Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Η… κατσίκα της Περιστέρη


Στην απειροελάχιστη πιθανότητα και μόνο ότι πρόκειται για τάφο ενός σημαντικού ιστορικού προσώπου, τα λιποθυμικά επεισόδια μεταξύ των συναδέλφων της τηλε-αρχαιολόγων υπήρξαν διαδοχικά. Και η αμφισβήτηση χυδαία.

Ως φαίνεται η χτεσινή είναι μια μεγάλη ημέρα για την αρχαιολογία. Μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα, αφού ο τάφος της Αμφίπολης άρχισε να αποκαλύπτει τα μυστικά του.


Ο νεκρός του βρίσκεται εκεί χιλιάδες χρόνια και προσφέρει στην πατρίδα του παγκόσμια δόξα. Τα συνεργεία και οι δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο θα αναλάβουν το επόμενο διάστημα τα υπόλοιπα. Να μιλήσουν για μια Ελλάδα φωτεινή και δοξασμένη και όχι για τη σημερινή ψωροκώσταινα, που τρώει τις σάρκες της, ζητιανεύει και ονειρεύεται περασμένα μεγαλεία.

Η χτεσινή ημέρα είναι, προφανώς, μία ακόμη ημέρα δικαίωσης για την Κατερίνα Περιστέρη. Την αρχαιολόγο που η τύχη και η ζωή οδήγησε σε αυτή τη μεγάλη παγκόσμια ανακάλυψη.

Και τι δεν άκουσε ως επιστήμονας τους τελευταίους μήνες. Από ότι δεν ακολουθεί επιστημονικές ανασκαφικές μεθόδους, μέχρι ότι εμφανίζει ως μακεδονικό τάφο ένα ρωμαϊκό μνημείο.

Στην απειροελάχιστη πιθανότητα και μόνο ότι πρόκειται για τάφο ενός σημαντικού ιστορικού προσώπου, τα λιποθυμικά επεισόδια μεταξύ των συναδέλφων της τηλε-αρχαιολόγων υπήρξαν διαδοχικά. Και η αμφισβήτηση χυδαία.

Καλύτερη επιβεβαίωση της άποψης του μακαριστού Χριστόδουλου, που όντας αρχιεπίσκοπος είχε μιλήσει για τη λογική των νεοελλήνων που ζητάνε συνεχώς «να ψοφήσει η κατσίκα του διπλανού», δεν έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια. Πάσης φύσεως δημοσιολογούντες με επιστημονικοφανή χολερικά κείμενα και δηλώσεις επί μήνες επιμένουν –αν και πολλά χιλιόμετρα μακριά από το μνημείο- ότι δεν πρόκειται για τον τάφο του Αλέξανδρου, του Νέαρχου, του Κάσσανδρου, της Ολυμπιάδας, της Ρωξάνης, κανενός δημοσίου προσώπου της μακεδονικής ιστορίας.

Μελλοντολογούσαν για την αποτυχία της προσπάθειας με χαρά από αυτές που δεν κρύβονται, κυρίως όταν οι… χαρούμενοι θέλουν να τις κρύψουν.

Μέχρι και για πολιτική εκμετάλλευση κατηγόρησαν ορισμένοι την Περιστέρη. Οτι, δηλαδή, παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης, επειδή συνεργάζεται με το υπουργείο Πολιτισμού. Λες και οι ανασκαφές και τα αρχαία είναι ιδιοκτησία του αρχαιολόγου. Λες και ο κόσμος θα ψηφίσει Σαμαρά –και άρα δε θα ψηφίσει Τσίπρα- αν ο νεκρός είναι Μακεδόνας βασιλιάς ή στρατηγός.
Τέτοια και τόση ανοησία!

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ / Αγγελιοφόρος








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου