Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Υπέρ πάντων ο αγών για τον κρατικό ψηφοφόρο-υπάλληλο


 
Έως και 10.000 εφάπαξ "γλυτώνουν" το νέο "κούρεμα". / Σκάνδαλο με τα εφάπαξ των ΔΕΚΟ.

Το Ταμείο έχει λάβει χρηματοδότηση από το υπ. Οικονομικών ύψους 1,149 δις ευρώ για να καταβάλει έως το τέλος του 2013 τα εφάπαξ «τα οποία χρωστά», ενώ έχει διαθέσει, για τον ίδιο σκοπό, και τρέχουσες εισφορές ύψους 145 εκατ ευρώ.


8.000 έως 10.000 περισσότερα εφάπαξ θα καταβάλλει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013, χωρίς δηλ. το νέο "κούρεμα" που αναμένεται να γίνει από 1/1/2014 σε εφαρμογή της ρήτρας του "μηδενικού ελλείμματος", σε δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη, με συνταξιοδοτική πράξη του ΓΛΚ, το 2012.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της "Η", η Διοίκηση του Ταμείου ενημερώθηκε ότι θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση από τα αδιάθετα ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που παραμένουν απλήρωτα από άλλους φορείς κυρίως λόγω...χρεών των δικαιούχων (αδυνατούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα, η οποία είναι υποχρεωτική για την είσπραξη χρημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των εφάπαξ). Ετσι, ενώ το ΤΠΔΥ θα πλήρωνε στο επόμενο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου όσους είχαν βγει έως και το Μάιο του '12 στη σύνταξη, ο σχεδιασμός άλλαξε και εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2013 θα έχει "έξτρα" χρηματοδότηση για να εξοφλήσει τα εφάπαξ και σε όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί έως και τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του προηγούμενου χρόνου.


Γ. Γάτος



Σκάνδαλο με τα εφάπαξ των ΔΕΚΟ

Υποθέσεις «λαθροχειρίας» με εφάπαξ που χορηγήθηκαν από ταμεία πρόνοιας των ΔΕΚΟ χωρίς καμία από τις τρεις μειώσεις που επιβλήθηκαν με τους νόμους 4024/11 και 4093/12, ερευνούν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, μετά από εσωτερική έρευνα για συγκεκριμένα περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από την αρμόδια διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).

Οι ελεγκτές ξεσκονίζουν εδώ και μήνες και με άκρα ως τώρα μυστικότητα, πάνω από 2.000 περιπτώσεις απονομής εφάπαξ ασφαλισμένων που συνταξιοδοτήθηκαν από τη ΔΕΗ μετά το 2010 και ήταν σε λίστα αναμονής για να πάρουν το βοήθημα από το ΤΑΥΤΕΚΩ. Ανάλογη έρευνα γίνεται και σε άλλους φορείς , ενώ από το Γενικό Λογιστήριο ζητήθηκαν και στοιχεία για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που βγήκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια με τη διαδικασία της επίσπευσης, δηλαδή για λόγους αναπηρίας ή ασθένειας.

Ο κύριος έλεγχος, όμως, επικεντρώνεται στα εφάπαξ των ΔΕΚΟ καθώς υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων διεκπεραιώθηκαν «εκτός σειράς» και χιλιάδες δικαιούχοι απέφυγαν τις μειώσεις εις βάρος άλλων οι οποίοι, παρότι είχαν προτεραιότητα στη λίστα αναμονής, εντούτοις πήραν τον εφάπαξ με μείωση 38,5.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου