμενου, χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.
 
Το όριο των 200.000 ευρώ υπολογίζεται σε επίπεδο επενδυτή. Δηλαδή, εάν ένας επενδυτής έχει περισσότερα από ένα χαρτοφυλάκια με την ίδια ή/και διαφορετική σύνθεση δικαιούχων, θα πρέπει η αξία αυτών να αθροίζεται συνολικά, αφού επιμεριστεί ισόποσα στους συνδικαιούχους το υπόλοιπο του εκάστοτε χαρτοφυλακίου, προκειμένου να προσδιορισθεί εάν είναι μεγαλύτερο από το όριο των 200.000 ευρώ.
 
Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι υποχρέωση αποστολής στοιχείων σε ηλεκτρονική μορφή υφίσταται όταν η αξία των χαρτοφυλακίων υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ έστω σε μία από τις δύο αναφερόμενες στην παράγραφο αυτή χρονικές στιγμές, είτε την 31/12 του έτους αναφοράς (π.χ. το 2013) ή την 31/12 του αμέσως προηγούμενου έτους αναφοράς (π.χ. το 2012).
 
Εφόσον προκύψει υπέρβαση του ορίου των 200.000 ευρώ σε μία εκ των δύο ημερομηνιών αναφοράς, θα αποσταλούν στοιχεία για την αξία χαρτοφυλακίου τόσο την 31/12 του έτους αναφοράς όσο και την 31/12 του προηγούμενου έτους αναφοράς.
 
Τέλος, όταν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο τηρείται σε ξένο νόμισμα, για τον υπολογισμό του υπολοίπου της αξίας του, ως ισοτιμία μετατροπής σε ευρώ θα λαμβάνεται η μέση συναλλαγματική ισοτιμία (τιμή fixing) του Δελτίου Τιμών της Ε.Κ.Τ., όπως ισχύει κατά την ημερομηνία αναφοράς (31/12) ή η τελευταία διαθέσιμη τιμή του νομίσματος αναφοράς.
 

Τα μερίσματα


Στη ΓΓΔΕ συλλέγονται και τα στοιχεία που αφορούν σε μερίσματα, που διανεμήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
 

Οι δόσεις δανείων


Τα πιστωτικά ιδρύματα, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα και οι εταιρίες παροχής πιστώσεων, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, στη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε., καταστάσεις σε ηλεκτρονικό αρχείο, με στοιχεία που αφορούν σε χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται από φυσικά πρόσωπα για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων τακτής λήξης, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβεβλημένων τόκων, καθώς και των τυχόν τόκων υπερημερίας.
 
Στην έννοια των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων περιλαμβάνονται και οι εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing). Ως ετήσια δαπάνη του φορολογούμενου, της συζύγου του και των προσώπων που τους βαρύνουν, λογίζονται και τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για απόσβεση δανείων ή πιστώσεων οποιασδήποτε μορφής. Στο ποσό της δαπάνης αυτής περιλαμβάνεται και το ποσό των οικείων τόκων στους οποίους περιλαμβάνονται και οι τυχόν τόκοι υπερημερίας.
 
Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να δηλώνεται το ποσό της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλεται για την τοκοχρεωλυτική απόσβεση όλων των τύπων δανείων (δηλαδή τόκοι και κεφάλαιο).
 

...και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια


Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, στη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε., σε ηλεκτρονική κατάσταση, στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενείας που έγιναν και αφορούν φυσικά πρόσωπα.
 
Aναλυτικά η εγκύκλιος  εδώ
 
euro2day.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου