Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Σωστό ~ ΚΑΣ: «Όχι» στην παραχώρηση της Στοάς Αττάλου για δείπνο εταιρείας

 
Παράταξη τραπεζοκαθισμάτων, τοποθέτηση ποτηριών με κρασί πάνω σε αρχαιότητες, τσίκνα από ψήσιμο ψαριών, επιφωνήματα και σφυρίγματα κατά τη διάρκεια της πριβέ εκδήλωσης.
 
Να μην παραχωρηθεί η Στοά Αττάλου για τη διοργάνωση εκδήλωσης εμπορικού χαρακτήρα που περιλαμβάνει την παράθεση δείπνου, γνωμοδότησε ομόφωνα το Κεντρικό Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η περσινή εμπειρία υπήρξε καταλυτική ως προς τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, στην οποία κατέληξε το ΚΑΣ, καθώς όπως ειπώθηκε τόσο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών όσο και από τη Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν τελείως ασύμβατο με τον χαρακτήρα του μνημείου.

Η εικόνα -όπως παρατέθηκε στο ΚΑΣ- από την περσινή παραχώρηση της Στοάς Αττάλου για εκδήλωση που περιελάμβανε δείπνο και στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη ιδιωτικής εταιρείας, ήταν ιδιαίτερα περιγραφική και κατατοπιστική: Παράταξη τραπεζοκαθισμάτων, τοποθέτηση ποτηριών με κρασί πάνω σε αρχαιότητες, τσίκνα από ψήσιμο ψαριών, επιφωνήματα και σφυρίγματα κατά τη διάρκεια της πριβέ εκδήλωσης.

Επίσης, το αρνητικό κλίμα ενισχύθηκε από τη δυσαρέσκεια τουριστών για τον αποκλεισμό του χώρου, καθώς και από τις έντονες διαμαρτυρίες περιοίκων που παρεμποδίζονταν να φτάσουν στον προορισμό τους λόγω της προετοιμασίας των εδεσμάτων. Επιπλέον, όπως σημειώθηκε, δεν υπήρξε καν οικονομικό όφελος, καθώς τόσο το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου, όσο και η ανάγκη για επιπλέον φυλακτικό προσωπικό, δημιούργησαν περισσότερα έξοδα από έσοδα.

Για τους εισηγητές, αλλά και τα μέλη του ΚΑΣ που υπερθεμάτισαν, η χρήση «κουζίνας» εντός του αρχαιολογικού χώρου, η ανάγκη για πολυάριθμο προσωπικό εξυπηρέτησης, που κινείται επισφαλώς εν μέσω αρχαιοτήτων και ο αποκλεισμός των επισκεπτών για χάρη της «αποκλειστικής εμπειρίας υψηλόβαθμων εκπροσώπων της αγοράς», ζημιώνουν τον χώρο αλλά και το δημόσιο συμφέρον, τόσο σε ηθικό όσο και οικονομικό επίπεδο.

«Οι εντυπώσεις από την περσινή εμπειρία δεν ήταν καλές. Η Εφορεία έχει καταλήξει ότι ο χώρος πρέπει να δίνεται πολύ επιλεκτικά, σε περιπτώσεις που συνδέονται απολύτως με πολιτιστικά γεγονότα και δράσεις ως προεκτάσεις της ίδιας ή του υπουργείου και όχι σε εταιρείες οι οποίες για την εμπειρία των στελεχών τους θέλουν να παραθέσουν γεύματα στα μνημεία μας» τόνισε μεταξύ άλλων η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελ. Μπάνου. «Το μνημείο μπορεί να δίνεται σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά όχι για δείπνο» συμφώνησε από την πλευρά της η αναπληρώτρια γγ του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, φάνηκαν να μην καταλαβαίνουν το λόγο μιας πιθανής άρνησης του αιτήματός τους, διαβεβαιώνοντας ότι θα δέχονταν οποιαδήποτε υπόδειξη, ακόμα και την αντικατάσταση της κατανάλωσης κρασιού με νερό, αλλά όχι και της κατάργησης του πριβέ χαρακτήρα της εκδήλωσης, η οποία, όπως είπαν, θα ήθελαν πολύ να συνδυαστεί και με πριβέ ξενάγηση.

Η αντίφαση του συσχετισμού του πριβέ με την ευρύτερη προβολή του χώρου, που επικαλέστηκαν οι ενδιαφερόμενοι, σημειώθηκε από τον καθηγητή Ν. Σταμπολίδη. Τα παραπάνω οδήγησαν στην ομόφωνη απόρριψη του αιτήματος.

Αντίστοιχη κατάληξη είχε και το αίτημα γερμανικής ταξιδιωτικής εταιρείας, που ζητούσε την παραχώρηση της Πύλης Παντοκράτορα των ενετικών τειχών του Ηρακλείου για την πραγματοποίηση δείπνου. Τόσο ο χαρακτήρας της εκδήλωσης, που όπως ειπώθηκε δεν συνάδει με το μνημείο, όσο και η έλλειψη υποδομών στον χώρο, οδήγησαν στην αρνητική γνωμοδότηση των μελών του ΚΑΣ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου