Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Κόλαση φωτιάς και... γυφτιάς στον Ασπρόπυργο +pics


 
*Σε όλο το άρθρο, οι γύφτοι αναφέρονται με το καλλιτεχνικό τους ψευδώνυμο.

Το ξημέρωμα της Κυριακής βρήκε τη φωτιά να συνεχίζει να καίει ό,τι είχε απομείνει από το εργοστάσιο. Τα πράγματα όμως έγιναν κόλαση.

Η Αστυνομία είχε αποχωρήσει και είχε εγκαταλείψει το εργοστάσιο στο έλεος των αμέτρητων γύφτων, οι οποίοι έφθαναν από παντού κατά δεκάδες με φορτηγά και ό,τι άλλο μέσο είχαν και σήκωναν τα πάντα. 

Τις επόμενες ώρες εξελίχθηκε ένα απίστευτο πλιάτσικο, μια πραγματική κόλαση...



Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η φωτιά που έχει ξεσπάσει στο ιδιωτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Νέα Ζωή στον Ασπρόπυργο, με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν την κατάσταση να είναι υπό έλεγχο. Τα πράγματα όμως δεν έχουν ειπωθεί όπως ακριβώς έγιναν και αυτό γιατί η συγκεκριμένη περιοχή λόγω των αμέτρητων καταυλισμών των Ρομά είναι συνήθως δύσκολα προσβάσιμη.





Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η φωτιά ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, έξω από το χώρο του εργοστασίου ανακύκλωσης, σε ξερά χόρτα το Σάββατο. Οι κάτοικοι κάνουν λόγω φυσικά για εμπρησμό. Λένε επίσης ότι αυτός που την έβαλε ήξερε καλά ότι ο αέρας θα την κατηύθυνε πολύ γρήγορα στο χώρο της ανακύκλωσης, κάτι φυσικά που έγινε. Το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών(ΚΔΑΥ) εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση 20-25 στρεμμάτων και εκεί  εργάζονται μέρα νύχτα πολλοί άνθρωποι. Στις εγκαταστάσεις του, το εργοστάσιο επεξεργάζεται υλικά κυρίως βιομηχανικών απορριμάτων, μεγάλες ποσότητες των οποίων βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο.



Το Σάββατο έσπευσαν στο χώρο και η Πυροσβετική και η Αστυνομία, όπου προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά και να επιβάλλουν την τάξη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι γύρω από το εργοστάσιο, όπως και σε όλη την περιοχή, υπάρχουν αμέτρητοι καταυλισμοί Ρομά.



Εκτός όμως από τη Πυροσβεστική και την Αστυνομία παρούσα ήταν εκεί όλη τη μέρα η φιλοζωική οργάνωση Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου. Οι εθελοντές της ομάδας είναι οι αφανείς ήρωες όλης της περιοχής καθώς εδώ και τρία χρόνια αγωνίζονται μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να σώσουν τα αμέτρητα αδέσποτα της περιοχής. Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου εκτός από την καθημερινή τους φιλοζωική δράση εδώ και έναν περίπου χρόνο κάνουν και κάτι άλλο. Μιλούν σε σχολεία για τη φιλοζωία και το περιβάλλον, δείχνουν στα παιδιά τρόπους για να φτιάξουν καλύτερο το περιβάλλον που ζουν, μιλούν στον κόσμο που μένει εκεί για τη δράση της ομάδας, αλλά βοηθούν και πρακτικά αρκετούς συνανθρώπους μας που έχουν οικονομικά προβλήματα, με την παροχή ρούχων, τροφίμων και ό,τι είναι δυνατό. Η φιλοζωική ομάδα ήταν παρούσα στη φωτιά λόγω του ότι στο χώρο της ανακύκλωσης ζουν 15 περίπου αδέσποτα σκυλάκια. Τα σκυλάκια αυτά είναι στειρωμένα, εμβολιασμένα και σιτίζονται καθημερινά από μέλη της ομάδας αλλά και από ανθρώπους που εργάζονται εκεί καθώς είναι εδώ και χρόνια, χειμώνα-καλοκαίρι η συντροφιά τους.



Το ξημέρωμα της Κυριακής βρήκε τη φωτιά να συνεχίζει να καίει ό,τι είχε απομείνει από το εργοστάσιο. Τα πράγματα όμως έγιναν κόλαση. Η Αστυνομία είχε αποχωρήσει και είχε εγκαταλείψει το εργοστάσιο στο έλεος των αμέτρητων Ρομά, οι οποίοι κατεύθαναν από παντού κατά δεκάδες με φορτηγά και ό,τι άλλο μέσο είχαν και σήκωναν τα πάντα. Τις επόμενες ώρες εξελίχθηκε ένα απίστευτο πλιάτσικο. Στη μία περίπου το μεσημέρι μέλη της φιλοζωικής οργάνωσης, Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου, τα περισσότερα εξ αυτών ζουν μακριά από τον Ασπρόπυργο, έσπευσαν ξανά στην περιοχή για να προσπαθήσουν να μπουν στο φλεγόμενο κτίριο και να βρουν τα σκυλάκια. Αυτό που ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε εκεί δεν το έχουμε ξαναζήσει. Η Αστυνομία ήταν εξαφανισμένη. Ο Δήμος το ίδιο. Οι κάτοικοι των διπλανών σπιτιών ήταν απελπισμένοι. Φώνάζουν και να προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους, καθώς πολλά χωράφια τους, πολλές αποθήκες αλλά και σπίτια υπήρχαν εκεί. Και όλοι έλεγαν το ίδιο. Οτι έπαιρναν την Αστυνομία από πρωί και μέχρι το μεσημέρι δεν είχε εμφανιστεί κανείς.



Και το απίστευτο; Στους δρόμους γύρω από το εργοστάσιο οι Ρομά είχαν βάλει τεράστια εμπόδια για να μην μπορούν να πλησιάσουν οι υδροφόρες για να σβήσουν τη φωτιά. Ο λόγος; Για να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα. Δεκάδες φορτηγάκια μπαινοέβγαιναν στο εργοστάσιο και σήκωναν ό,τι είχε μείνει. Εκτός από σίδερα και άλλα υλικά, “έφευγαν” και υπολογιστές, έπιπλα, τα πάντα. Στην είσοδο κάποιοι μάλιστα κανόνιζαν ποιος θα πάρει τι.



Τα μέλη της ομάδας αψηφώντας το διπλό κίνδυνο, τη φωτιά αλλά και την απίστευτα επιθετική συμπεριφορά των Ρομά ( οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν απλά δεν περιγράφονται) μπήκαν στο γεμάτο καπνούς χώρο της ανακύκλωσης και για περίπου τρεις ώρες προσπαθούσαν να βρουν τα εγκλωβισμένα σκυλιά. Από τα 12 περίπου σκυλιά βρέθηκαν ζωντανά τα 4, δυο εξ αυτών μεταφέρθηκαν μακριά από εκεί σε κτηνιατρείο και πανσιόν. Τα υπόλοιπα αγνοούνται. Κάποια στιγμή η αστυνομία εμφανίστηκε, όμως, ήταν λίγο αργά. Στην ερώτησή μου γιατί τόσες ώρες δεν έρχονταν δεν μου απάντησαν. Απλά μου είπαν ότι έχει πιάσει φωτιά ο κεντρικός πυλώνας της ΔΕΗ μέσα στο εργοστάσιο και πρέπει να εκκενωθεί άμεσα η περιοχή.



Σήμερα Δευτέρα η φωτιά ακόμα καίει. Το πλιάτσικο στο εργοστάσιο δεν έχει προηγούμενο. Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου είναι και πάλι εκεί προσπαθώντας να βρουν μέσα στην κόλαση τα υπόλοιπα ζώα.



Φεύγοντας χτες από τον τόπο της κόλασης σκεφτόμουν τι είχε συμβεί. Το ό,τι ζούσαν μέσα στο χώρο και γύρω από το χώρο κάποια ζώα που ίσως κινδύνευαν και δεν συγκίνησε κανέναν, ούτε τον κόσμο του διαδικτύου, παρόλες τις εκκλήσεις για βοήθεια αλλά ούτε και το Κράτος ήταν αναμενόμενο. Σε αυτή τη χώρα άλλωστε γνωρίζουμε καλά ότι δεν υπάρχει ίχνος ευαισθησίας σε ό,τι αφορά τα ζώα και το περιβάλλον. Το ότι όμως καταστρεφόταν κάτι και υπήρχε κίνδυνος να επεκταθεί η φωτιά παντού, το ότι υπήρχε μια απίστευτη κατάστασης ανομίας με κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων, αυτά δεν ήταν λόγοι σημαντικοί για ένα Κράτος, που θέλει να λέγεται πολιτισμένο, για να ήταν εκεί;

<span itemprop="name" content="aspropirgos1"></span> <span itemprop="description" content=""></span> <span itemprop="duration" content="20"></span> <span itemprop="thumbnail" content="http://pthemavodp.edgesuite.net/p/787781/sp/78778100/thumbnail/entry_id/1_0o7koqf9/version/100000/acv/121"></span> <span itemprop="width" content="600"></span> <span itemprop="height" content="480"></span>

<span itemprop="name" content="aspropirgos2"></span> <span itemprop="description" content=""></span> <span itemprop="duration" content="25"></span> <span itemprop="thumbnail" content="http://pthemavodp.edgesuite.net/p/787781/sp/78778100/thumbnail/entry_id/1_dnep0vg1/version/100000/acv/121"></span> <span itemprop="width" content="600"></span> <span itemprop="height" content="480"></span>

<span itemprop="name" content="aspropirgos3"></span> <span itemprop="description" content=""></span> <span itemprop="duration" content="31"></span> <span itemprop="thumbnail" content="http://pthemavodp.edgesuite.net/p/787781/sp/78778100/thumbnail/entry_id/1_55h95v61/version/100000/acv/121"></span> <span itemprop="width" content="600"></span> <span itemprop="height" content="480"></span>



































































Πηγή: Πρώτο Θέμα




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου