Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Το πιο πυκνό σκοτάδι λίγο πριν ξημερώσει... ~ Τελευταία φορά Αριστερά


Το γεγονός πως η Ελλάδα το 2010 χρεωκόπησε μόνο τυπικά και όχι ουσιαστικά δεν της έδωσε την ευκαιρία να επωφεληθεί από τη χρεωκοπία. 

Τα οφέλη μιας οικονομικής χρεωκοπίας είναι πως διαλύονται οι παλιές δομές που κυοφόρησαν τη χρεωκοπία και δημιουργούνται νέες. Η διαδικασία αυτή με την παρέμβαση των εταίρων και δανειστών (για τα δικά τους συμφέροντα και λόγους) απετράπη.

Η χρεωκοπία του μεταπολιτευτικού κρατικοδίαιτου παρατάθηκε το...
2010 μέχρι το 2015, όταν η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ ενέτεινε τις σχέσεις με την Ευρώπη αλλά και τις παθογένειες. Κορύφωσε τις αντιθέσεις σε σημείο διάλυσης όπως θα έλεγε και κάποιος μαρξιστής.

Όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις τα τελευταία χρόνια, οι καταστάσεις αυτές στο τελικό στάδιο ολοκληρώνονται με κλείσιμο των τραπεζών, ελλείψεις στα ράφια και ραγδαίες μεταστροφές των κοινωνικών αντιλήψεων και συμπεριφορών...

Έχουμε γράψει επίσης πολλές φορές πως η κυβέρνηση της αριστεράς που προέκυψε μετά τις τελευταίες εκλογές θα είναι αυτή που θα χρεωθεί τη μεγαλύτερη μεταπολεμική καταστροφή που υπέστη η χώρα. Αυτό ήταν και παραμένει αναπόφευκτο. Αυτό που ενδεχομένως μπορεί να αποφύγει αν σταθεί προσεκτική, είναι η ύπαρξη και άλλων ευθυνών πέραν των πολιτικών. 

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι των εξελίξεων να ξεχειλίσει και δρομολόγησε μια δυναμική, την κατεύθυνση και την έκταση της οποίας θα διαπιστώσουμε τα επόμενα 24ωρα, ήταν η προσπάθεια ρήξης με την Ευρωζώνη μέσω δημοψηφίσματος.

Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος σε συνδυασμό με τη λήξη της παράτασης του μνημονίου στις 30 Ιουνίου έβαλε την ελληνική χρεοκοπία επί τάπητος. Μια πρώτη γεύση των συνεπειών την είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τις ουρές στα ΑΤΜ, τα πρατήρια και τα σούπερ μάρκετς... Τις επόμενες μέρες θα δούμε τις καταλυτικές επιδράσεις της επέκτασης αυτών των φαινομένων.
Υπάρχουν τρία ενδεχόμενα σε σχέση με το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής. Το πρώτο είναι οι εξελίξεις και η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και των πολιτικών του προϊσταμένων να μην επιτρέψουν να γίνει.

Τα άλλα δυο είναι να πλειοψηφήσει το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στο νέο μνημόνιο όποιο και να είναι αυτό γιατί είναι ασαφές ποιο ακριβώς θα είναι αυτό.

Ουσιαστικά το όχι ή το ναι σε ένα νέο μνημόνιο μεταφράζεται σε ναι ή όχι στο Ευρώ και άρα άτακτη έξοδο στη δραχμή. Αυτό που αρχίζει να αντιλαμβάνεται πλέον ο μέσος Έλληνας είναι η πραγματικότητα πως η έξοδος στη δραχμή θέτει μια βάση εκκίνησης για μισθούς και συντάξεις επιπέδου Βουλγαρίας (αγοραστικής αξίας 350 και 120 ευρώ). Επίσης πως η έξοδος από την Ευρωζώνη και την ΕΕ αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας εθνικής επικράτειας και αυταρχικών πολιτικών ανωμαλιών).


Οι συνέπειες του ΝΑΙ...

Αν στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής πλειοψηφήσει το ΝΑΙ, το πιθανότερο είναι να δρομολογηθούν άμεσα εκλογές στις αρχές Αυγούστου. Οι εκλογές μοιραία θα γίνουν με ελέγχους κεφαλαίων, προβλήματα στα ράφια, επιχειρήσεις που υπολειτουργούν, καθυστερήσεις καταβολής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και από τις επιχειρήσεις που μέχρι πρόσφατα ήταν υγιείς και αδυναμία πλήρους καταβολής μισθών και συντάξεων στο δημόσιο.

Το πιθανότερο σε αυτό το σενάριο είναι η συντριβή του κυβερνητικού συνασπισμού και η δημιουργία μιας κυβέρνησης που θα προσπαθήσει να πετύχει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους ικανή να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και την ΕΕ. Η παραμονή στο ευρώ και σε αυτήν την περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, οι πιθανότητες όμως όσο πιο σύντομα συμβεί αυτό είναι να αυξηθούν πάνω από το 50%.


Οι συνέπειες του ΟΧΙ

Αν επικρατήσει το ΟΧΙ οι πιθανότητες εξόδου από το ευρώ αυξάνονται κατακόρυφα. Πρώτο βήμα εξόδου από το ευρώ θα είναι η καταβολή μέρους μισθών και συντάξεων και αξιόγραφα IOU ή ομόλογα αξίας "χαρτοπετσέτας" του ελληνικού δημοσίου.

Το πολύ σε δυο - τρεις μήνες η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές υπό το βάρος των εξελίξεων, αλλά η ζημιά σε σχέση με το ευρώ και την ΕΕ θα έχει γίνει.


Το κρίσιμο σημείο
Ακόμη και στην περίπτωση του ΝΑΙ η αδυναμία του κράτους να καταβάλλει πλήρεις μισθούς και συντάξεις τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Κρίσιμη απόφαση εκεί θα είναι αντί να αποφασιστεί η αναπλήρωση με εκτυπωμένες "χαρτοπετσέτες" η συναίνεση της κοινωνίας στην καταβολή με λιγότερα ευρώ...

Να αποφευχθεί δηλαδή προσφυγή στην ευκολία της εκτύπωσης άχρηστων αξιόγραφων που θα ανοίξουν το δρόμο στο διπλό νόμισμα και την έξοδο στη δραχμή.


Κ. Στούπας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου