Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Όσοι άνεργοι μπορείτε, φύγετε μακριά από αυτήν τη χώρα


Στο λαθρονομοσχέδιο για την ιθαγένεια υπάρχουνε και μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, για τις οποίες μπορείτε να μάθετε παρακάτω.

Συνολικά ψήφισαν 267 βουλευτές.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 172 βουλευτές από τις ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Κατά ψήφισαν 91 από ΝΔ, Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ ενώ 4 βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». Διαφοροποίηση υπήρξε στο στρατόπεδο των ΑΝΕΛ με τον Κώστα Ζουράρι να υπερψηφίζει.
  Οι βουλευτές των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» ξεκαθαρίζουν ότι διαφωνούν τόσο επί της αρχής όσο και επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι προσβάλει τον πυρήνα της ιδεολογίας τους καθώς επίσης πως προκαλεί την «καταστροφή» της χώρας.

Παράλληλα, επιτίθενται στην αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου για ακατανόητη και προκλητική επιμονή στην ψήφιση του νομοσχέδιο σε μια στιγμή που απαιτείται συνεννόηση και σεβασμός μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ενόψει της ενδεχόμενης συμφωνίας με τους εταίρους.






Τι προβλέπει, όμως, το σχέδιο νόμου;

Με τις προωθούμενες διατάξεις επανακαθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα.

Επιπροσθέτως, προωθούνται σημαντικές μειώσεις στα πρόστιμα για τους εποχικά εργαζόμενους από τρίτες χώρες και τους εργοδότες τους.

Παρέχεται το δικαίωμα σε εργαζόμενους κατόχων ενιαίας άδειας διαμονής και σε εποχικά εργαζόμενους να απεργούν ή να αναλαμβάνουν συνδικαλιστική δράση.


Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι, την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν:

-Τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα υπο την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

-Ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα




Για χορηγήσεις σε πολίτες τρίτων χωρών ενιαίων αδειών ενιαίας διαμονής και εργασίας:

-Μειώνεται σε 50 ευρώ από 150 ευρώ που είναι σήμερα το τέλος που καταβάλλει ο εργοδότης για κάθε εποχικό εργαζόμενο. Επίσης ο εργοδότης προκαταβάλλει στον ΟΓΑ ασφαλιστικές εισφορές ενός μήνα – και όχι δύο που ισχύει σήμερα – και για το υπόλοιπο διάστημα προκαταβάλλει τα ποσά από επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

-Ο εργοδότης οφείλει να παρέχει κατάλληλο κατάλυμα  στον εποχικά εργαζόμενο και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν παρέχεται καθόλου κατάλυμα ή ότι αυτό δεν πληροί τις προδιαγραφές, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ και οι λοιπές διοικητικές κυρώσεις

-Μειώνεται σε 150 ευρώ από 3.000-1.500 ευρώ που ισχύει σήμερα το πρόστιμο για ανακριβείς δηλώσεις ή βεβαιώσεις  στο πλαίσιο απαιτήσεων του κώδικα καθώς και στους πολίτες τρίτων χωρών που παρέχουν εξαρτημένη εργασία, υπηρεσία ή έργο χωρίς να διαθέτουν άδεια διαμονής.


Π.Θ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου