Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Απάνθρωπος ρατσισμός των Βορειοευρωπαίων ~ Δεν περνάει κουνούπι από τα σύνορά τους


Φωτιά παίρνει το μεταναστευτικό στο Ιταλία, με φόντο εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται στο Βεντιμίλια στα βορειοδυτικά και προσπαθούν να περάσουν στη Γαλλία: Οι γαλλικές αρχές έχουν μπλοκάρει την είσοδο στους μετανάστες, εκ των οποίων δεκάδες έχουν κατασκηνώσει σε βράχια σε ένδειξη διαμαρτυρίας ζητώντας να περάσουν.

Η Ρώμη καλεί την Ευρώπη να προχωρήσει με το σχέδιο κατανομής, διαμηνύοντας πως έχει «σχέδιο Β» και πως εάν η ΕΕ δεν δείξει αλληλεγγύη, «θα βρει απέναντί της μία διαφορετική Ιταλία».



Όταν η ξημέρωσε η Κυριακή στα βράχια του ιταλικού Βεντιμιλία -λιγότερα από 10 χλμ. από τα σύνορα με τη Γαλλία- οι περίπου 80 μετανάστες δεν είχαν φύγει: Είχαν περάσει τη νύχτα, παρά τη βροχή, μέσα σε υπνόσακους και ανάμεσα σε πανό με συνθήματα όπως «Δεν γυρίζουμε πίσω» ή «Περιμένουμε από την Ευρώπη πολιτική απάντηση στην ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Παράλληλα, μερικές εκατοντάδες είχαν περάσει τη νύχτα στους υπαίθριους χώρους του αστυνομικού τμήματος της ιταλικής πόλης. Συνάντηση των τοπικών αρχών κατέληξε στην απόφαση να στηθεί σταθμός ιατρικών βοηθειών, αλλά το αίτημα ομάδων αλληλεγγύης να στηθούν σκηνές δεν έχει ακόμη γίνει δεκτό.

Οι μετανάστες, οι περισσότεροι από αφρικανικές χώρες, θέλουν να περάσουν στη Γαλλία όμως οι γαλλικές αρχές δεν τους το επιτρέπουν.

Η γαλλική πλευρά χρειάστηκε να φτάσει στο σημείο να υπογραμμίσει πως «σε καμία στιγμή δεν έκλεισαν τα σύνορα και δεν ανεστάλη η Συνθήκη του Σένγκεν». Η διαβεβαίωση ακολούθησε το κύμα επικρίσεων στην Ιταλία, με βουλευτές του Γκρίλο να ζητούν από τη Ρώμη ακόμη και να ανακαλέσει τον πρέσβη στη Γαλλία.

Ρώμη: «Αν δεν δράσει η ΕΕ, θα βρει απέναντί της μία διαφορετική Ιταλία»

Την ίδια στιγμή, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εμφανίστηκε πολύ σκληρός απέναντι στην αντίθεση αρκετών χωρών της ΕΕ στο σχέδιο για κατανομή των προσφύγων μεταξύ των «28». Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, κάλεσε τα κράτη μέλη να προχωρήσουν με το σχέδιο της Κομισιόν στην συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών αυτή την εβδομάδα ειδάλλως είπε πως υπάρχει «σχέδιο Β».

«Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θελήσει να δείξει αλληλεγγύη, καλώς. Εάν δεν το κάνει, έχουμε σχέδιο Β, αλλά θα ήταν πληγή για την Ευρώπη» είπε ο Ρέντσι χωρίς να διευκρινίζει ποιο είναι αυτό το «σχέδιο Β».

Ανάλογη στάση κράτησε και ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο σε συνέντευξή του. «Εάν η Ευρώπη δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και δεν δείξει αλληλεγγύη, θα βρεί απέναντί της μία διαφορετική Ιταλία» είπε χαρακτηριστικά ο Αλφάνο.


Πρόχειροι καταυλισμοί σε σταθμούς στη Ρώμη και το Μιλάνο


Η πιεστικότητα του προβλήματος φαίνεται όπου κι αν κοιτάξει κανείς: Η Αυστρία επίσης έχει προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις με τις γαλλικές στα σύνορα, φωνές στη γερμανική Βαυαρία καλούν σε παρόμοια μέτρα ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είχαν προηγουμένως ήδη εμφανιστεί έτοιμες να τορπιλίσουν την πρόταση της Κομισιόν για κατανομή προσφύγων.

Σε αυτό το κλίμα είναι που έρχονται να προστεθούν οι εικόνες από το Βεντιμίλια. Δεν είναι όμως οι μοναδικές: Τις τελευταίες ημέρες, ο χώρος γύρω από έναν κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης, την Tiburtina, έχει μετατραπεί σε καταυλισμό με σκηνές που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Βορειότερα στο Μιλάνο, την οικονομική καρδιά της Ιταλίας, οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να αποφύγουν ανάλογη κατάσταση χρησιμοποιώντας δύο άδειους χώρους στα καταστήματα του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην πόλη.

Οι χώροι διατέθηκαν για ελάχιστο χρόνο, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Η αντίστιξη δεν διαφεύγει ούτε από τον πιο βιαστικό επιβάτη: Πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να ονομάζουν κλουβιά τους δύο χώρους -που δεν έχουν τοίχους, αλλά τζάμια- ανάμεσα στα υπόλοιπα καταστήματα του πολυτελούς Milano Centrale.

H αντίδραση του Ρέντσι και του υπουργού Εσωτερικών έχει από πίσω της την επιθετικά αντιμεταναστευτική ρητορική με την οποία η Λέγκα του Βορρά επιτίθεται στον πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό. Όχι τυχαία επίσης, οι πλουσιότερες περιοχές του βορρά -κυρίως η Λομβαρδία και το Βένετο- έχουν αρνηθεί να δεχθούν περισσότερες εγκαταστάσεις για πρόσφυγες και μετανάστες.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου