Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ώπα! ~ Θα βάλουν και φόρο στις καταθέσεις;!



*Όχι στους τόκους των καταθέσεων που φορολογούνται αλλά στο σύνολο των καταθέσεων.

Οι «διαρροές» για «κούρεμα» (haircut) στις καταθέσεις 10% υπό την μορφή φόρου κρίσεων εξετάζεται και μάλιστα τέτοιες προτάσεις ή πρακτικές έχει ήδη διερευνήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Είναι αλήθεια ότι από τις 18 Αυγούστου...
το bankingnews.gr είχε παρουσιάσει μια πρόταση να επιβληθεί φόρος 5% κλιμακωτός από το πρώτο ευρώ στις καταθέσεις.

Όχι στους τόκους των καταθέσεων που φορολογούνται αλλά στο σύνολο των καταθέσεων.

Αν υποθέσουμε ότι επιβάλλεται φόρος στο κεφάλαιο 5% άπαξ και έχει εξεταστεί κλιμακωτό επιτόκιο αυτό σημαίνει στο σύνολο των καταθέσεων 162 δισεκ. ευρώ σημαίνει 8 δισεκ. ευρώ.

Θα πρόκειται για ένα έμμεσο haircut.

Ωστόσο φαίνεται ότι το ΔΝΤ έχει μελετήσει σενάρια ώστε να επιβληθεί ένας φόρος κρίσεως 10% επί της ιδιωτικής αποταμίευσης.

Το σενάριο αυτό παρουσιάστηκε και από την βελγική εφημερίδα L' ECHO, υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ προτείνει επιβολή φόρου κρίσεως, 10% επί της ιδιωτικής αποταμίευσης στην Ευρώπη».

Να σημειωθεί ότι και το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση εστιάστηκε στο ενδεχόμενο έκτακτης εισφοράς στον ιδιωτικό πλούτο.

Τέτοιες εφάπαξ εισφορές έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στην Ευρώπη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Γερμανία και την Ιαπωνία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η επιβολή φόρου στις καταθέσεις δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς το χρέος δεν μειώθηκε στις χώρες που εφαρμόστηκε και οδήγησε σε μαζική εκροή καταθέσεων.

Η λύση της επιβολής ειδικού φόρου επί των καταθέσεων πρέπει να αναφέρουμε με ξεκάθαρο τρόπο θα ήταν καταστροφική εξέλιξη για το ελληνικό banking και την ελληνική αποταμίευση.
Ως παράδειγμα θα αναφέρουμε ότι αν επιβληθεί ειδικός φόρος 10% επί του κεφαλαίων των καταθέσεων σημαίνει 16,2 δισεκ. ευρώ ετησίως απώλεια στις καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει φαινόμενα bank run και κυρίως θα αποσταθεροποιήσει την ρευστότητα των τραπεζών που θα χρειαστούν να καταφύγουν εκ νέου στην ΕΚΤ και στο ELA.
Η επιβολή φόρου στις καταθέσεις θα ήταν μια απόλυτα λανθασμένη λύση και επιλογή, θα οδηγούσε σε αδιέξοδο και θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επίλυε.

Ειδικά στην Ελλάδα θα πρέπει να καταστεί αντιληπτό ότι όσο το ΤΧΣ διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα 10,5 με 11 δισεκ. οι δικλείδες ασφαλείας για τις καταθέσεις θα είναι υψηλές.

Στην Ελλάδα ειδικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2010 και εν συνεχεία έως το καλοκαίρι του 2012 οι εκροές ήταν συνεχείς στις καταθέσεις έφθασαν τα 82 δισεκ. ευρώ για να περιοριστούν στα 75 δισεκ. ευρώ που είναι η σωρευτική απώλεια του ιδιωτικού κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Οποιαδήποτε εμπλοκή των καταθέσεων στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλέσει τεράστια αποσταθεροποίηση στο ελληνικό banking και ανυπολόγιστες ζημίες.

Η επιβολή φόρου 10% στις καταθέσεις θα ήταν τραγική και καταστροφική εξέλιξη.


www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου