Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Νεκρός ο Οσάμα Μπιν Λάντεν! ~ Όλες οι εξελίξεις + Βίντεο με την αποκάλυψη της απάτης


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγη ώρα σε τηλεοπτικό διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό ότι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν είναι νεκρός, μεταδίδουν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Αφγανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την είδηση εξετάζοντας το  άψυχο σώμα του.

Μια ημέρα νίκης για την Αμερική. Πολίτες έχουν βγει στους δρόμους και...


πανηγυρίζουν έξω από τον Λευκό Οίκο, ενώ το διαδίκτυο έχει πάρει φωτιά. Φόβοι για αντίποινα και τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο. Σε συναγερμό οι υπηρεσίες ασφαλείας.


















Τον Μπιν Λάντεν δολοφόνησαν Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν μετά από 10 χρόνια κυνηγητού. Το πτώμα του είναι στην κατοχή των Αμερικανών μέχρι τώρα.




Ενημέρωση:
Εκατοντάδες Αμερικανοί ανεμίζοντας σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το Λευκό Οίκο σήμερα εν αναμονή της ανακοίνωσης από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα του θανάτου του επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το πλήθος τραγούδησε μία άσεμνη εκδοχή του αμερικανικού εθνικού ύμνου, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η αμερικανική γερουσία είχε επικηρύξει τον Μπιν Λάντεν για 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε δώσει εντολή να συλληφθεί ή να δολοφονηθεί.


ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί εκτός από τον μπιν Λάντεν

Τέσσερις άνθρωποι εκτός από τον Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε αμερικανική επίθεση εναντίον της κατοικίας του αρχηγού της αλ Κάιντα, περίπου πενήντα χιλιόμετρα βόρεια του Ισλαμαμπάντ, ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από μια "μικρή ομάδα", αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν έχει διευκρινίσει αν την αποτελούσαν μέλη της CIA ή των ειδικών δυνάμεων.

Ένας από τους γιους του μπιν Λάντεν, δύο άντρες προφανώς συνεργάτες του και μια γυναίκα σκοτώθηκαν στην διάρκεια της 40λεπτης επιχείρησης.

Επίσης τραυματίστηκαν άλλες δύο γυναίκες. Αρκετές γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν μέσα στην κατοικία.

Ο μπιν Λάντεν σκοτώθηκαν από τα πυρά της ομάδας κρούσης, της οποίας κανένα μέλος δεν τραυματίστηκε, τόνισε αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

"Ήταν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη επιχείρηση", δήλωσε και πρόσθεσε πως ένα πακιστανικό ελικόπτερο συνετρίβη εξαιτίας "μηχανικής βλάβης" αναγκάζοντας όλα τα μέλη της ομάδας να επιβιβαστούν σε άλλο για να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση.

Το συγκρότημα που ζούσε ο μπιν Λάντεν ολοκληρώθηκε πριν από πέντε χρόνια. Είναι καλά προφυλαγμένο με ψηλούς τοίχους και συρματοπλέγματα.

Οι πρώτες πληροφορίες ότι ο μπιν Λάντεν πιθανόν να βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή έφτασαν στις αμερικανικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2010, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Φωτογραφία του νεκρού ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, στο Abbottabad του Πακιστάν, 02 Μάιος 2011. Σύμφωνα με διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου, κ. Μπαράκ Ομπάμα, ο επικεφαλής της αλ Κάιντα σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν και η σορός του είναι στην κατοχή των Αμερικανών.






Στη θάλασσα η σορός του μπιν Λάντεν

Άντε πάλι μαϊμουνιές των Αμερικανών. Είναι δυνατόν να τον ψάχνουν τόσα χρόνια και τώρα που υποτίθεται ότι τον τσάκωσαν, τον έριξαν στη θάλασσα;!;

Η σορός του Οσάμα μπιν Λάντεν βρίσκεται στη θάλασσα, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους και αυτό για να μην μπορεί να εντοπιστεί από οπαδούς του.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το CNN, οι κομάντο επέλεξαν να ρίξουν το πτώμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα στη θάλασσα ώστε να μην γίνει το σημείο ταφής του μνήμα και τόπος όπου θα συρρέουν οι εξτρεμιστές για να αποτίουν φόρο τιμής.

Αμερικανός αξιωματούχος, όμως, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι η μεταχείριση της σορού του Μπιν Λάντεν θα γίνει σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση.

Ωστόσο, μέχρι στιγμή μέλη της Αλ Κάιντα δεν έχουν αντιδράσει στην είδηση θανάτου του ηγέτη τους. Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, ήδη στα blog υποστήριξης της τρομοκρατικής οργάνωσης, οι περισσότεροι δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν την είδηση.


Δυσπιστία, οργή και απειλές στις ισλαμιστικές ιστοσελίδες

Στις ιστοσελίδες των ισλαμιστών οι πρώτες αντιδράσεις στην ανακοίνωση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν κινούνται από τη δυσπιστία μέχρι την οργή και τη εκτόξευση απειλών εναντίον της Αμερικής.


Σύμφωνα με τα αμερικανικά ινστιτούτα SITE και Jihadology, οι χρήστες των ιστοσελίδων αυτών βρίσκονται υπό το σοκ της ανακοίνωσης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα του θανάτου του ιδρυτή της αλ Κάιντα κατά τη διάρκεια επιχείρησης αμερικανικής ομάδας κρούσης κοντά στο Ισλαμαμπάντ.

«Εάν είναι αλήθεια, είναι μία στιγμή ντροπής για τον πακιστανικό λαό, που δεν κατόρθωσε να προστατεύσει έναν ήρωα του Ισλάμ. Είναι μία μαύρη ημέρα για μας», αναφέρεται σε ένα μήνυμα.

«Εάν θέλει ο Θεός, η πληροφορία είναι εσφαλμένη. Εάν είναι αλήθεια, είναι καταστροφή», σύμφωνα με άλλο μήνυμα.

Στο φόρουμ Shumukh al-islam ένας χρήστης αναφέρει: «Τα λιοντάρια θα παραμείνουν λιοντάρια και θα συνεχίσουν στα ίχνη του Οσάμα. Ω Αλλάχ, η Αμερική δεν θα γνωρίσει την ασφάλεια, όσο δεν την έχουμε εμείς στην Παλαιστίνη» .

«Ω Αλλάχ, παρακαλούμε κάνε αυτά τα νέα να μην είναι αλήθεια... Ο Θεός σε καταριέται Ομπάμα...Ω Αμερικανοί, συνεχίζουμε να έχουμε λόγους για να κόψουμε τους λαιμούς σας» .

Άλλος χρήστης, σχολιάζοντας τις φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς στις ΗΠΑ, αναφέρει: «Αυτοί οι πανηγυρισμοί είναι διασκεδαστικοί. Γιορτάστε το νέο όσο θέλετε κουφάρ (άπιστοι). Διότι δεν θα έχετε πολύ χρόνο να το κάνετε. Στη συνέχεια θα αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα» .


Πως έφτασαν οι Αμερικανοί στο κρησφύγετο

 Τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν τη νύχτα κοντά στην κατοικία που πίστευαν ότι κρύβεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ελάχιστοι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν για αυτήν την επιχείρηση στο Πακιστάν. Σημείο κρούσης ήταν ένα καλά προστατευμένο κτίριο στην πόλη Αμποταμπάντ και στόχος ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Αμερικανοί πράκτορες είχαν εντοπίσει τον περασμένο Αύγουστο το κτίριο ακολουθώντας κάποιον διανομέα της Αλ Κάιντα.

Η CIA παρακολουθούσε για χρόνια το διανομέα της τρομοκρατικής οργάνωσης έχοντας την πληροφορία ότι είναι τόσο έμπιστος του Οσάμα, ώστε μπορεί να μένει μαζί του.

Η κατοικία ήταν περιφραγμένη από τσιμεντένια μάντρα ύψους 5,5 μέτρων και πάνω της υπήρχε πυκνό συρματόπλεγμα.

Δύο πύλες ασφαλείας βρίσκονταν στην είσοδό της και δεν υπήρχαν ούτε τηλεφωνικές γραμμές ούτε σύνδεση με το Ίντερνετ.

Οι ένοικοι του κτιρίου δεν πέταγαν ποτέ τα σκουπίδια τους, τα έκαιγαν.

Οι Αμερικανοί πράκτορες υπέθεταν ότι η έπαυλη κτίστηκε πριν από πέντε χρόνια για κάποιον σημαντικό αρχηγό τρομοκρατικής οργάνωσης.


Το ερώτημα ήταν ποιός.

Η CIA αναρωτήθηκε πολλές φορές για τον ένοικο του κτιρίου-φρουρίου στο Πακιστάν και όλες τις φορές οι πράκτορές της κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι πιθανότερος ιδιοκτήτης της είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Στα μέσα Φεβρουαρίου οι Αμερικανοί είχαν πληροφορίες ότι ο Οσάμα ήθελε να ακολουθήσει με πιο άγρια πολιτική δράσης και για αυτό το λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα είχε από τότε πέντε συναντήσεις με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Επίκεντρο των συζητήσεων του Αμερικανού προέδρου η πιθανότητα να κρύβεται ο Οσάμα στο κτίριο του Αμποταμπάντ και ο σχεδιασμός εξόντωσής του.

Συνήθως οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις συμμάχους χώρες σε θέματα τρομοκρατίας και ενημερώνουν και τη χώρα όπου λαμβάνει χώρα μία αντιτρομοκρατική επιχείρησή τους.

Όμως σε αυτήν την περίπτωση δεν γνώριζε κανένας εκτός Αμερικής και δεν ειδοποιήθηκαν οι πακιστανικές αρχές για την έφοδο στο σπίτι που πίστευαν οι Αμερικανοί ότι κρύβεται ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα.



Στις 29 Απριλίου ο Ομπάμα έδωσε το πράσινο φως για την εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ήταν μία αποστολή που απαιτούσε χειρουργική ακρίβεια και μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Επιστρατεύτηκαν οι καλύτεροι πεζοναύτες η επίλεκτη ομάδα των Seal και από αυτούς επιλέζχθηκαν έξι που δρούσαν κάτω από τις εντολές του διευθυντή της CIA, Λέον Πανέτα.

Ο διανομέας του Μπιν Λάντεν, ο αδελφός και ένας από τους γιους του Μπιν Λάντεν σκοτώθηκαν.

Κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και το μόνο σχόλειο που έγινε ήταν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αντιστάθηκε και δέχτηκε μία σφαίρα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να σωριαστεί νεκρός.


Η πρώτη εξέταση DNA επιβεβαιώνει το θάνατο του Μπιν Λάντεν

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, τα πρώτα αποτελέσματα της εξέτασης DNA έδειξαν μια "πολύ αξιόπιστη ταύτιση" με τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως ανακοινώθηκε από Αμερικανό αξιωματούχο. "Το τεστ έδειξε με απόλυτη επιβεβαίωση ότι ο δολοφονηθείς στην επιδρομή στο Πακιστάν ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν" πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.


Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, τα πρώτα αποτελέσματα της εξέτασης DNA έδειξαν μια "πολύ αξιόπιστη ταύτιση" με τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως ανακοινώθηκε από Αμερικανό αξιωματούχο. "Το τεστ έδειξε με απόλυτη επιβεβαίωση ότι ο δολοφονηθείς στην επιδρομή στο Πακιστάν ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν" πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.



Πλαστή η φωτογραφία που απεικονίζει νεκρό τον μπιν Λάντεν

Τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα που είχαν μεταδώσει σήμερα μια φωτογραφία του εν μέρει παραμορφωμένου προσώπου ενός πτώματος που παρουσιάσθηκε ως αυτό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, παραδέχθηκαν πως πρόκειται για πλαστή φωτογραφία και την απέσυραν.


Πολλά ιδιωτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει τη φωτογραφία διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για τον αρχηγό της Αλ-Κάιντα, ο οποίος σκοτώθηκε τη νύκτα στη διάρκεια επιδρομής με ελικόπτερα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Αμποταμπάντ, περίπου 50 χλμ. βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ.

«Ήταν πράγματι μια πλαστή φωτογραφία, είχε ήδη κυκλοφορήσει στο Ίντερνετ το 2009», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράνα Τζαουάντ, ο επικεφαλής του γραφείου στο Ισλαμαμπάντ του Geo TV, του δημοφιλέστερου τηλεοπτικού δικτύου στο Πακιστάν. «Είχαμε επισημάνει, όταν την μεταδώσαμε, πως η αυθεντικότητά της δεν ήταν δυνατό προς το παρόν να επιβεβαιωθεί, στη συνέχεια ελέγξαμε και την αποσύραμε», κατέληξε ο Τζαουάντ.

Όλα τα άλλα δίκτυα εξαφάνισαν επίσης από τις οθόνες τους τη φωτογραφία, η οποία έδειχνε το ματωμένο και εν μέρει παραμορφωμένο πρόσωπο ενός άνδρα με πυκνά μαύρα γένια.





Βίντεο απ' το κρησφύγετο του Osama Bin Laden στο Πακιστάν-Δορυφορικές φώτο του σπιτιού




Οι Ταλιμπάν απειλούν με εκδίκηση, μήνυμα Λάντεν αναμένουν οι ΗΠΑ


Μετά από μία ημέρα έντονων συζητήσεων, εκτιμήσεων, προβληματισμών και επαίνων… με φόντο το θάνατο του Μπιν Λάντεν, υπάρχουν ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα οι απαντήσεις των οποίων αναμένεται να καθορίσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Το πρώτο ερώτημα αφορά το διάδοχο του Μπιν Λάντεν, στην οργάνωση αλλά κυρίως στην ύπαρξη μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με το κατά πόσο τα ευρήματα στο συγκρότημα όπου σκοτώθηκε ο ηγέτης της Αλ-Κάιντα θα οδηγήσουν και σε άλλα στελέχη της οργάνωσης.

Ωστόσο μέχρι στιγμής, υπάρχει μία δεδηλωμένη απειλή εκδίκησης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Την απειλή εξαπολύουν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν μέσω του εκπροσώπου τους. «Είμαστε περήφανοι για το μαρτύριο του Οσάμα. Είναι σίγουρο ότι θα πάρουμε εκδίκηση από τις ΗΠΑ», τόνισε αργά χθες το βράδυ ο Ahsan Ullah Ahsan, εκπρόσωπος της οργάνωσης Tehrik-e Taliban Pakistan.

Όταν ρωτήθηκε για το πώς πρόκειται να κινηθούν οι Ταλιμπάν για να εκδικηθούν τους Αμερικανούς, ο Ahsan σημείωσε: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποί μας στην Αμερική και στέλνουμε περισσότερους».

Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ένα νέο βίντεο προπαγάνδας που γυρίστηκε λίγο πριν το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν υπάρχει στο δίκτυο της Αλ-Κάιντα και αναμένεται να δει σύντομα το φως της δημοσιότητας.

Το χρονικό δημοσίευσης του βιντεοσκοπημένου μηνύματος τυχαία συμπίπτει με το θάνατο του Μπιν Λάντεν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ηγέτης της Αλ-Κάιντα γνώριζε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες είναι κοντά στον εντοπισμό του συγκροτήματος που διέμενε στο Πακιστάν, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Νωρίτερα, το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο διπλωματική πηγή, έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του φερόμενου ως αγγελιαφόρου του Μπιν Λάντεν, πρόσωπο κλειδί στον εντοπισμό του ηγέτη της Αλ-Κάιντα. Ο αγγελιαφόρος που είχε στενή σχέση με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και που τελικά οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στον ηγέτη της Αλ-Κάιντα ονομαζόταν Abu Ahmad και ήταν από το Κουβέιτ.

Οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν πως όταν βεβαιώθηκε η ταυτότητα του αγγελιαφόρου το 2007, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να ξετυλίγουν το κουβάρι που τις οδήγησε στο συγκρότημα στην πόλη Abbottabad. Επίσης σύμφωνα με το WikiLeaks, οι αναφορές των κρατουμένων του Guantanamo Bay, περιλαμβάνουν αρκετές αναφορές για έναν άνδρα με το όνομα Abu Ahmad.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος Ομπάμα παρακολούθησε ολόκληρη την επιχείρηση σε πραγματικό χρόνο από το Λευκό Οίκο μαζί με την ομάδα ασφαλείας. Εκτός από τον Μπιν Λάντεν, νεκροί είναι ακόμη ο γιος του Khalid, ο έμπιστος προσωπικός του αγγελιαφόρος σεΐχης Abu Ahmed, ο αδερφός του αγγελιαφόρου και μία άγνωστη γυναίκα.

Η γυναίκα του Μπιν Λάντεν πυροβολήθηκε στο πόδι και ήταν μία από τις εννέα γυναίκες που συνέλαβαν οι πακιστανικές αρχές, μαζί με 23 παιδιά.

Ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν αποδεικνύει ότι «κρυβόταν σε κοινή θέα», σχολιάζει στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο ανταποκριτής του καναλιού Nic Robertson. «Αυτή ακριβώς ήταν η ανησυχία των δυτικών αξιωματούχων, ότι δεν κρυβόταν σε κάποια απομακρυσμένη παραμεθόριο περιοχή, αλλά στις πόλεις».

Το «χτύπημα» από το θάνατο του Μπιν Λάντεν είναι σοβαρό για την Αλ–Κάιντα, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς εκτιμάται ότι παρά το γεγονός ότι δεν καταστρέφει στο σύνολό της την οργάνωση, αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό ψυχολογικό χτύπημα για τα μέλη της.

«Αναμένεται να δούμε μέλη της Αλ-Κάιντα στο διαδίκτυο να λένε ότι δεν το πιστεύουν. Τα μέλη της Αλ-Κάιντα αναμένεται να υποστηρίξουν ότι όλα αυτά είναι μέρος της δυτικής προπαγάνδας μέχρι να έχουν αποδείξεις», σημειώνει ο Robertson.

Στη Νέα Υόρκη, όπως συχνά συμβαίνει μετά το 2001, τα μέτρα ασφαλείας ενισχύονται υπό την απειλή της τρομοκρατίας παρά το θάνατο του ηγέτη της Αλ-Κάιντα. Ελικόπτερα περιπολούν πάνω από την πόλη, οπλισμένοι αστυνομικοί αναπτύσσονται στην Times Square, στη Wall Street και στο Grand Central Terminal, ωστόσο είναι λιγότερο εμφανές πλέον, αν η πόλη που έχει συνηθίσει τον υπόκωφο ήχο της ανησυχίας, αποτελεί άμεσο στόχο της Αλ-Κάιντα.

Ο δήμαρχος της πόλης Michael Bloomberg δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές κατά της Νέας Υόρκης για αντίποινα μετά το θάνατο του Μπιν Λάντεν. Ειδικοί εκτιμούν ότι ενώ άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις αντιδρούν άμεσα για να εκδικηθούν με «επιθέσεις αποκεφαλισμού», είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι κινήσεις της νέας γενιάς της Αλ –Κάιντα.

Ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν σηματοδοτεί το τέλος εποχής για τους Αμερικανούς πράκτορες, οι οποίοι «χτένισαν» απομακρυσμένα χωριά, βουνά και σπήλαια στο κολοσσιαίο ανθρωποκυνηγητό για τον ηγέτη της Αλ-Κάιντα.

Οι έρευνες για τον πλέον καταζητούμενο άνθρωπο στον κόσμο, που διήρκησαν σχεδόν μία δεκαετία, ολοκληρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο Πακιστάν. Το σημείο κλειδί στη συγκεκριμένη έρευνα εμφανίστηκε τον Αύγουστο, όταν σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, οι μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν ένα συγκρότημα αξίας 1 εκατ. δολαρίων σε περιοχή βόρεια του Ισλαμαμπάντ όπου διέμεναν αγγελιαφόροι του Μπιν Λάντεν.


Οι Πακιστανοί ανακήρυξαν μάρτυρα τον Μπιν Λάντεν

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στο Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν, σε μια ειδική προσευχή για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, με πρωτοβουλία μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης η οποία περιλαμβάνεται στον αμερικανικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.


Οι οργανωτές, μέλη της Τζαμάατ-ουντ-Ντάουα, ανακήρυξαν "μάρτυρα" τον ηγέτη της Αλ Κάιντα που σκοτώθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Αμποταμπάντ, στα βόρεια της χώρας, όπως ανέφερε η πακιστανική αστυνομία.

Η Τζαμάατ-ουντ-Ντάουα έχει περιληφθεί στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων γιατί φέρεται να διατηρεί σχέσεις με τη Λασκάρ-ε-Τάιμπα, το κόμμα του Κασμίρ που έχει τεθεί εκτός νόμου στο Πακιστάν. Η Ινδία κατηγορεί τη Λασκάρ-ε-Τάιμπα ως υπεύθυνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μουμπάι (Βομβάη) το 2008.

Σύμφωνα με την αστυνομία η Τζαμάατ-ουντ-Ντάουα οργάνωσε μια ειδική εκδήλωση προς τιμή του Μπιν Λάντεν σε δρόμο της συνοικίας Γκουλσάν-ε-Ικμπάλ, στο ανατολικό Καράτσι. Στην προσευχή συμμετείχαν περίπου χίλια άτομα. Πολλοί από τους συγκεντρωθέντες έκλαιγαν και φώναζαν αντιαμερικανικά συνθήματα.

"Ο Οσάμα ήταν ένας στρατιώτης του Ισλάμ. Τώρα έγινε μάρτυρας", είπε στο πλήθος ο τοπικός ηγέτης της οργάνωσης, Νάβιντ Κάμαρ. "Τα σχέδια των Αμερικανών εναντίον των μουσουλμάνων θα αποτύχουν", πρόσθεσε, υπό τις επευφημίες των συγκεντρωμένων.


Οι Αφγανοί «κάρφωσαν» τον Μπιν Λάντεν

Αφγανοί κατάσκοποι υπέδειξαν στους Αμερικανούς το σπίτι στο οποίο σκοτώθηκε τελικά ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε σήμερα ένας αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NDS) του Αφγανιστάν.


«Το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν είχε υποδειχθεί για πρώτη φορά από τις αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών», υποστήριξε ο αξιωματούχος αυτός.
Διευκρίνισε πάντως ότι οι Αφγανοί πράκτορες δεν είχαν υποψιαστεί ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα θα μπορούσε να διαμένει στο συγκεκριμένο σπίτι.

«Το θέσαμε υπό παρακολούθηση, γεγονός που μας οδήγησε να πιστέψουμε ότι μπορεί να κρύβονταν εκεί υψηλόβαθμα στελέχη τρομοκρατικής οργάνωσης. Αρχικά νομίζαμε ότι στο σπίτι ζούσε ο Μαουλάουι Άμπντουλ Καμπίρ, ένας από τους ηγέτες των Αφγανών Ταλιμπάν… Τον περασμένο Αύγουστο, η υπηρεσία μοιράστηκε αυτήν την πληροφορία με τους Αμερικανούς που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον».

Οι Αφγανοί πάντως δεν ενεπλάκησαν στη συνέχιση της έρευνας ή στην επιχείρηση των Αμερικανών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου