To δρόμο της απόλυσης από το Δημόσιο αλλά ακόμη και της επιστροφής μισθών, ανοίγει η απόφαση του ΑΣΕΠ η οποία κρίνει παράνομες τις 27 μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στον πρώην Δήμο Δραπετσώνας που είχαν πραγματοποιηθεί το 2004 με τα κριτήρια του «Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου» (ΠΔ 164/2004) και ζητά την ανάκληση των προσλήψεων.
Η απόφαση 590 του Γ' Τμήματος του ΑΣΕΠ που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος» στηρίζεται στο πόρισμα του επιθεωρητή της Ανεξάρτητης Αρχής Λ. Λυμπερόπουλου που βρήκε τις παρατυπίες στις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων στον Δήμο Δραπετσώνας, όπου αποκαλύπτεται πως πραγματοποιήθηκαν εν γνώσει της δημοτικής αρχής την περίοδο 2002-2006.
Η απόφαση, αναφέρει η εφημερίδα, αποτελεί «πιλότο» για αντίστοιχες παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων σε άλλους δήμους και αποσαφηνίζει το πλαίσιο αντιμετώπισής τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν εκατοντάδες υπάλληλοι που θα πάρουν το δρόμο απόλυσης και οι οποίοι θα προστεθούν σε εκείνους που θα φύγουν από το δημόσιο προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 5.500 αποχωρήσεων, δέσμευση που υπάρχει προς την τρόικα. Με την απόφαση για το δήμο Δραπετσώνας το δημόσιο μπορεί να κόψει άμεσα τους μισθούς ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν ποινικές διώξεις τόσο εναντίον των υπαλλήλων όσο και κατά των υπεύθυνων από την πλευρά του Δήμου που εν γνώσει τους ενέκριναν τις μονιμοποιήσεις.
Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάλληλοι με συμβάσεις που απείχαν μεταξύ τους περισσότερους από 12 και με τη συνέργεια του Δημοτικού Συμβουλίου εμφανίστηκε και άλλη σύμβαση από το... πουθενά, ή βεβαίωση απασχόλησης και άλλα έγγραφα που επί της ουσίας “ανακαλύφθηκαν” μόνο και μόνο για να επιτευχθεί η μονιμοποίηση των υπαλλήλων με παράνομο τρόπο.
Πρόσφατα στη Βουλή υπήρξε κόντρα μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Αλέξη Μητρόπουλου με τον πρώτο να κατηγορεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι άλλα έλεγε στους υπαλλήλους ως εργατολόγος.
«Δάσκαλε που δίδασκες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον κ. Μητρόπουλο και κατηγορώντας τον για υποκρισία.
Αφού πρόσθεσε πως ξέρει πολύ καλά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η Δραπετσώνα είναι μόλις μία περίπτωση και τα ίδια συνέβησαν σε πάρα πολλούς δήμους, ανέφερε πως ειδικώς από αυτή μόνο την υπόθεση το Δημόσιο έχασε 2,1 εκ. ευρώ.
«Αυτά επικροτείτε; Επικροτείτε αυτούς που διορίστηκαν παράνομα, έκαναν χρήστη πλαστών δικαιολογητικών κλέβοντας την θέση κάποιων άλλων, που πληρούσαν τα κριτήρια;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης προκαλώντας την έντονη αντίδραση από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις παράνομων μονιμοποιήσεων:
*Ο υπάλληλος Μ.Χ. επικαλούνταν τρεις συμβάσεις με το Δήμο συνολικής
διάρκειας 24 μηνών. Παρουσίασε δύο συμβάσεις με διακοπή μεταξύ τους που
ξεπερνά τους 15 μήνες. Η αίτηση του απορρίφθηκε αλλά η τότε δημοτική
αρχη υπέβαλε φάκελο προσθέτοντας ανύπαρκτη σύμβαση για να καλύψει το
κενό.
*Η υπάλληλος Σ.Ε. εμφάνισε δύο συμβάσεις με διακοπή μεταξύ τους
διάρκειας 11 μηνών -κάτι που σήμαινε ότι δεν την κάλυπτε το διάταγμα
Παυλόπουλου-. Η τότε δημοτική αρχή υπέβαλε τα χαρτιά της με πλαστές
βεβαιώσεις ότι είχε απασχοληθεί στο μεσοδιάστημα.
*Ο υπάλληλος Π.Α. κατέθεσε τα δικαιολογητικά που έδειχναν ότι
καλύπτεται από το διάταγμα, ωστόσο... ξέχασε πως να ενημερώσει πως είχε
υποβάλει αγωγή στο Πρωτοδικείο Πειραιώς με την οποία ομολογούσε πως το
διάστημα 15-10-2003 – 30-11-2004 ήταν χωρίς εργασία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου