Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ! Κλειστές αύριο οι τράπεζες ~ Αποφασίστηκαν capital controls με όριο ανάληψης μετρητών


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΥΠΟΙΚ: Κλειστές οι τράπεζες και τη Δευτέρα 6/7, μια μέρα μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Για μία εβδομάδα θα παραμείνουν, και όχι μόνο τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες κλειστές οι τραπεζες για να προετοιμασθεί το σύστημα για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Συστημικης Ευσταθείας που συνεδρίασε νωρίτερα υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, το οποίο συνήλθε προκειμένου να καθορίσει το πώς θα λειτουργήσει από αύριο το τραπεζικό σύστημα και πώς θα διατηρηθεί η ομαλότητα.


Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας και οι τράπεζες συναποφάσισαν να επιβάλλουν capital controls για μια εβδομάδα ώστε να προστατεύσουν τις ελληνικές τράπεζες από το μαζικό bank run, από τις μαζικές εκροές καταθέσεων.

Αύριο 29 Ιουνίου οι τράπεζες θα είναι κλειστές στο πλαίσιο έκτακτης τραπεζικής αργίας, που θα κρατήσει έως την Παρασκευή 3 Ιουλίου του 2015. 


Παρ' ότι επίσημα αργία θα είναι μόνο η 29η Ιουνίου ωστόσο όλες οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι οι τράπεζες θα είναι κλειστές έως τις 3 Ιουλίου.


ΥΠΟΙΚ: Κλειστές οι τράπεζες και τη Δευτέρα 6/7, μια μέρα μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος


Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ξεκινήσει να εκτελούν την απόφαση του συμβουλίου συστημικής ευστάθειας, επιβάλλοντας capital controls ενώ μεταξύ των παραμέτρων των κεφαλαιακών περιορισμών συμπεριλαμβάνεται και όριο ανάληψης μετρητών 150 ή 200 ευρώ την ημέρα.

Ο Μιχάλης Σάλλας και ο Άνθιμος Θωμόπουλος πρόεδρος και CEO της Πειραιώς δήλωσαν ότι την Δευτέρα οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές.


Οι εξελίξεις είναι δραματικές, γιατί κυκλοφόρησαν συγκεχυμένες πληροφορίες ότι ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός επανεξετάζει τα σχέδια του και μελετάει ακόμη και να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και τους δανειστές.

Προηγήθηκε επικοινωνιακό μπαράζ από την Κομισιόν, με ανακοίνωση στην οποία τονιζόταν ότι οι δανειστές υπέβαλλαν νέα πρόταση στην Ελλάδα, βελτιωμένη και η κυβέρνηση μονομερώς αποφάσισε να αποχωρήσει....από τις διαπραγματεύσεις.





Η απόφαση της ΕΚΤ

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα και ότι ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας θα διατηρηθεί στα επίπεδα της Παρασκευής 26 Ιουνίου» γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ, και συνεχίζει: «Το συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμίες των οικονομιών της ζώνης του ευρώ».

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει ότι:« Η Τράπεζα της Ελλάδα, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».




Οι επιπτώσεις στην αγορά
Τα capital controls θα δημιουργήσουν τεράστια αναστάτωση στην αγορά. Τις πρώτες ημέρες, τουλάχιστον, όλοι θα ζητούν συναλλαγές αποκλειστικά σε μετρητά και σε τιμές που θα καθαρίζονται ανάλογα με τη δυνατότητα του πελάτη να πληρώσει.

Στην Κύπρο ένα από τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν στις συναλλαγές είναι ότι δεν υπήρχαν ψιλά για να δοθούν ρέστα, καθώς τα ΑΤΜs έβγαζαν 20αρικα και 50αρικα, με αποτέλεσμα τα 5ευρα, τα 10ευρα και τα κέρματα των ενός και δύο ευρώ να αποκτήσουν σπανιότητα.

Ιδιαίτερα έντονο θα είναι το πρόβλημα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς οι οποίοι, με δεδομένο ότι διανύουμε την λεγόμενη «υψηλή περίοδο», θα βρεθούν χωρίς ανοικτά τραπεζικά υποκαταστήματα για κάποιες ημέρες. Αυτό θα δημιουργήσει μία σειρά σοβαρών, πρακτικών προβλημάτων, ενώ είναι άγνωστο αφενός εάν θα λειτουργούν και αφετέρου οι επιχειρηματίες θα δέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες ξένων τραπεζών.

Ένα ακόμη μείζον πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίσει η αγορά είναι το ενδεχόμενο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να τεθεί εκτός του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών Target. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η διατραπεζική απομόνωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα είναι αναγκαία καθώς η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει τα κεφάλαια των επιχειρήσεων, που θα φεύγουν στο εξωτερικό για διάφορες συναλλαγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις ο αποκλεισμός από το Target δεν θα διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα. Και αυτό επειδή οι ελληνικές εταιρείες, αν οι τράπεζες είναι εκτός Target, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν εισαγωγές εμπορευμάτων, πρώτων υλών κτλ. Συνεπώς εάν παραταθεί ένας τέτοιος αποκλεισμός θα αρχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, ενώ κάποιες εταιρείες θα οδηγηθούν σε υποχρεωτική αργία.

Η επιβολή capital controls ισοδυναμεί με «θάνατο» για τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες που δεν έχουν προσβάσεις σε άλλες πηγές ρευστότητας. Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα δημιουργήσουν αμυντική στάση στους καταναλωτές, οι οποίοι δεν θα ξοδεύουν λεφτά παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.

Η κατάρρευση των λιανικών πωλήσεων θα παρασύρει χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους ή να περιστείλουν δραματικά τα έξοδά τους, χωρίς να πληρώνουν το προσωπικό ή να το οδηγήσουν σε «αναγκαστική αργία».

Ταυτόχρονα η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων θα πρέπει να συνδυαστεί από την κρατική μηχανή με μία σειρά μέτρων προκειμένου να εξασφαλιστούν πληρωμές που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της οικονομίας, αλλά και για κοινωνικούς σκοπούς. Εάν υπάρχουν όρια πληρωμών θα προκύψουν κενά σε απίθανους τομείς της οικονομίας.

Για παράδειγμα οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν θα μπορούν να προμηθευθούν καύσιμα για να γίνουν τα δρομολόγια και συνεπώς ο εφοδιασμός των νησιών. Τα νοσοκομεία θα πρέπει να προχωρήσουν σε πληρωμές για εισαγωγή συγκεκριμένων φαρμάκων κτλ. Φυσικά τα προβλήματα θα διευθετηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά τα έκτακτα μέτρα, ώστε να επιτραπούν σε πρώτη φάση πληρωμές μεταξύ εταιρειών και σε δεύτερη πληρωμές ελληνικών εταιρειών προς το εξωτερικό. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει και πρόνοια για να ανοίξει δίοδος για φοιτητικό συνάλλαγμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου