Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Μεταξύ μας τώρα... τί μ@λακία είναι αυτό το ερώτημα στο δημοψήφισμα


Καταρχήν αυτά που ρωτάει για τους περισσότερους, χρειάζονται μετάφραση. Σιγά τα γερόντια, μην καταλάβουν το παραμικρό ή οι κάτω των 23 ετών μην έχουν τη διάθεση να ψάχνουνε για το τί πήγε να μας επιβάλλει η Τρόικα. -Εν τω μεταξύ οι προτάσεις τις Τρόικας ήταν στην φάση της διαπραγμάτευσης που συνεχίζονταν και την οποία παράτησε η κυβέρνηση του Σύριζα.

Δηλαδή έχουμε στο ερώτημα του δημοψηφίσματος την "φωτογραφία της στιγμής". Τόση προχειρότητα είναι προκλητική. Να μην μιλήσουμε και για την εικόνα του ψηφοδελτίου...

Από την Κυριακή έχει ξεκινήσει στο Εθνικό Τυπογραφείο η εκτύπωση των ψηφοδελτίων για το δημοψήφισμα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών.

Από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα θα διαρκέσει η ψηφοφορία.


Το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα είναι:

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

»Δεν εγκρίνεται / ΟΧΙ

»Εγκρίνεται / ΝΑΙ»


Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, τα ψηφοδέλτια είναι έντυπα, κατασκευάζονται από χαρτί λευκού χρώματος σε σχήμα ορθογώνιο, εκτυπώνονται με φροντίδα και ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και είναι ίδια για όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Επί του εντύπου ψηφοδελτίου αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης το ερώτημα ή τα ερωτήματα που έχουν τεθεί με το προεδρικό διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος και παραπλεύρως οι απαντήσεις που δηλώνουν τη βούληση των εκλογέων, όπως αυτές διατυπώνονται με το εν λόγω προεδρικό διάταγμα.

Ο ψηφοφόρος δηλώνει την προτίμησή του σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως της απαντήσεως που προκρίνει.

Τα έντυπα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν κανένα σταυρό λογίζονται ως λευκά.











*Δείτε παραδείγματα ψηφοδελτίων δημοψηφισμάτων άλλων χωρών και βγάλτε συμπέρασμα. Σε όλα το "Ναι" προηγείται του "Όχι"..




Στα 50 εκατ. ευρώ προσδιόρισε το κόστος του δημοψηφίσματος η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Απαντώντας στην Βουλή σε αιτιάσεις βουλευτών που επισήμαναν ότι ο κόστος θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, η υπουργός απάντησε ότι θα είναι πολύ μικρότερο χωρίς ωστόσο να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Ωστόσο σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε το νομοσχέδιο «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με την διενέργεια δημοψηφίσματος» σύμφωνα με το οποίο θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα «επι του κρατικού προϋπολογισμού προκαλείται δαπάνη, κατά το έτος διεξαγωγής δημοψηφίσματος, από την αντιμετώπιση τυ κόστους των σχετικών δαπανών ψηφοφορίας (εκτύπωση εκλογικού υλικού, αποζημιώσεις δικαστικών αντιπροσώπων και υπαλλήλων συναρμόδιων υπηρεσιών (ΥΠΕΣ, ΟΤΑ, ΕΛΑΣ κ.α).  Η εν λόγο δαπάνη, η οποία εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα και από την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, εκτιμάται ότι, θα ανέρχεται, κάθε φορά, στο ποσό των 110.000.000 ευρώ περίπου».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου