Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Πότε χαλάνε πραγματικά τα τρόφιμα;


Η ημερομηνία λήξης είναι απαραίτητη στα τρόφιμα (και όχι μόνο).

Συχνά, όμως, μας αναγκάζει να πετάμε μεγάλες ποσότητες από τροφές που θα μπορούσαν να καταναλωθούν για μερικές ακόμα ημέρες.


Ζητήσαμε από τις τεχνολόγους τροφίμων κ. Ιωάννα Γρηγοράκη και κ. Αργυρώ Παΐσσιου να μας εξηγήσουν πότε πραγματικά πρέπει να πετάγεται ένα τρόφιμο, ειδικά όταν δεν είναι συσκευασμένο, άρα δεν αναγράφει ημερομηνία λήξης.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει η κ. Παΐσιου, η διάρκεια ζωής ενός προϊόντος είναι ένα σύνθετο θέμα και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τρεις από τους βασικότερους είναι η φύση του προϊόντος (π.χ. ψάρι, δημητριακά), τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος που θα αποθηκευτεί αυτό (θερμοκρασία περιβάλλοντος, ψυγείο, κατάψυξη) και οι ιδιότητες της συσκευασίας (υπάρχουν συσκευασίες κατάλληλες για να προστατεύουν ένα τρόφιμο από τυχόν αλλοιώσεις και συσκευασίες που γίνονται αυτές πηγή αλλοίωσης του προϊόντος). Οι ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα προκύπτει λαμβάνοντας υπ'όψιν τους παραπάνω παράγοντες, μετά από μία σειρά πειραμάτων και σε διάφορες συνθήκες και μέσω μαθηματικών μοντέλων.

Είναι, όμως απόλυτα αυστηρή η ημερομηνία αυτή; Και τι γίνεται με τα τρόφιμα που αγοράζουμε «χύμα» και δεν αναγράφουν ημερομηνία λήξης επάνω στη συσκευασία; Δείτε τι λένε οι ειδικοί για κάποια από τα πιο κοινά τρόφιμα.


Μήλα

Τα μήλα μπορούν να διατηρηθούν έως 3 εβδομάδες στο ψυγείο. Ωστόσο, πρέπει να είναι σε ένα καλάθι μόνα τους, γιατί μαζί με άλλα φρούτα ή λαχανικά θα χαλάσουν πιο γρήγορα.


Παγωτό

Ανάλογα με το αν το παγωτό έχει γάλα ή όχι, συνήθως διατηρείτε από 2 έως 4 μήνες στην κατάψυξη.


Δημητριακά

Ισχύει η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία, είτε ανοιχτούν είτε όχι. Ωστόσο, αν πρόκειται για δημητριακά που έχετε αγοράσει «χύμα» συνήθως διατηρούνται 2 με 3 μήνες αν η συσκευασία που έχουν τοποθετεί ανοιχτή και 6 με 12 μήνες αν παραμείνει κλειστή.
Αλλαντικά

Το κατά πόσο ένα αλλαντικό έχει χαλάσει το καταλαβαίνουμε συνήθως από το μυρωδιά του και από το αν έχει πιάσει γλίτσα. Κατά κανόνα, πάντως, τα αλλαντικά που δεν είναι συσκευασμένα διατηρούνται 3 με 5 ημέρες στο ψυγείο και 1 με 2 μήνες στην κατάψυξη.


Αυγά

Τα αυγά είναι από τα «επικίνδυνα» τρόφιμα αν καταναλωθούν πολύ μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφουν. Αν, πάντως, πάρετε αυγά χύμα, αυτά συνήθως διατηρούνται 3-5 εβδομάδες στο ψυγείο.


Γιαούρτι

Αν αγοράσετε γιαούρτι χύμα, αυτό θα διατηρηθεί περίπου 1 με 2 εβδομάδες στο ψυγείο και 1 με 2 μήνες στην κατάψυξη.


Τρόφιμα σε κονσέρβα

Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης τους, πάντως κατά κανόνα διατηρούνται για έναν χρόνο είτε στο ντουλάπι είτε στο ψυγείο –εννοείται με τη συσκευασία κλειστή.


Τυρί

Το κίτρινο τυρί που αγοράζουμε χύμα ή σε φέτες από το σούπερ μάρκετ τρώγεται συνήθως μέχρι να σκληρύνει, ενώ η φέτα τρώγεται μέχρι να πιάσει απ΄έξω «κιτρινίλα». Θα το καταλάβετε, πάντως, και από τη μυρωδιά του.


Γάλα

Στο γάλα πρέπει να τηρείται η ημερομηνία λήξης, ωστόσο τα περισσότερα γάλατα μπορείτε να τα πιείτε και την επομένη.


Μέλι

Αν το μέλι διατηρείται σε καλά κλειστά δοχεία και μακριά από τον ήλιο (γιατί ο ήλιος καταστρέφει πολλά, από τα ένζυμά του), το μέλι μπορεί να παραμείνει «φρέσκο» για χρόνια.


Διαβάζοντας ετικέτες

Όταν αγοράζουμε τρόφιμα με ημερομηνία λήξης είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε τι λένε οι ετικέτες τους αναφορικά με την διάρκεια ζωής τους. Δηλαδή, εκφράσεις όπως «ανάλωση μέχρι» (use by) συναντώνται σε τρόφιμα ευαλλοίωτα, από μικροβιολογικής άποψης, στα οποία συνήθως αναγράφεται ημερομηνία λήξης και περιγραφή των συνθηκών διατήρησης που πρέπει να τηρηθούν.

Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας αναγράφεται είτε ως «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (best before ή best if used by), εφόσον περιλαμβάνει ημερομηνία, είτε ως ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος (best before end), αναγράφοντας συνήθως μήνα και έτος. Ωστόσο για τρόφιμα με διατηρησιμότητα μικρότερη από 3 μήνες αρκεί η αναγραφή της ημέρας και του μήνα, με διατηρησιμότητα μεγαλύτερη από 3 μήνες αλλά όχι μεγαλύτερη από 18 μήνες αρκεί η αναγραφή του μήνα και του έτους και τέλος για τρόφιμα με διατηρησιμότητα μεγαλύτερη από δεκαοκτώ μήνες αρκεί η αναγραφή του έτους.

mama365.gr

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου