Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Εφορία ~ Καυτά μαντάτα και κατασχέσεις


Το υπουργείο Οικονομικών, παράλληλα με τα εκκαθαριστικά σημειώματα, κοινοποιεί και οδηγό για τη διαδικασία κατασχέσεων μισθών και συντάξεων ή ακινήτων για όσους δεν πληρώσουν το φόρο εισοδήματος ή άλλους φόρους.

Στο μεταξύ, από το Μέγαρο Μαξίμου χτες το βράδυ διέρρευσε η πληροφορία ότι θα παρασχεθεί η δυνατότητα πληρωμής μέχρι και σε εννέα δόσεις των μαζεμένων φόρων που θα καταφτάσουν τις επόμενες μέρες. Όμως, η διευκόλυνση αυτή θα αφορά μόνο τους...
 συνεπείς φορολογουμένους και όσους υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις. Πρόκειται για μια προεκλογική και προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία πρόκειται να νομοθετηθεί σύντομα και να εφαρμοστεί, εφόσον βέβαια δεν έχει αντίρρηση η τρόικα.

Πάντως, από την τελευταία παρτίδα των φορολογικών δηλώσεων, που περιλαμβάνει 533.897 δηλώσεις, ο μέσος φόρος στα χρεωστικά εκκαθαριστικά ανέρχεται σε 1.668 ευρώ, ενώ στο σύνολο των εκκαθαριστικών (με την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος) φτάνει σε 1.117 ευρώ κατ' άτομο. Λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, το 69,5% των εκκαθαριστικών είναι χρεωστικά, το 22,1% μηδενικά και το 8,4% πιστωτικά. Το σύνολο του φόρου που έχει καταλογιστεί με την τελευταία παρτίδα ανέρχεται σε 596 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των 1.937.343 δηλώσεων, ο φόρος που καταλογίζεται φτάνει σε 1,93 εκατ. ευρώ.


Οι απειλές

Για όσους δεν πληρώσουν έγκαιρα το φόρο και συσσωρεύσουν ληξιπρόθεσμα χρέη, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις όπως απειλεί το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα το ΥΠΟΙΚ προειδοποιεί πως:

1. Το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, για το οποίο μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη οφειλέτη είναι το ποσό των 5.000 ευρώ.

2. Το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα και τρίτους για το οποίο λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών είναι το ποσό που υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

3. Το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου είναι τα 1.000 ευρώ, μηνιαίως. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ (ακόμη κι αν αυτά καταβάλλονται από δύο ή περισσότερους φορείς), λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

4. Για να ανασταλεί η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων, θα πρέπει ο οφειλέτης να είναι συνεπής σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής της οφειλής του ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση.

5. Αιτήματα άρσης κατασχέσεων και εξάλειψης υποθηκών ή μεταφοράς αυτών σε άλλα ακίνητα του οφειλέτη ή τρίτου, εξετάζονται από το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο ύστερα από υποβολή σχετικής αίτησης στη ΔΟΥ της οφειλής. Η αίτηση συνοδεύεται με τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση στοιχεία, όπως πιστοποιητικά βαρών και μη διεκδίκησης των ακινήτων, εκθέσεις εκτίμησης της αξίας αυτών, τίτλους κτήσης των προσφερομένων προς δέσμευση ακινήτων, αντίγραφα μερίδας, βεβαίωση δασαρχείου (όταν πρόκειται για αγροτεμάχια) και ό,τι άλλο ζητηθεί.


Επιτάχυνση αποστολής

Οι εφορίες καλούνται να αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το αργότερο έως τις 31 Ιουλίου, όλες τις δηλώσεις που θα παραλάβουν χειρόγραφα προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισής τους και είσπραξης του φόρου.

Ειδικότερα, με την εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών ζητεί από τις ΔΟΥ:

- Οσες χειρόγραφες δηλώσεις έχουν ήδη παραληφθεί να αποσταλούν στη ΓΓΠΣ το αργότερο έως τις 12 Ιουλίου.

- Οσες παραλήφθησαν έως και τις 10 Ιουλίου που έληγε η σχετική προθεσμία να αποσταλούν έως το τέλος Ιουλίου.


Τα λάθη

Ακόμη εφιστά την προσοχή των υπαλλήλων που παραλαμβάνουν τις δηλώσεις, σε ορισμένους κωδικούς, προκειμένου να αποφεύγονται τα λάθη. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι πολλοί φορολογούμενοι κάνουν λάθος στη συμπλήρωση των κωδικών 175 και 176. Στους κωδικούς αυτούς πρέπει να αναγραφεί το ακαθάριστο ποσό όχι μόνο από εκμίσθωση κατοικιών άνω των 300 τ.μ. (όπως αναγράφεται στο έντυπο της δήλωσης) αλλά και των μισθωμάτων που εισπράττονται από εμπορική μίσθωση καταστημάτων, επαγγελματικών χώρων, γαιών κ.λπ. Οι συγκεκριμένες μισθώσεις επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο 3% αντί για 1,5% που επιβάλλεται στις υπόλοιπες μισθώσεις ακίνητων (π.χ. κατοικίες).

Η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι η προσεχή Δευτέρα 16 Ιουλίου, αλλά δεν αποκλείεται να χορηγηθεί παράταση, υπό το φόβο να καταρρεύσει το σύστημα αν υποβληθούν μαζικά την τελευταία μέρα περίπου 2.000.000 δηλώσεις που εκκρεμούν.


TOY ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου