Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Εξαρθρώθηκε συμμορία με πάνω από 100 (!) επικίνδυνους ρατσιστές που ρήμαξαν το κέντρο στην Αθήνα


Με περισσότερα από 100 μέλη, η σπείρα λαθρομεταναστών που εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνες έρευνες των αρχών, φέρεται να έχει διαπράξει συνολικά 355 κλοπές και 28 ληστείες, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας ανακοινώσουμε μια σημαντική επιτυχία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και ειδικότερα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, η οποία έπειτα από πολύμηνη, συστηματική και μεθοδική έρευνα,...
σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφαλείας Ακρόπολης, Ομόνοιας, Αγίου Παντελεήμονα, Κυψέλης, Συντάγματος, Εξαρχείων, Νέας Σμύρνης και Πατησίων, κατάφερε να εξαρθρώσει πολυμελή εγκληματική οργάνωση αλλοδαπών που διέπραττε συστηματικά ληστείες και κλοπές κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, άλλα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Κρήτη, την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη και αλλού.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν εξαρθρωθεί μέχρι σήμερα, καθώς ο αριθμός των μελών της υπερβαίνει τα εκατό (100) και πλέον άτομα, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως. 

Από τα άτομα αυτά, δεκατρία (13) συνελήφθησαν προχθές (21-10-2013) κατά την διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης στο κέντρο της Αθήνας. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. 

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι από αρχές του έτους 2010 και πλέον, οι κατηγορούμενοι ενώθηκαν μεταξύ τους με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων και συνέστησαν εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση, διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης. 

Ειδικότερα, ενεργώντας από κοινού σε μικρότερες ομάδες, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν ληστείες και κλοπές, επιλέγοντας τα θύματά τους κυρίως ανάμεσα σε ηλικιωμένους και τουρίστες που επέβαιναν σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον η εγκληματική τους δράση είχε επεκταθεί και σε κλοπές από αυτοκίνητα, καθώς επίσης από διαμερίσματα και καταστήματα. 

Η εγκληματική οργάνωση δρούσε κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στις περιοχές της Ακρόπολης, στην Ομόνοια, το Θησείο, τα Πετραλώνα, το Γκάζι και το Μοναστηράκι, όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση ατόμων, ενώ περιστατικά της εγκληματικής τους δράσης έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές όπως στην Κρήτη, την Πάτρα και την Θεσσαλονίκη. 

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν σωματική βία σε βάρος των θυμάτων τους, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρθηκαν τραυματισμοί στην προσπάθεια αφαίρεσης αλυσίδων, τιμαλφών, κινητών τηλεφώνων και άλλων ειδών. 

Η σωματική βία, που ασκούσαν στα θύματά τους σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διέπρατταν κλοπές και ληστείες κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια, έχοντας αναγάγει την συγκεκριμένη παραβατική συμπεριφορά ως κύριο βιοποριστικό επάγγελμα, κατατάσσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην κατηγορία των ατόμων που θεωρούνται επικίνδυνα για την δημόσια τάξη και ασφάλεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:
  • προέρχονται από χώρες όπως Αλγερία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Τυνησία, Πακιστάν και Συρία,
  • είχαν τη δυνατότητα να εναλλάσσουν τους τρόπους και τη μεθοδολογία δράσης τους και να διαφοροποιούν την σύνθεση των επιμέρους ομάδων που συγκροτούσαν, λόγω του μεγάλου αριθμού τους,
  • αφαιρούσαν αντικείμενα με άμεση μεταπωλητική αξία,
  • έχουν και κατά το παρελθόν απασχολήσει τις Αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα,
  • δήλωναν συνεχώς διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας ενώπιον Αστυνομικών και Δικαστικών Αρχών,
  • επικαλούντο διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης, εμφανιζόμενοι άλλοτε ως ανήλικοι και άλλοτε ως ενήλικοι, με σκοπό την ευνοϊκότερη μεταχείρισή τους από τις δικαστικές αρχές,
  • στην πλειονότητα τους δεν τηρούσαν τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί και αφορούσαν την εμφάνισή τους σε αστυνομικά τμήματα,
  • δήλωναν συστηματικά ψευδείς διευθύνσεις κατοικίας,
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας – προανάκρισης διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει (355) κλοπές και (28) ληστείες, ως ακολούθως:
  • στην περιοχή της Ακρόπολης: (3) κλοπές σε καταστήματα, (1) κλοπή σε διαμέρισμα και (10) κλοπές από Ι.Χ.Ε καθώς και (15) ληστείες με χρήση σωματικής βίας και απειλή μαχαιριού σε βάρος τουριστών,
  • στην περιοχή της Ομόνοιας: (73) κλοπές από Ι.Χ.Ε και (7)ληστείες με χρήση σωματικής βίας,
  • στη περιοχή του Συντάγματος: (44) κλοπές από Ι.Χ.Ε,
  • στην περιοχή της Κυψέλης: (44) κλοπές από Ι.Χ.Ε,
  • στην περιοχή των Εξαρχείων: (28) κλοπές από Ι.Χ.Ε,
  • στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα: (21) κλοπές από Ι.Χ.Ε και (5) ληστείες με χρήση σωματικής βίας σε ηλικιωμένους
  • στην περιοχή των Πατησίων: (29) κλοπές από Ι.Χ.Ε,
  • στην περιοχή των Πετραλώνων: (86) κλοπές από Ι.Χ.Ε και (1) ληστεία με χρήση σωματικής βίας σε βάρος διερχόμενου πολίτη,
  • στην περιοχή του Κολωνού: (16) κλοπές από Ι.Χ.Ε
Στο πλαίσιο της χθεσινής οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, διενεργήθηκαν τέσσερις (4) έρευνες παρουσία Δικαστικών Λειτουργών σε οικίες-αποθήκες απόκρυψης κλοπιμαίων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κλοπιμαίων, όπως τιμαλφή, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, κοσμήματα, μαχαίρια, ποδήλατα, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης ( taser ), πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων και χρηματικό ποσό που ξεπερνά τα 2000 ευρώ.
Τα αδικήματα που διέπραξαν οι δράστες επιβεβαιώθηκαν πλήρως τόσο από την ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων και DNA, όσο και από αναγνωρίσεις παθόντων αλλά και από τα αφαιρεθέντα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.
Τα κατασχεθέντα πειστήρια φυλάσσονται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών προκειμένου να επιδειχθούν και αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των υπολοίπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης συνεχίζονται.
Όσοι πολίτες έχουν πέσει θύματα κλοπών ή ληστειών στις παραπάνω περιοχές παρακαλούνται να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 210-8695532 και 210-8695533 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών για τυχόν αναγνώριση αφαιρεθέντων ειδών τους. 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου