Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Αυθεντική αρχαία ελληνική μουσική αναπαρήγαγαν ειδικοί από την Οξφόρδη +Βίντεο


Μουσικό δείγμα από «παρτιτούρες» των αρχαίων Ελλήνων, κατάφεραν να αναπαραγάγουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αφού πρώτα δημιούργησαν το αρχαίο ελληνικό όργανο που θα έπαιζε τη μουσική.

Μάλιστα, η αναπαραγωγή έχει γίνει με 100% ακρίβεια από το αρχικό κείμενο.


«Συχνά ξεχνάμε ότι τα γραπτά κείμενα που αποτελούν τις ρίζες της δυτικής λογοτεχνίας, τα έπη του Ομήρου, τα ερωτικά ποιήματα της Σαπφούς, οι τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, αρχικά ήταν όλα... μουσική. Χρονολογούνται περίπου από το 750-400 π.Χ. και συνετέθησαν για να τραγουδηθούν εξ ολοκλήρου ή μερικώς, με την συνοδεία λύρας, πνευστών και κρουστών» επισημαίνει ο καθηγητής Αρμάν Ντ' Ανγκούρ μουσικός και καθηγητής κλασικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η μουσική των αρχαίων Ελλήνων δεν έχει χαθεί για πάντα.

Ο καθηγητής, μιλώντας στο BBC, καλεί τον κόσμο να φανταστεί πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ξανά την μουσική της αρχαίας Ελλάδας, να ανακαλύψουμε εκ νέου τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν τότε, να ακούσουμε ξανά τους στίχους.

«Οι ρυθμοί που είναι ίσως η πιο σημαντική πλευρά της μουσικής διατηρούνται εντός των ίδιων των λέξεων, στις βραχείες και μακρές συλλαβές...Τα όργανά μάς είναι γνωστά από περιγραφές και απεικονίσεις... Τώρα νέες αποκαλύψεις για την αρχαία ελληνική μουσική έχουν προκύψει από αρχαία κείμενα του 450 π.Χ. που περιέχουν φωνητική σημειογραφία», τονίζει ο ίδιος.







Διαβάστε ακόμη:
ΛύρΑυλος ~ Γνωρίζοντας την Ελληνική Μουσική Παράδοση



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου